IVO och tillståndsplikt

Skriftlig fråga 2018/19:246 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-15
Överlämnad
2019-02-18
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-02-27
Sista svarsdatum
2019-02-27
Besvarad
2019-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Från och med 1 januari i år gäller nya regler för vilka verksamheter som behöver tillstånd från IVO.

Företagare som i dag bedriver verksamhet såsom hemtjänst, ledsagarservice, avlösarservice eller biträde av kontaktperson behöver lämna in en ny ansökan senast 1 mars 2019 för att kunna fortsätta med sitt företag. Emellertid kan det anses häpnadsväckande att det görs skillnad på privata och offentliga aktörer gentemot IVO.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är det ministerns mening att privata företagares regelbörda inom denna sektor ska vara annorlunda än offentliga utförares?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:246 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



Fi2019/00556/K

Finans

departementet

Civi

lministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:246 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
IVO och tillståndsplikt

Camilla Waltersson Grönvall har frågat socialministern om det är hennes mening att privata företagares regelbörda gällande tillståndsplikt inom socialtjänstens verksamheter ska vara annorlunda än offentliga utförares.

Frågan har överlämnats till mig.

Reglerna ser i vissa fall olika ut för privata och offentliga utförare eftersom de har olika ansvar. Kommunerna har ett lagstadgat ansvar att tillhandahålla socialtjänst åt medborgarna, medan privata aktörer bedriver verksamhet på frivillig basis. En tillståndsprövning av enskild verksamhet säkerställer att grundläggande krav är uppfyllda och syftar även till att förhindra oseriösa aktörer. Kommunernas ansvar innebär att de även är huvudmän för socialtjänstverksamhet som överlämnas till privata utförare, och kommunerna har alltid det yttersta ansvaret för den individuella insatsen oavsett om den utförs av en kommunal eller privat verksamhet.

Det innebär inte att kraven är lägre för kommunerna vad gäller tjänsternas kvalitet. Inspektionen för vård och omsorg utövar tillsyn över både offentlig och enskild verksamhet. Den statliga tillsynen innebär en granskning av att verksamheten uppfyller de krav och mål som formulerats i lagar och andra föreskrifter. Kvalitetskraven är desamma oavsett regi.

Regeringen arbetar i enlighet med januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna för att aktörer inom välfärden ska ha likvärdiga villkor oavsett driftsform.

Stockholm den 27 februari 2019

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.