Uppehållstillstånd för japanska studenter

Skriftlig fråga 2017/18:332 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-24
Överlämnad
2017-11-27
Anmäld
2017-11-28
Svarsdatum
2017-12-06
Sista svarsdatum
2017-12-06
Besvarad
2017-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Många japanska studenter är intresserade av det svenska utbildningssystemet och studier i Sverige. Eftersom utbytesplatserna vid våra universitet är begränsade väljer många att söka sig till svenska folkhögskolor. Ulf Larsson, biträdande professor vid Osaka universitet, berättar för Svenska Dagbladet (den 14 november) att utbytet har fungerat väl i över 20 år.

Nu kommer rapporter om att ett flertal japanska studenter har fått avslag från Migrationsverket på sin ansökan om uppehållstillstånd. Bland annat har Migrationsverket ifrågasatt varför vissa studenter väljer att läsa på lägre nivå än vad de gör i Japan. En annan nekades uppehållstillstånd eftersom Migrationsverket inte ansåg att studierna i Sverige skulle ge honom nytta för framtiden.

Jag har full förståelse för att alla ansökningar om uppehållstillstånd för studier fattas individuellt av Migrationsverket. Samtidigt påpekar många att denna problematik inte har funnits tidigare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att japanska studenter fortsatt ska få uppehållstillstånd i Sverige med anledning av studier?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:332 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



PAGE

2


Dnr Ju2017/09063/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:332 av Boriana Åberg (M) Uppehållstillstånd för japanska studenter

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att japanska studenter fortsatt ska få uppehållstillstånd i Sverige med anledning av studier.

Som Boriana Åberg själv konstaterar i sin fråga är det Migrationsverket som fattar beslut om uppehållstillstånd för studier. Som minister varken kan eller får jag uttala mig i enskilda ärenden. Jag kan och får inte heller ingripa i eller försöka påverka hur en myndighet eller domstol hanterar enskilda ärenden.

Mer generellt anser regeringen att det är mycket positivt att unga studenter söker sig till Sverige för studier av olika slag. Regeringen har exempelvis tillsatt en utredning i syfte att öka internationaliseringen av svenska universitet och högskolor.

För att få uppehållstillstånd för studier vid folkhögskolor krävs att man har ett giltigt pass, är antagen till heltidsstudier, har en heltäckande sjukförsäkring som gäller i Sverige samt att man kan försörja sig under hela den planerade studietiden.

Det senaste året har Migrationsverket beviljat över 80 procent av ansökningarna om uppehållstillstånd för studier. Det innebär att över 8000 personer fått möjlighet att komma till Sverige för studier av olika slag hittills i år. Jag ser därför ingen anledning att vidta några åtgärder i frågan.

Stockholm den 6 december 2017

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.