Självkörande bilar

Skriftlig fråga 2016/17:434 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-01
Överlämnad
2016-12-05
Anmäld
2016-12-06
Svarsdatum
2016-12-14
Sista svarsdatum
2016-12-14
Besvarad
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I Sverige pågår viktig forskning och utveckling av autonoma eller självstyrande fordon. Inom projektet ”Drive Me”, med bas i Göteborg, är tanken att ett hundratal personer ska få möjlighet att på riktigt och i det vardagliga livet testa och använda självstyrande bilar. Uppslutningen från forskning, samhälle och näringsliv är stort bakom projektet.

Fram till för ett år sedan var det helt förbjudet att använda självkörande fordon i vanlig trafik i Sverige. Det har nu getts möjligheter att genomföra försöksverksamhet så som ska ske inom ramen för ”Drive Me”. Det är klokt. Det är dock inte tillåtet att använda självkörande fordon i vanlig trafik bortom försöksverksamhet.

Utvecklingen av självstyrande och självkörande fordon går nu stegvis från försöks- och forskningsverksamhet till kommersiella produkter på marknaden. Vardaglig användning är emellertid inte tillåten. Det är inte rimligt. Regler för användning måste slås fast. Exempelvis finns en diskussion och ett motsatsförhållande mellan å ena sidan de autonoma fordonens behov av kameror och å andra sidan integritet. Detta behöver lösas. I annat fall kommer utvecklingen av dessa moderna fordon att förläggas i andra länder. Dessutom kommer i så fall andra länder att utveckla lösningar och standarder som Sverige kommer att behöva anpassa sig till.

Det kloka och rimliga är att Sverige tar vara på alla nya möjligheter som öppnas. Det bör därför skyndsamt klargöras vilka regler som ska gälla för självstyrande och självkörande bilar i vanlig trafik.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att göra det lagligt och möjligt att använda självstyrande och självkörande fordon?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:434 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2016/07558/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Svar på fråga 2016/17:434 av Lars Hjälmered (M) Självkörande bilar

Lars Hjälmered har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att göra det lagligt och möjligt att använda självstyrande och självkörande fordon.

Utvecklingen inom transportområdet när det gäller smart mobilitet och transportlösningar går snabbt. Det gäller även teknik för uppkopplade och helt eller delvis självkörande fordon. Som infrastrukturminister följer jag därför utvecklingen med stort intresse, både inom och utom landet, när det gäller uppkopplade och självkörande fordon. Utvecklingen när det gäller mobilitet och uppkopplade och autonoma fordon, och de möjligheter och utmaningar det för med sig, återkommer ofta i internationella möten och sammanhang.

När det gäller försök med självkörande fordon finns det redan långtgående möjligheter att genomföra försök med ny teknik i fordon genom undantag från de tekniska kraven. Det finns dock ett behov av att se över och anpassa reglerna utifrån bland annat data- och trafiksäkerhet, kameraövervakning, integritet och frågor om ansvar och gällande trafikregler.

I november 2015 tillsatte regeringen därför en utredning som ska analysera om och hur reglerna behöver anpassas för självkörande fordon. Syftet är att skapa bättre rättsliga förutsättningar för försök med och introduktion av sådana fordon i allmän trafik. Utredningen har redovisat sina förslag när det gäller att underlätta för försök med självkörande fordon i april 2016. Utredningens förslag har remitterats och bereds för närvarande inom regeringen. Utredningens arbete fortsätter nu med förslag för att underlätta en introduktion av självkörande fordon i allmän trafik och ska slutredovisa sitt arbete senast i november 2017.

Regeringen arbetar även intensivt internationellt inom FN:s arbetsgrupper och inom EU för att det ska ske en anpassning av regelverken som möjliggör och underlättar försök med och en introduktion av uppkopplade och självkörande system i fordon och avancerad förarstödjande teknik. Mycket sker när det gäller uppkoppling, där EU bl.a. antog en C-ITS-strategi den 30 november 2016. När det gäller regelförändringar och ansvarsfrågor har Sverige ett nära samarbete med likasinnade länder inom EU på flera fronter. Under Nederländernas ordförandeskap i EU under våren 2016 arbetade Sverige exempelvis i en grupp länder med den Amsterdamdeklaration om uppkopplade och självkörande fordon som antogs av det informella transportministermötet i Amsterdam den 14 april 2016. Detta arbete utgör nu en plattform för EU:s fortsatta inriktning när det gäller självkörande fordon och kommer att följas upp i februari 2017.

Stockholm den 13 december 2016

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.