Stöd till demonstranterna i Iran

Skriftlig fråga 2017/18:557 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-09
Överlämnad
2018-01-09
Anmäld
2018-01-16
Svarsdatum
2018-01-17
Sista svarsdatum
2018-01-17
Besvarad
2018-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

De folkliga protesterna mot islamistdiktaturens Iran har pågått i många dagar nu. Under protesterna har den iranska regimen tagit till våld och genomfört godtyckliga arresteringar för att kväsa de frihetssökande demonstranterna. Flertalet rapporter visar hur civila har dödats och skadats efter att ha angripits av den brutala regimens säkerhetsstyrkor. Regimen är dessutom öppen med att den har gripit över 1 000 demonstranter.

Demonstranterna har skanderat slagord som ”Ned med diktatorn” och ”Vi vill inte ha ett islamiststyre”. Människor har vågat riva ned bilder på den högste andlige ledaren, och det finns filmklipp som visar hur de på annat sätt motsätter sig diktaturens hårda lagar mot personer som trotsar den officiella statsreligionen. Det vi ser är ett folkligt uppror mot prästerskapets styre och för ett fritt och demokratiskt Iran med grundläggande fri- och rättigheter – något som svenska politiker borde hylla.

USA, Tyskland, Israel, Storbritannien och Norge är exempel på länder som uttalat ett tydligt stöd för frihetskämparna i Iran. Tyvärr har dock svenska UD och utrikesminister Margot Wallström valt en annan väg. Utrikesministern har till och med gått så långt som att indirekt uppmana till att inte stödja demonstranterna, då protester mot regeringen lika gärna skulle kunna ske här i Sverige. Hon har dessutom haft en förvånansvärt snäll ton gentemot den regim som återkommande ertappats med att bryta mot mänskliga fri- och rättigheter.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

 

Anser ministern och regeringen att det vore fel av Sverige att aktivt stödja de iranska frihetskämparna, och avser regeringen att göra något för att stödja dem som deltar i de folkliga protesterna?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:557 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:557 Stöd till demonstranterna i Iran och fråga 2017/18:560 Regeringens feministiska utrikespolitik rörande protesterna i Iran av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel har frågat mig om jag och regeringen anser att det vore fel av Sverige att aktivt stödja de iranska frihetskämparna och om regeringen gör något för att stödja dem som deltar i de folkliga protesterna. Markus Wiechel har också frågat mig hur jag och den svenska regeringen ser på det iranska slöjtvånget, och om jag avser att vidta några åtgärder för att stötta de kvinnor som nu protesterar mot det omfattande kvinnoförtrycket i landet. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Regeringen har nära följt den oroväckande utvecklingen i Iran, inklusive genom vår ambassad i Teheran. Mänskliga rättigheter, däribland yttrandefriheten och rätten att demonstrera, måste respekteras. De iranska myndigheternas agerande, inklusive i form av massarresteringar och begränsningar av internet, är därför djupt oroväckande.

Jag har vid flera tillfällen tydligt uttryckt att det våld som riktades mot fredliga demonstranter är oacceptabelt och att ytterligare våld måste undvikas. Något Sverige var bland de första att uttrycka offentligt. Sverige upprepade detta under ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd den 5 januari. EU gjorde ett gemensamt uttalande med samma tydliga innebörd den 2 januari.

Regeringen är djupt oroad över situationen för mänskliga rättigheter i Iran, inklusive användningen av dödsstraff, förtryck av bland annat kvinnor och flickor samt bristande fackliga rättigheter. UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Iran visar tydligt på de omfattande problem som finns.

Ingen flicka eller kvinna ska tvingas att klä sig på ett sätt som hon inte vill.

Regeringen för kontinuerligt fram våra budskap i kontakter med iranska företrädare, liksom genom FN och EU och andra relevanta fora.

Stockholm den 17 januari 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.