Till innehåll på sidan

Regeringens reaktion på händelseutvecklingen i Turkiet

Skriftlig fråga 2016/17:1811 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-16
Överlämnad
2017-08-16
Besvarad
2017-08-30
Sista svarsdatum
2017-08-30
Svarsdatum
2017-08-30
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Europarådet är en av de få mellanstatliga instanser där svensk officiell kritik mot repressionen i Turkiet sedan det misslyckade kuppförsöket i landet i juli 2015 direkt har kunnat framföras till den turkiska statsledningen, nämligen Europarådets ministerkommitté bestående av de 47 medlemsstaternas utrikesministrar.

Medan Europarådets parlamentariska församling – med undertecknads deltagande – antagit flera mycket kritiska rapporter i ämnet under det gångna året har däremot ministerkommitténs officiella ställningstaganden snarare präglats av stor försiktighet, och individuella medlemsländers eventuella kritik inom ministerkommittén mot den turkiska regimens måttlösa förtryck av oliktänkande har dolts av kommitténs gemensamma kommunikéer.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Kan ministern redogöra för huvudlinjerna i den svenska regeringens ställningstaganden hittills inom ministerkommittén till den turkiska regeringens olika åtgärder sedan juli 2015 samt för eventuella framtida initiativ som regeringen kan tänkas förbereda i syfte att bringa Turkiets agerande i större överensstämmelse med Europarådets grundprinciper i fråga om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatlighet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1811 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1811 av Markus Wiechel (SD) Regeringens reaktion på händelseutvecklingen i Turkiet

Markus Wiechel har frågat mig om jag kan redogöra för huvudlinjerna i den svenska regeringens ställningstaganden hittills inom ministerkommittén till den turkiska regeringens olika åtgärder sedan juli 2015 samt för eventuella framtida initiativ som regeringen kan tänkas förbereda i syfte att bringa Turkiets agerande i större överensstämmelse med Europarådets grundprinciper i fråga om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatlighet.

Regeringen ser med djup oro på utvecklingen i Turkiet. Den negativa trenden vad gäller demokrati, respekten för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer har på senare tid accelererat. Det gäller inte minst frihetsberövadet av oppositionspolitiker, journalister och människorättsförsvarare. En utveckling som också beskrivs fördjupat i regeringens landrapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Turkiet.

Sverige arbetar oupphörligt för att stärka respekten för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Turkiet. Det sker bland annat inom ramen för Sveriges bilaterala reformstöd, genom insatser för att öka kapaciteten hos det civila samhället, media och andra förändringsaktörer. Regeringen avser fortsätta att i kontakter med turkiska företrädare, både i Stockholm och i Turkiet, framföra våra tydliga synpunkter beträffande utvecklingen.

Regeringen tar upp och kritiserar Turkiets kränkningar av de mänskliga rättigheterna i de fora där vi bedömer att det finns störst möjlighet att nå resultat, såsom i Europarådet. Vi delar i stor utsträckning den kritik som framförts av Europarådets kommission för demokrati genom lag, den så kallade Venedigkommissionen, liksom Europarådets parlamentariska församling och Kongressen för lokala och regionala myndigheter.

Regeringen har i Europarådets ministerkommitté varit tydlig i kritiken mot den negativa utvecklingen i Turkiet och uttryckt vår starka oro för situationen, till exempel vid Europarådets utrikesministermöte den 19 maj. Sverige har vidare uttryckt oro över uttalanden om att återinföra dödsstraff, likaså har vi uppmanat Turkiet att godkänna publicering av rapporter från tortyrkommittéen.

Det är nu viktigt att Europarådet och dess företrädare fortsätter att noggrant följa utvecklingen i Turkiet och ta ställning utifrån de krav som ställs i Europakonventionen och andra bestämmelser inom Europarådet. Detta har regeringen framfört till Europarådets generalsekreterare och till ordförandeskapet i Europarådets ministerkommitté. Vi har understrukit behovet av en fortsatt och nära dialog med Turkiet om rättsstatens villkor.

Stockholm den 30 augusti 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.