Till innehåll på sidan

Underlag för beslut om polisutbildning i Västsverige

Skriftlig fråga 2017/18:1536 av Penilla Gunther (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-06-19
Överlämnad
2018-06-20
Anmäld
2018-06-25
Sista svarsdatum
2018-06-27
Svarsdatum
2018-07-12
Besvarad
2018-07-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige behöver fler poliser. Därför är det glädjande att en utbildning ska etableras i Västsverige. Däremot är det bekymmersamt att det finns en känsla av att processen i ansökningsförfarandet endast varit en chimär och att beslutet redan varit fattat.

Ansökningstiden har varit relativt kort, vilket har ställt höga krav på de tre högskolor i Halmstad, Borås och Trollhättan som varit med i den.

Den 14 juni kunde man läsa i Hallandsposten att Polismyndigheten i Västra Götaland och Göteborg ville att polisutbildningen skulle hamna på Högskolan i Borås, även om det inte fanns ett officiellt dokument som bekräftade detta.

När nu beslutet kom måndagen den 18 juni infinner sig en rad frågor kring de underlag från Polismyndigheten som presenterats för regeringen och som statsrådet i medierna uttalat att man ställer sig bakom.

Högskolan i Borås har bedrivit en mycket aktiv opinionsbildning för att få polisutbildningen och bland annat marknadsfört rekommendationer från Göteborgs universitet och regionledningen i Västra Götaland. Huruvida detta har påverkat Polismyndigheten och regeringen i lokaliseringen av utbildningen är svårt att säga.

När Högskolan Väst i Trollhättan lämnade in sin ansökan enligt den tid som var satt väckte det viss förvåning då många fått uppfattningen redan innan ansökningsprocessen var igång under våren, att ansökningar varit insända sedan tidigare och att beslutet nästan redan var fattat.

Behovet av att kunna rekrytera poliser till hela Västra Götaland är stort, och att få göra sin praktik även i Fyrbodal till exempel gör att fler kanske kan bli intresserade av stationering där efter avslutad utbildning.

Min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är följande:

 

Anser ministern att de underlag man fått från Polismyndigheten gett en rättvis bild av de tre högskolor som ansökt?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1536 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/03505

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1536 av Penilla Gunther (KD) Underlag för beslut om polisutbildning i Västsverige

Penilla Gunther har frågat mig om jag anser att de underlag jag fått från Polismyndigheten gett en rättvis bild av de tre högskolor som ansökt.

Polisutbildning bedrivs som uppdragsutbildning av universitet och högskolor och Polismyndigheten betalar en avgift för detta. Polismyndigheten har haft i uppdrag av regeringen att undersöka förutsättningarna för att etablera polisutbildning vid ytterligare två lärosäten, ett i västra Sverige och ett i södra Sverige. I december 2017 fattades beslut om att Malmö universitet får bedriva polisutbildning på uppdrag av Polismyndigheten, efter att myndigheterna inkommit med underlag till Regeringskansliet.

Polismyndigheten har i urvalet haft en öppen process och bedömt de tre lärosäten som lämnat in intresseanmälan. Polismyndighetens bedömning är att Högskolan i Borås är det lärosäte i västra Sverige som har bäst förutsättningar för att bli det femte lärosätet för polisutbildning. Högskolan i Borås har också inkommit med en begäran att få bedriva polisutbildning på uppdrag av Polismyndigheten.

Regeringen beslutade den 5 juli att Borås högskola ska ges tillstånd att bedriva polisutbildning.

Stockholm den 12 juli 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.