Till innehåll på sidan

Fortsatt utredning av en ny jakt- och viltmyndighet

Skriftlig fråga 2016/17:637 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-12
Överlämnad
2017-01-13
Anmäld
2017-01-17
Svarsdatum
2017-01-25
Sista svarsdatum
2017-01-25
Besvarad
2017-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Jag ställde en skriftlig fråga (2016/17:564) till statsrådet Sven-Erik Bucht om när han avser att inrätta den nya myndighet med ansvar för jakt och viltvård som riksdagen har tillkännagett regeringen under riksmötet 2014/15.

Statsrådet svarade (Dnr N2016/08037/FJR) att vissa frågor från Jaktlagsutredningens delbetänkande Viltmyndighet – jakt och viltförvaltning i en ny tid (SOU 2013:71) kräver vidare utredning.

Regeringen har i mer än två år sagt att den ska göra något för jakten, men åtgärderna lyser med sin frånvaro. Det framstår som att regeringen hyser en ovilja mot att göra vad riksdagen har tillkännagivit och hellre begraver denna för jakten och viltvården viktiga fråga genom att hänvisa till behov av långa utredningstider på Regeringskansliet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur avser statsrådet att utreda de utestående frågorna ur Jaktlagsutredningens delbetänkande om en jakt- och viltmyndighet, och när förväntas arbetet vara klart?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:637 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/00266/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:637 av Åsa Coenraads (M) Fortsatt utredning av en ny jakt- och viltmyndighet

Åsa Coenraads har frågat mig hur jag avser att utreda de utestående frågorna ur Jaktlagsutredningens delbetänkande om en jakt- och viltmyndighet, och när arbetet förväntas vara klart.

Riksdagen har tillkännagett att regeringen ska utreda ett antal frågor som den nu avvecklade Jaktlagsutredningen hade i uppdrag att utreda.

Avseende den s.k. småviltsjakten i fjällen beslutade regeringen i september 2016 om ändringar av 3 § rennäringsförordningen (1993:384). Den beslutade ändringen träder i kraft den 1 april 2017.

Frågan om den s.k. dubbelregistreringen av jakträtt i renskötselområdet påverkas såväl av regeringens arbete med en samlad samepolitik som utfallet av statens överklagande i den s.k. Girjasdomen. Frågan är komplex och jag anser det lämpligt att avvakta den rättsliga prövningen.

Naturvårdsverket har under hösten 2016 avrapporterat regeringsuppdrag dels om regelförenklingar för viltvårdsområden, dels om hur möjligheterna till jakt på allmänt vatten kan förenklas. Ärendena bereds nu vidare inom Regeringskansliet.

Naturvårdsverket har tidigare fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för och föreslå hur en licensjakt på säl bör utformas samt utreda och föreslå hur skyddsjakten på säl kan effektiviseras i syfte att uppnå beslutad tilldelning. Det arbetet bereds vidare inom Regeringskansliet.

Naturvårdsverket har även avrapporterat regeringsuppdrag avseende en analys av föreskifter om kronhjortsskötselområden samt hur de tillämpas av länsstyrelserna i september 2015. Naturvårdsverket kommer att komplettera denna redovisning under våren 2017 med de författningsförslag som bedöms nödvändiga för att kronhjort så långt som möjligt ska kunna samförvaltas med älg i enlighet med den nya adaptiva förvaltningsmodellen.

Vidare har regeringen uppdragit åt Naturvårdsverket att utreda förutsättningarna för att möjliggöra jakt i svensk ekonomisk zon och hur handläggningen skulle kunna utformas. Uppdraget ska avrapporteras den 31 oktober 2017.

Naturvårdsverket har även fått i uppdrag av regeringen att föreslå en effektivare och mer ändamålsenlig beredning av förslag på ändringar i jaktförordningen avseende jakttider, som ska redovisas i juni 2017.

Jaktlagsutredningen lämnade ett delbetänkande Viltmyndighet – jakt och viltförvaltning i en ny tid (SOU 2013:71). Betänkandet har remitterats och regeringens bedömning är att vissa frågor kräver ytterligare utredning. Utestående frågor måste analyseras betydligt djupare än vad utredningen har gjort och betänkandets förslag avseende finansieringen är inte tillfredsställande. Svensk viltförvaltning har förändrats över tid och fortsätter att utvecklas. Frågan är komplex och har många aspekter som måste beaktas och tas hänsyn till. En väl utformad myndighetsstruktur är en förutsättning för en effektiv och hållbar viltförvaltning.

Jag kan därmed konstatera att regeringen har tagit en mängd initiativ för att utreda de frågeställningar som är aktuella i riksdagens tillkännagivande.

Stockholm den 19 januari 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.