Utvisning efter avtjänat straff

Skriftlig fråga 2016/17:621 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-10
Överlämnad
2017-01-10
Anmäld
2017-01-11
Svarsdatum
2017-01-18
Sista svarsdatum
2017-01-18
Besvarad
2017-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Personer utan svenskt medborgarskap som begår allvarliga brott kan i vissa fall dömas till utvisning efter avtjänat straff. Liberalerna har nyligen lagt fram förslag på att förändra lagstiftningen så att fler kan utvisas för exempelvis sexualbrott och hedersrelaterade brott. 

Nya uppgifter visar dock på att utvisningar av frigivna personer i många fall uteblir, exempelvis på grund av bristande säkerhet eller ovilja till mottagande i hemlandet. Mot denna bakgrund är det viktigt att regeringen regelbundet ser över det aktuella säkerhetsläget och gör uppdaterade bedömningar för att öka och fullfölja antalet utvisningar. Dock är det än mer allvarligt att det även finns problem med utvisningar till säkra länder, där det exempelvis inte råder risk för förföljelse.

Det har även framkommit att polisen inte alltid har kontroll över de personer som berörs och att dessa därmed kan avvika och gömma sig inom eller utom landet utan att rättsväsendet har kunnat verkställa det fattade utvisningsbeslutet. För att förtroendet för rättsväsendet ska kunna säkerställas måste åtgärder vidtas både avseende polisens och kriminalvårdens kapacitet men inte minst för att undanröja hinder i lagstiftningen som försvårar rättsväsendets arbete med att kontrollera dömda under hela utvisningsprocessen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att bättre säkerställa att utvisningar kan verkställas efter avtjänat straff?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:621 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/00325/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:621 av Roger Haddad (L) Utvisning efter avtjänat straff

Roger Haddad har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag och regeringen avser vidta för att bättre säkerställa att utvisningar kan verkställas efter avtjänat straff.

Enligt existerande lagstiftning kan en utlänning som utvisas på grund av brott tas i förvar när personens påföljd är verkställd. Det finns ingen lagstadgad tidsgräns för hur länge en person som utvisats på grund av brott kan hållas i förvar. Av praxis framkommer att det ska göras en proportionalitetsbedömning i varje enskilt fall.

Regeringen har det senaste året vidtagit ett antal åtgärder och har tillfört resurser till flera berörda myndigheter för att få till stånd ett effektivt och välordnat återvändande. Detta ska bidra till att motverka att personer som har fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut avviker i samband med verkställighetsprocessen.

I den nyligen remitterade lagrådsremissen ”Tydligare befogenheter för polisen när beslut om avvisning eller utvisning verkställs” föreslås flera åtgärder som syftar till att tydliggöra Polismyndighetens och Säkerhetspolisens möjligheter att använda tvång för att verkställa beslut om avvisning eller utvisning. Exempelvis ska Polismyndigheten och Säkerhetspolisen i samband med att avvisnings- eller utvisningsbeslut verkställs kunna omhänderta en utlänning i högst 48 timmar. Omhändertagandet ger också myndigheterna befogenhet att genomföra kroppsvisitation och göra husrannsakan för att söka efter den person som ska omhändertas. Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen ska också kunna vidta sådana åtgärder som behövs för att se till att en person som ska utvisas har nödvändiga resehandlingar eller för att hans eller hennes identitet eller medborgarskap ska kunna klargöras. Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2017.

Regeringen för också en dialog med mottagarländer som bedöms svåra att verkställa avvisnings- och utvisningsbeslut till, både på EU-nivå och bilateralt. Bland annat tecknade regeringen i höstas ett samförståndsavtal om återtagande med Afghanistan.

Stockholm den 18 januari 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.