Uppehållstillstånd på falska grunder

Skriftlig fråga 2017/18:515 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-18
Överlämnad
2017-12-19
Anmäld
2017-12-20
Svarsdatum
2018-01-02
Sista svarsdatum
2018-01-02
Besvarad
2018-01-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Sveriges Radios Ekot har den 12 december avslöjat förekomsten av handel med falska asylberättelser via internet. Genom kontakt med försäljare har Ekot blivit erbjudna en påhittad historik på internet, som framställer den sökande som regimkritiker samt ger rådgivningssamtal och bakgrundsbevisning för att kunna lägga fram en fiktiv asylberättelse till Migrationsverket. Enligt Sveriges Radio finns det ett flertal internetsidor som vänder sig till olika nationaliteter i syfte att sälja falska asylberättelser.

Det är synnerligt allvarligt att det förekommer försäljning av falska asylberättelser. I Sverige ska uppehållstillstånd beviljas baserat på skyddsskäl, inte på falska berättelser. Det finns en risk att det förekommer pågående och avslutade asylärenden som innehåller falska och köpta berättelser. I dagens lagstiftning finns det möjlighet att återkalla uppehållstillstånd då oriktiga uppgifter ligger till grund för uppehållstillståndet. Denna möjlighet bör användas i de fall där det uppdagas att ett uppehållstillstånd har beviljats på felaktig grund.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att uppehållstillstånd återkallas när det beviljats på felaktig grund?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:515 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2017/09872/POL

Ju2017/09874/POL

Ju2017/09875/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:512 av Johan Forssell (M) Migrationsverkets uppföljning vid misstankar om köpta asylberättelser, svar på fråga 2017/18:514 av Johan Forssell (M) Försäljning av falska asylberättelser samt svar på fråga 2017/18:515 av Johan Forssell (M) Uppehållstillstånd på falska grunder.

Johan Forssell har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka Migrationsverkets arbete och kunskaper om falska asylberättelser, i syfte att säkerställa att uppehållstillstånd beviljas på skyddsskäl och inte falska uppgifter. Johan Forssell har också frågat mig vilka åtgärder eller initiativ jag planerar med anledning av de uppgifter som framkommit om att falska asylberättelser säljs i syfte att asylsökande på falska grunder ska få uppehållstillstånd i Sverige. Slutligen har Johan Forssell frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att uppehållstillstånd återkallas när det beviljats på felaktigt grund.

Jag väljer att besvara frågorna i ett gemensamt svar.

Det är viktigt för regeringen att de personer som är i behov av skydd kan få det och att de personer som försöker missbruka asylrätten genom att medvetet lämna felaktiga uppgifter till grund för sin asylansökan inte beviljas uppehållstillstånd.

Det är Migrationsverket som vid en prövning av en asylansökan, ansvarar för att säkerställa att uppehållstillstånd inte beviljas till de personer som medvetet lämnat felaktiga uppgifter.

Migrationsverket vidtar kontinuerliga kvalitetsuppföljningar för att säkerställa att korrekta bedömningar görs när asylansökningar prövas och avgörs. Migrationsverket har också en särskild utredningsfunktion som bland annat kan bistå med stöd och vidta fördjupade utredningar i de fall det finns indikationer på att en person medvetet lämnat felaktiga uppgifter till grund för sin asylansökan.

Det finns möjlighet att med stöd av 7 kap. 1 § utlänningslagen återkalla ett uppehållstillstånd när en utlänning medvetet har lämnat oriktiga uppgifter eller medvetet förtigit omständigheter, som varit av betydelse för att få tillståndet.

Migrationsverket arbetar med att i högre utsträckning prioritera ärenden om återkallande av uppehållstillstånd samt att anmäla till Polismyndigheten när någon medvetet lämnat oriktiga uppgifter till grund för en asylansökan eftersom detta är straffbart enligt 20 kap. 6 § utlänningslagen.

Det är Polismyndigheten som ansvarar för att utreda systematisk handel med information där syftet med handeln är att någon på felaktiga grunder ska kunna få uppehållstillstånd.

Regeringen följer dessa frågor noggrant. Finns behov att vidta ytterligare åtgärder är jag beredd till det.

Stockholm den 28 december 2017

–

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.