Den ökande sälpopulationen

Skriftlig fråga 2017/18:448 av John Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-08
Överlämnad
2017-12-12
Anmäld
2017-12-13
Svarsdatum
2017-12-27
Sista svarsdatum
2017-12-27
Besvarad
2017-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Sälstammen växer och ställer till allt större problem för våra fiskare. I den östgötska skärgården är antalet sälar större än på länge. Sälen gör att konkurrensen om fisken blir betydligt större, då den äter väldiga mängder fisk och ål. Den ökande sälpopulationen hotar särskilt det kustnära och småskaliga fisket.

Samtidigt förstör sälen våra fiskares utrustning, bland annat genom att riva sönder nät, vilket gör att det på vissa ställen är i princip omöjligt att ägna sig åt nätfiske.

För att värna fisket behöver sälpopulationen begränsas. Eftersom sälen inte har några naturliga fiender blir jakten ännu viktigare. Därför måste jakten på säl öka.

Ytterligare en viktig aspekt av säljakten är tillvaratagandet av sälens kött, späck och skinn. Något som är viktigt ut ett hållbarhetsperspektiv. Därför är det väldigt problematiskt att regler från WTO i dag förbjuder den svenska handeln med sälprodukter.

Jag vill därför fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att möjliggöra en ökad jakt på säl och för att handel med sälprodukter ska bli tillåten?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:448 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)



N2017/

07527/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:448 av John Widegren (M)
Den ökande sälpopulationen

John Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att möjliggöra en ökad jakt på säl och för att handel med sälprodukter ska bli tillåten.

Jag är medveten om att sälarna orsakar skada eftersom de tar fisk direkt ur fiskenäten och förstör fiskeredskap. Regeringen har varit tydlig med att vi vill se ett livskraftigt fiske längs Sveriges kust. Genom de medel regeringen avsatt för redskapsutveckling har också flera sälsäkra redskap utvecklats vidare, t.ex. torskburar. Enligt Havs- och vattenmyndighetens regleringsbrev för 2018 får medel fortsatt användas för utveckling av selektiva och skonsamma redskap i samverkan med fiskenäringen och Sveriges lantbruksuniversitet. Yrkesfiskare kan även få viss ersättning för uppkommen skada orsakad av säl.

Naturvårdsverket lämnade 2013 sitt uppdrag om förutsättningarna för samt förslag för hur en licensjakt på säl bör utformas samt utreda och föreslå hur skyddsjakten på säl kan effektiviseras i syfte att uppnå beslutad tilldelning. Regeringen har idag inga sådana förslag, men följer frågan noga. Naturvårdsverket har även avrapporterat regeringsuppdrag dels om hur möjligheterna till jakt på allmänt vatten kan förenklas, dels om förutsättningarna för att möjliggöra jakt i Sveriges ekonomiska zon. Ärendena är under beredning i Regeringskansliet. Jag som ansvarigt statsråd har inte för avsikt att föregripa den beredningen.

År 2009 infördes ett import- och försäljningsförbud av sälprodukter inom EU. Sverige beviljades då ett undantag för fortsatt försäljning av sälprodukter från skyddsjakten inom EU.

Kanada och Norge inledde 2011 en tvist i Världshandelsorganisationen (WTO) mot EU eftersom de ansåg att förbudet var handelshindrande. WTO:s tvistlösningsorgan kom fram till att EU:s förbud var tillåtet enligt gällande handelsregler, men att undantaget för Sveriges skyddsjakt inte var förenligt med WTO-rätten. EU genomförde WTO-utslaget och det svenska undantaget togs bort från den 18 oktober 2015 trots en aktiv insats från regeringen och andra aktörer för att kunna behålla undantaget. Det enda kvarvarande undantag från EU:s förbud är för sälprodukter från jakt utfört av urfolk inom och utanför EU. Sverige måste rätta sig efter gällande förordning och är således förhindrat enligt EU-rätten att sälja sälprodukter inom EU.

Den 11 december i år deltog ett flertal myndigheter och organisationer i ett rundabordssamtal om säl efter inbjudan av Näringsdepartementet. Det fördes en gemensam diskussion avseende möjligheter och utmaningar med sälens livskraftiga populationer samt hur sälen kan förvaltas på ett hållbart sätt. Regeringen kommer att överväga hur vi kan hantera de synpunkter som framkom under samtalet.

Stockholm den 21 december 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.