Bristen på utredare för Barnahus

Skriftlig fråga 2016/17:704 av Tina Ghasemi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-19
Överlämnad
2017-01-23
Anmäld
2017-01-24
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01
Besvarad
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

När minderåriga barn utsätts för brott i nära relationer, såsom misshandel eller sexuella övergrepp, hanteras det av så kallade barnahus. Polis och åklagare samverkar med socialtjänst och andra berörda parter under ett och samma tak i syfte att ta reda på vad som hänt och för att se till att barnet får ett så tryggt bemötande som möjligt. 

Till följd av polisens brist på utredare står denna verksamhet inför allt större utmaningar. Situationen är allvarlig. I Umeå fick till exempel alla möten på Barnahus ställas in under en period förra hösten. På andra håll tvingas redan ansträngda poliser av tidsbrist att prioritera mellan misshandels- och övergreppsfall. I vissa fall har barnen inte ens hörts om de övergrepp som de drabbats av.

Små flickor som tvingats utstå sexuella övergrepp, pojkar som blivit misshandlade och tvingas bära med sig minnen från sina hemska upplevelser resten av livet – många av dem kommer inte att få någon upprättelse när brotten inte blir utredda och gärningsmännen inte straffas. Det är ett tydligt tecken på krisen inom polisen och regeringens handlingsförlamning när inte ens brotten mot våra mest värnlösa medborgare – våra barn – utreds till följd av bristen på utredare.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag därför fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att tillse att antalet utredare är tillräckligt för att utreda de ärenden som inkommer till Barnahus?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:704 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:704 av Tina Ghasemi (M) Bristen på utredare för Barnahus

Tina Ghasemi har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att tillse att antalet utredare är tillräckligt för att utreda de ärenden som inkommer till Barnahus.

Den samverkan som sker mellan myndigheterna inom ramen för Barnahuskonceptet är ofta en förutsättning för att nå framgång i utredningar där barn drabbats av eller bevittnat brott. Vid sidan av förebyggande åtgärder är det viktigt att sexualbrott och andra övergrepp anmäls, utreds och lagförs. Det är oerhört viktigt att barn som utsatts för brott får det stöd de behöver.

Polismyndigheten har under hösten beslutat om åtgärder för att stärka den operativa förmågan och förbättra verksamhetsresultaten, exempelvis genom ökade resurser till utredningsverksamheten, utvecklade arbetsmetoder och förbättrat teknikstöd. För att ge Polismyndigheten möjlighet att öka antalet anställda har regeringen aviserat anslagsökningar till Polismyndigheten på sammanlagt drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020.

Det är Polismyndigheten som avgör hur myndighetens resurser ska fördelas internt inom organisationen och vilka åtgärder som behöver vidtas för att fullgöra de arbetsuppgifter som myndigheten har.

Regeringen gav också i regleringsbrevet för 2017 Polismyndigheten i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att utveckla myndighetens arbetsmetoder vid utredning av våldtäkt och andra sexualbrott.

Polismyndighetens omfattande uppdrag innebär dock ofta svåra avvägningar när det gäller resursfördelning mellan olika angelägna arbetsuppgifter och geografiska områden. Jag kommer även i fortsättningen att noga följa hur Polismyndigheten använder sina resursförstärkningar och hur man arbetar för att säkerställa den operativa förmågan i utredningsverksamheten.


Stockholm den 31 januari 2017


Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.