Till innehåll på sidan

Familjeklassificering av narkotika

Skriftlig fråga 2017/18:597 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-18
Överlämnad
2018-01-19
Anmäld
2018-01-23
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Ungefär två nya så kallade nätdroger upptäcks inom EU varje vecka. Samtidigt inträffar omkring fyra allvarliga drogrelaterade förgiftningsfall varje dag i Sverige, enligt professor Anders Helander vid Karolinska Institutet. Nu visar ett tillslag av polisen i Skåne återigen på allvaret i att Sverige inte har möjlighet att familjeklassificera narkotika.

Politik handlar till betydande del om att prioritera. Denna regering har hittills valt att inte prioritera bekämpningen av narkotika och mer specifikt av nya droger. Det finns exempel på nätdroger som är uppemot 100 gånger starkare än morfin och ändå är dessa inte narkotikaklassade. Det behövs stöd till forskning av droganalyser, men lika viktigt är det att införa familjeklassning. Det handlar framför allt om att rädda våra ungdomars hälsa och liv.

Alliansens partier vann den 8 april 2015 en viktig omröstning i riksdagen om familjeklassning av narkotika. I ett tillkännagivande till regeringen med rösterna 168 mot 144 fattades beslut om att regeringen ska agera för att göra det möjligt att införa familjeklassning av narkotika i Sverige. Regeringspartierna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. Regeringen har därefter motvilligt tillsatt en utredning om nätdroger.

Utredningens slutsats var att Sverige inte bör familjeklassificera nya så kallade psykoaktiva substanser. Nu noteras dock att regeringen i sin propositionslista aviserar en proposition som ska läggas den 20 mars gällande nya psykoaktiva substanser. Vi utgår från att regeringen då lägger fram ett tydligt förslag om familjeklassificering av narkotika.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Avser ministern och regeringen nu att fullfölja riksdagens tillkännagivande om att införa familjeklassificering av narkotika?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:597 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)




Svar på fråga 2017/18:597 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Familjeklassificering av narkotika

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig om jag och regeringen avser att fullfölja riksdagens tillkännagivande om att införa familjeklassning av narkotika.

Narkotikapolitiken bygger på en strategi där tillgångsbegränsning och efterfrågeminskning är likvärdiga beståndsdelar och fokuserar på förebyggande arbete, vård och behandling, sociala insatser samt insatser för att förbättra hälsan hos personer med riskbruk, skadligt bruk eller beroende. En samlad nationell strategi, ANDT-strategin, för alkohol, narkotika, dopning och tobak anger inriktningen för arbetet. Det övergripande målet för den svenska ANDT-politiken är ”Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk”.

Det tillkännagivande som riksdagen lämnat uppmanar inte regeringen att införa familjeklassning utan att regeringen ska utreda problemet med nätdroger brett och se över frågan om generisk klassning/familjeklassning av narkotika men också överväga andra åtgärder.

Regeringen har tillsatt en utredare för att göra en bred översyn av problemet med nya psykoaktiva substanser med direktiv om att bl.a. analysera möjligheterna att klassificera substanser som narkotika eller hälsofarliga varor i grupper i stället för som i dag klassificera varje substans enskilt.

Utredaren har lämnat sitt betänkande Utredningen om nätdroger (SOU 2016:93). Utredningen konstaterar att det i dag inte är möjligt att konstruera kemiska grundstrukturer som, oavsett den kemiska sammansättningen i övrigt, med säkerhet uppfyller dagens kriterier för klassificering som narkotika eller hälsofarliga varor (t.ex. att de har euforiserande effekter). Utredningen anser att övervägande skäl talar emot att i dagsläget införa generiska definitioner.

Utredningen bedömer att regleringen av narkotika och hälsofarliga varor inte heller bör ske genom verkansbaserade (substanser med särskilda psykoaktiva effekter) eller analoga (substanser som liknar en redan narkotikaklassad vara vad gäller struktur och psykoaktiva effekt) definitioner, eftersom inte heller sådana regleringar uppnår en tillräckligt hög grad av rättssäkerhet.

För att utgöra narkotika eller en hälsofarlig vara måste en substans som omfattas av en generisk definition också konstateras ha vissa egenskaper. Sådana bedömningar är komplicerade och inte alltid entydiga ens bland dem som är sakkunniga inom kemi och farmakologi. Möjligheten att i förväg avgöra om en substans är tillåten eller otillåten skulle därför starkt begränsas med generiska definitioner.

Stockholm den 31 januari 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.