Till innehåll på sidan

Utredning om inrättande av trafikmedicinska enheter

Skriftlig fråga 2016/17:1795 av Barbro Westerholm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-08-10
Överlämnad
2017-08-14
Sista svarsdatum
2017-08-28
Svarsdatum
2017-08-29
Besvarad
2017-08-29
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Frågan om körkortsprövning för årsrika människor med hälsoproblem har återigen kommit på dagordningen efter det att en 84-årig kvinna kört på och så allvarligt skadat en 90-årig kvinna att hon avled.

Vi lever allt längre och alltfler människor kör bil upp i hög ålder. De vill fortsätta använda bilen för den rörelsefrihet den ger dem. Samtidigt kan vi inte blunda för att det finns sjukdomar som påverkar körförmågan. Hit hör demens, stroke och synfältsbegränsningar. Det är då viktigt att det görs en professionell bedömning av de drabbades möjligheter till säker bilkörning. En sådan kan vara svår för en behandlande läkare att göra. Att ta körkortet från en patient som man vill ha en bra relation till för att kunna behandla vederbörandes hälsoproblem kan vara svårt.

Vägverket föreslog för ett antal år sedan inrättande av trafikmedicinska centra som efter remittering från läkare bl.a. skulle ha till uppgift att bedöma en persons körförmåga. Flertalet remissinstanser var positiva till förslaget. Sådana centra finns på några ställen i Sverige, bl.a. i Stockholm. De har kunnat visa att man med modern teknik kan göra sådana undersökningar med hög säkerhet. Tyvärr är de för få för att ha kapacitet att ta sig an alla de fall som skulle behöva utredas.

Jag har vid flera tillfällen motionerat till riksdagen om inrättandet av sådana centra, senast under allmänna motionstiden hösten 2015 (2015/16:205). Motionen avslogs med hänvisning till pågående arbete om trafiksäkerhet i regeringskansliet.

Med anledning av de senast inträffade trafikolyckorna med allvarlig utgång vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth följande: 

Kan statsrådet tänka sig att aktualisera frågan om inrättande av trafikmedicinska enheter för bedömning av körförmågan hos personer med sjukdomar som kan påverka körskickligheten?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1795 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)

Dnr N2017/05132/MRT

Näringsdepartementet

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1795 av Barbro Westerholm (L) Utredning om inrättande av trafikmedicinska enheter

Barbro Westerholm har frågat mig om jag kan tänka mig att aktualisera frågan om inrättande av trafikmedicinska enheter för bedömning av körförmågan hos personer med sjukdomar som kan påverka körskickligheten.

Grunden för Sveriges trafiksäkerhetsarbete är nollvisionen och en viktig komponent i arbetet för nollvisionen är förares medicinska förutsättning att framföra fordon på ett trafiksäkert sätt.

Vägverket föreslog i den utredning från 2005 som Barbro Westerholm hänvisar till att ett antal trafikmedicinska centrum skulle inrättas. Dessa skulle utgöra oberoende expertinstanser dit läkare kan remittera patienter för en bedömning av körförmågan. Finansieringen skulle ske i särskild ordning genom en avgift lagd på alla fordonsägare.

Det finns i dag trafikmedicinska centrum med sådan expertis upprättade dit läkare kan remittera patienter för vidare utredning om sådan behövs.

Det är landsting och regioner som ansvarar för en god och tillgänglig vård till alla medborgare, och där ingår även inrättandet av medicinska centrum.

I de allra flesta fall råder det ingen större tveksamhet över huruvida körkortsinnehav för en patient kan ifrågasättas utifrån de trafikmedicinska föreskrifterna. Beslut om återkallelse av körkort efter en utredning fattas alltid av Transportstyrelsen och kan överklagas till förvaltningsrätt.

Olyckor såsom den Barbro Westerholm hänvisar till allvarliga och därför är det av största vikt att läkare som vid undersökning finner att patienten av medicinska skäl inte är lämpliga att fortsätta inneha körkort även anmäler detta till Transportstyrelsen, enligt bestämmelserna i körkortslagen (1998:488).

Regelverket för läkares anmälningsskyldighet gällande medicinsk olämplighet för körkortsinnehav har i lagstiftningen skärpts sedan vägverket utredde frågan år 2005. Sedan den 1 februari 2012 är det krav på att om en läkare vid undersökning bedömer att en körkortshavare är olämplig ska anmäla detta till Transportstyrelsen, även om patienten motsätter sig fortsatt undersökning eller utredning. Tidigare var en sådan anmälan inte obligatorisk. Med ändringarna infördes även en möjlighet för läkare att göra en anmälan till Transportstyrelsen utifrån en genomgång av journalhandlingar.

Jag avser i nuläget inte att aktualisera frågan om inrättande av trafikmedicinska centrum genom införandet av en avgift på alla fordonsägare, i enlighet med Vägverkets förslag från år 2005.

Anmälningsskyldigheten som läkare har enligt körkortslagen och hur den kan hanteras av den enskilde läkaren samtidigt som en god patientrelation upprätthålls är dock en högst relevant fråga. Därför kommer jag att fortsatt ha en dialog med myndigheterna i denna fråga såväl som i frågan om efterlevnaden av de medicinska föreskrifterna för körkortsinneav i stort.

Stockholm den 29 augusti 2017

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.