Det svenska filmarvet

Skriftlig fråga 2016/17:754 av Anette Åkesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-31
Överlämnad
2017-01-31
Anmäld
2017-02-01
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Digitaliseringen påverkar många delar av samhället. Den 29 januari 2017 uppmärksammade Sydsvenskan i ett reportage att digitaliseringen av det svenska filmarvet går väldigt långsamt och att därför en stor del av svensk filmhistoria riskerar att gå förlorad.

Samtidigt har biograferna digitaliserats och kan därför inte visa det rika utbud av äldre svensk kvalitetsfilm som finns och som paradoxalt nog är både billigare och lättare att sprida än de tidigare analoga versionerna.

Digitaliseringen tar alldeles för lång tid, och med nuvarande takt skulle det ta ca 100 år att digitalisera den svenska kulturskatten. En tillkommande utmaning, inte minst ur demokratihänseende, är att det urval som väljs ut för digitalisering beslutas om av ett fåtal personer, som därmed råder över vilka filmer som kommer att finnas kvar och vilka som eventuellt förstörs.

Riksdagen riktade i juni 2016 ett tillkännagivande till regeringen om att utreda finansieringen av en fortsatt digitalisering av filmarvet och därmed säkerställa att det svenska filmarvet bevaras och tillgängliggörs. Det borde ju därför ha hänt en del.

Med anledning av det som anförts ovan vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Hur avser ministern att agera för att öka takten på digitaliseringen så att det svenska filmarvet bevaras?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:754 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Dnr Ku2017/00199/MF

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:754 av Anette Åkesson (M) Det svenska filmarvet

Anette Åkesson har frågat mig hur jag avser att agera för att öka takten på digitaliseringen så att det svenska filmarvet bevaras.

Ett av målen med filmpolitiken är att filmarvet bevaras, används och utvecklas. Det råder glädjande nog bred politisk enighet kring detta mål. Den förra regeringen inledde 2014 en femårig satsning på digitaliseringen av filmarvet. Riksdagen beslutade i december 2016 – efter förslag från regeringen i budgetpropositionen för 2017 – om att anslaget för filmstöd tillförs 2,5 miljoner kronor årligen för att förstärka satsningen.

Att dessa medel inte räcker för att digitalisera alla lång- och kortfilmer i Filminstitutets arkiv på totalt ca 2 600 svenska långfilmer och ca 6 700 svenska kortfilmer säger sig självt. Det måste ske ett urval av vilka filmer som ska prioriteras, inte minst när det gäller turordningen. När digitaliseringsuppdraget inleddes 2014 upprättade Filminstitutet därför riktlinjer och en organisation kring arbetet, bl.a. skapades råd med experter från filmbranschen, Kungl. biblioteket och forskarvärlden för att välja ut filmerna. Enligt uppdraget ska filmer för barn och unga särskilt prioriteras.

Filminstitutet har alldeles nyligen sammanställt en rapport om arbetet med digitalisering och tillgängliggörande av det svenska filmarvet. Utmaningarna på området är stora när det gäller kostnader för digitaliseringsarbetet, verkens rättsliga status, tillgång till teknisk utrustning och kompetensförsörjning hos personalen. För att bättre utnyttja tid och resurser har Filminstitutet infört olika nivåer i arbetet utifrån t.ex. materialets skick eller filmens potential att spridas i stor omfattning, som till skolor eller internationellt. –

Regeringen delar riksdagens bedömning om behovet av en långsiktig lösning för att säkerställa att det svenska filmarvet bevaras och tillgängliggörs och avser att följa frågan noga framöver.

Stockholm den 8 februari 2017

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.