Grupper av kemikalier

Skriftlig fråga 2017/18:1140 av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-04-04
Överlämnad
2018-04-05
Anmäld
2018-04-10
Sista svarsdatum
2018-04-11
Svarsdatum
2018-04-13
Besvarad
2018-04-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Den 1 mars 2017 riktade en majoritet i Sveriges riksdag ett tillkännagivande till regeringen angående europeisk kemikaliepolitik. Ett enigt utskott menade att regeringen bör agera på EU-nivå för att intensifiera arbetet och med kraft verka för att grupper av kemiska ämnen ska kunna bedömas samlat. 

Det svenska miljökvalitetsmålet Giftfri miljö har ett etappmål kring utveckling och tillämpning av EU:s kemikalieregler. För att nå miljökvalitetsmålet ska det via Reachförordningen och annan EU-lagstiftning senast 2020 i större utsträckning bland annat vara möjligt att bedöma och pröva grupper av ämnen med liknande egenskaper, kemisk struktur eller användningsområde. Detta är viktigt, eftersom ett sätt att kringgå ett förbud mot en viss kemikalie kan vara att byta ut den mot en annan kemikalie med liknande egenskaper, där oönskade egenskaper också kan vara förekommande. 

Dessa problem skulle delvis kunna motverkas om grupper av ämnen kunde bedömas samlat. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka initiativ har ministern och regeringen tagit, samt ämnar ta, för att uppfylla det tillkännagivande som riksdagen riktat till regeringen om att bedöma grupper av ämnen samlat?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1140 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)



M2018/01014/Ke

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1140 av Jesper Skalberg Karlsson (M)
Grupper av kemikalier

Jesper Skalberg Karlsson har frågat mig vilka initiativ jag och regeringen tagit, samt ämnar ta, för att uppfylla det tillkännagivande som riksdagen riktat till regeringen om att bedöma grupper av ämnen samlat.

I miljömålsarbetet har det under lång tid varit en viktig fråga att kunna be-döma kombinationseffekter av ämnen och att utveckla arbetet med att bedöma grupper av ämnen samlat. Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö omfattar åtta etappmål om farliga ämnen. Gruppvis hantering av ämnen och kombi-nationseffekter ingår i två etappmål.

Jag delar Jesper Skalberg Karlssons bild av behovet av att kunna bedöma grupper av ämnen samlat och det är en fråga som bl.a. Sverige drivit i EU. Till exempel har Sverige tillsammans med Tyskland tagit fram en begräns-ning av PFAS under Reach, som omfattar ca 200–400 ämnen inom PFAS-gruppen. Ett annat exempel är Kemikalieinspektionens redovisning från augusti 2017 av ett regeringsuppdrag om bisfenoler – en kartläggning och analys. Inom ramen för arbetet med uppdraget om bisfenoler har myndig-heten utvecklat en ny metod för att ur ett mycket stort antal ämnen kunna
få fram de mest relevanta. Metoden är en viktig del i arbetet med att lättare kunna hantera stora grupper av liknande ämnen och hitta dem som har liknande farliga egenskaper. Arbetet med att kunna hantera ämnen gruppvis har således pågått under lång tid.

I syfte att få fram än mer kunskap om hur ämnen kan hanteras gruppvis gav regeringen den 29 mars en särskild utredare (Dir. 2018:25) i uppdrag att kart-lägga möjligheter, hinder och tidigare insatser inom relevanta EU-rättsakter för gruppvis hantering av ämnen, föreslå strategier för framtida gruppvis reglering och vid behov nödvändiga ändringar av relevanta EU-rättsakter
för gruppvis hantering av ämnen, sammanställa det vetenskapliga kunskaps-läget, kartlägga vilka möjligheter och hinder som finns i olika relevanta EU-rättsakter och tidigare insatser på området för kombinationseffekter, och föreslå strategier för att möjliggöra reglering baserat på eller med hänsyn till kombinationseffekter, föreslå andra strategier för att minska riskerna och vid behov föreslå nödvändiga ändringar av relevanta EU-rättsakter. Uppdraget ska redovisas senast den 29 september 2019. Utredare är Christina Rudén, professor i regulatorisk toxikologi och ekotoxikologi.

Stockholm den 13 april 2018

Karolina Skog

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.