Arbetslöshet under ungdomsåren

Skriftlig fråga 2016/17:598 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-12-30
Överlämnad
2017-01-02
Anmäld
2017-01-10
Sista svarsdatum
2017-01-11
Svarsdatum
2017-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I en studie utförd av folkvetenskapsprofessorn Anne Hammarström har det visat sig att arbetslöshet tidigt i livet leder till sämre psykisk hälsa senare i livet. Ju mer en person är arbetslös i unga år, desto mer växer ohälsan.

Regeringen har höjt skatten på arbete och motverkar därmed jobb och entreprenörskap. Ett tydligt exempel på detta är att man har höjt arbetsgivaravgiften för unga. Detta försämrar möjligheterna för unga att komma i arbete. Dessutom har regeringens paradgren med löften om 30 000 traineejobb till unga arbetslösa endast resulterat i ca 250 platser.

Regeringens jobbfientliga politik skapar konsekvenser som ökad psykisk ohälsa och större utanförskap. Vidare minskar skatteintäkterna, vilket leder till sämre välfärd.

Jag undrar om ministern ser några risker med att försvåra för unga att komma in på arbetsmarknaden. Det vore även intressant att få ta del av hur ministern resonerar kring de konsekvenser som arbetslösheten för med sig för de arbetssökandes hälsa.

Mot denna bakgrund skulle jag vilja fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson följande:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta med anledning av det som har framförts om riskerna med att vara arbetslös tidigt i livet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:598 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/00014/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:598 av Lotta Finstorp (M) Arbetslöshet under ungdomsåren

Lotta Finstorp har frågat mig om vilka initiativ jag är beredd att ta med anledning av de risker som framförts med att vara arbetslös tidigt i livet.

Arbetslösheten, inte minst bland unga, har varit alltför hög under lång tid. Under många år har skattesänkningar och ineffektiva subventioner prioriterats framför investeringar för fler jobb. När regeringen tillträdde var ungdomsarbetslösheten så hög att vi till och med fick bidrag från EU för att lösa problemet. Det var och är förstås inte acceptabelt. Regeringen har sedan första dagen därför prioriterat satsningar på ungdomar och genomfört ett antal reformer.

Tidigt i mandatperioden hade regeringen dialoger med alla Sveriges kommuner om ungdomsarbetslösheten. Syftet var att öka samarbetet mellan stat och kommun och ta vara på de resurser, erfarenheter och verktyg vi har tillsammans. Samtidigt inrättades Delegationen för unga till arbete (Dua 2014:06) i syfte att främja samverkan mellan kommuner och Arbetsförmedlingen lokalt och på så vis minska ungdomsarbetslösheten. Hittills har 287 kommuner träffat överenskommelser med Arbetsförmedlingen om insatser för att minska ungdomsarbetslösheten. Regeringen har också beslutat om en strategi för unga som varken arbetar eller studerar och tillsatt en samordnare för målgruppen (TCU 2015:06). Fram till 2019 genomför regeringen ett Kunskapslyft med cirka 70 000 statligt finansierade utbildningsplatser, bl.a. inom kommunal vuxenutbildning (komvux) och yrkeshögskolan. Riksdagen har också på regeringens förslag beslutat om en utökad rätt att delta i komvux.

Regeringen gick till val på att införa en 90-dagarsgaranti. Garantin innebär en bortre gräns för hur länge en ung person ska kunna vara arbetslös innan han eller hon erbjuds ett jobb, en insats som leder till ett jobb eller en utbildning. Nu sjunker både arbetslösheten och långtidsarbetslösheten bland ungdomar (15-24 år) kraftigt och låg under det tredje kvartalet 2016 på den lägsta nivån sedan 2003 respektive 2008. Antalet unga som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i över 90 dagar utan insats sjunker. Det innebär att vi är på god att infria vårt vallöfte. Men ännu är målet inte nått. Ingen ung ska behöva påbörja sitt vuxenliv i långtidsarbetslöshet.

Stockholm den 16 januari 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.