Psykisk ohälsa bland kvinnor

Skriftlig fråga 2016/17:436 av Tina Ghasemi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-01
Överlämnad
2016-12-05
Anmäld
2016-12-06
Svarsdatum
2016-12-14
Sista svarsdatum
2016-12-14
Besvarad
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Sjukfrånvaron ökar i Sverige, och ökningen är som störst bland kvinnor. Bakom siffrorna och statistiken döljer sig människor som kämpar för att övervinna diagnoser, som i många fall är både allvarliga och plågsamma. De kämpar för att bli friska, men de kämpar också för att ta sig ur det utanförskap som sjukdom och ohälsa tvingat på dem. De kämpar för att besegra sin sjukdom, men de kämpar också för att kunna återvända till gemenskapen bland arbetskamrater och vänner och familj. Deras röster får vi aldrig glömma bort när vi talar om sjukfrånvaron. 

Sjukfrånvaron orsakar ett stort mänskligt lidande. Men den medför också stora kostnader för samhället. I år beräknas de sammanlagda kostnaderna för sjukpenning och rehabilitering uppgå till runt 42 miljarder kronor. År 2010 var motsvarande siffra 20,5 miljarder kronor. Samhällets kostnader för sjukfrånvaron har med andra ord stigit markant de senaste åren.

Av ökningen står sjukfall med psykiatriska diagnoser för den största andelen och utgör sedan 2014 den vanligaste sjukskrivningsorsaken. Det är återigen viktigt att påminna om att bakom de många siffrorna döljer sig människor som kämpar för att komma tillbaka till arbete. Utan rätt stöd och insatser riskerar många av dem att hamna i ett långvarigt utanförskap med både sämre ekonomi och avtagande hälsa som följd.

Den psykiska ohälsan ökar bland både män och kvinnor, men ökningen är större bland kvinnor. Inte minst kan vi se en koppling mellan den psykosociala arbetsmiljön och vissa yrkesgrupper med en stor andel kvinnor, såsom sjuksköterskor, barnmorskor och annan vård- och omsorgspersonal. Därför har vi i Moderaterna bland annat föreslagit att en särskild tillsyn av den psykosociala arbetsmiljön bör genomföras inom vissa yrkesgrupper med särskilt hög sjukfrånvaro.

Regeringens egen politik på området lyser dock med sin frånvaro. När antalet sjukskrivningar blir fler och sjukfallens längd ökar väljer regeringen i stället att föreslå åtgärder som förvärrar problemet. Det är en märklig strategi att tillgå för en regering som gärna slår sig för bröstet och kallar sig ”världens första feministiska regering”. De många vackra orden är nog snarare avsedda att dölja bristen på idéer om vad som behöver göras för att bryta den negativa utvecklingen och hjälpa människor tillbaka från sjukdom till hälsa och arbete.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder för att minska den sjukfrånvaro bland kvinnor som har sin grund i psykisk ohälsa?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:436 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2016/07492/SF

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:436 av Tina Ghasemi (M) Psykisk ohälsa bland kvinnor

Tina Ghasemi har frågat mig vad jag och regeringen avser att vidta för åtgärder för att minska den sjukfrånvaro bland kvinnor som ha sin grund i psykisk ohälsa.

En prioriterad uppgift för mig och regeringen har varit att hejda den ökande sjukfrånvaron som till stor del beror på ökad psykisk ohälsa bland kvinnor. För att möta detta krävs åtgärder på många olika områden. Regeringen har ett brett åtgärdsprogram som börjar ge resultat. Antalet nya sjukfall ökar inte längre och de sjukfall som påbörjas på grund av psykiatriska diagnoser avslutas tidigare. För mig är det nu viktigt att följa upp och när det behövs utveckla åtgärdsprogrammet.

Forskningen visar att arbetsplatsnära insatser förkortar sjukfrånvaron på grund av psykisk ohälsa. En viktig del i åtgärdsprogrammet är att säkerställa att insatser vidtas på arbetsplatserna tidigt när en anställd drabbas av psykisk ohälsa. När det är möjligt bör insatser vidtas redan innan en sjukskrivning är aktuell. Regeringen tror på den svenska modellen och har därför erbjudit parterna på arbetsmarknaden att komma överens om åtgärder för att minska sjukfrånvaron på arbetsplatserna. Parterna har inkommit med en för respektive sektor partsgemensam avsiktsförklaring.

Min bedömning är att de aviserade åtgärderna kommer att förbättra anställdas möjligheter att återgå i arbete. Dessutom kommer den psykosociala arbetsmiljön bli bättre. Vi kommer att få friskare arbetsplatser som inte genererar sjukskrivningar. Glädjande är att den kommunala och landstingskommunala sektorn har kommit särskilt långt i sin planering. Det är inom denna sektor som en stor del av de kvinnor som idag är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa har sin anställning.

För regeringen är det särskilt viktigt att åtgärder vidtas för ett hållbart arbetsliv innan en sjukskrivning behöver bli aktuell. De nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket om organisatorisk och social arbetsmiljö kommer att vara ett verktyg för att förebygga sociala och organisatoriska arbetsmiljörisker och att tydliggöra ansvaret för dessa frågor. Parterna har i det dialogforum för arbetsmiljö som ordnas av Arbetsmarkandsdepartementet bekräftat bilden av att det blivit ökat fokus på dessa frågor i och med de nya föreskrifterna.

Ett arbete har också inletts inom Regeringskansliet med att se över hur rehabiliteringsinsatser för individer kan stärkas inom ramen för rehabiliteringskedjan.

Som jag nämnde så har regeringens breda ansats redan fått effekt på sjukfrånvarons utveckling. Försäkringskassans prognoser visar att det finns goda förutsättningar för att nå de mål som regeringen har fastställt för sjukpenningtalet för 2020. Jag nöjer mig dock inte med det. Min målsättning är att vi får friskare arbetsplatser och en låg och stabil sjukfrånvaro över tid. Detta är fullt möjligt att åstadkomma med de åtgärder som regeringen vidtar och det arbete som bedrivs av arbetsmarknadens parter.

Stockholm den 14 december 2016

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.