Till innehåll på sidan

OECD-projektet Higher Education System Performance

Skriftlig fråga 2016/17:1500 av Christer Nylander (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-05-30
Överlämnad
2017-05-31
Anmäld
2017-06-01
Sista svarsdatum
2017-06-07
Svarsdatum
2017-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Sveriges deltagande i internationella kunskapsmätningar som PISA och Timss har gett ökad förståelse för situationen i svensk skola samt bidragit till idéer om vad som kan göras för att lyfta kunskapsresultaten.

OECD genomför nu en bred analys av kvaliteten i medlemsländernas högskoleutbildningar. Ett svenskt deltagande i den skulle bidra till kunskap om hur svensk högre utbildning står sig jämfört med andra länder. Regeringen har emellertid beslutat att inte delta i OECD-projektet Higher Education System Performance.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilka överväganden ligger bakom statsrådets och regeringens beslut att inte delta i OECD:s granskning av kvaliteten i högskoleutbildning?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1500 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2017/02546/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1500 av Christer Nylander (L) OECD-projektet Higher Education System Performance

Christer Nylander har frågat mig vilka överväganden som ligger bakom mitt och regeringens beslut att inte delta i OECD:s granskning av kvaliteten i högre utbildning.

Med anledning av frågeformuleringen vill jag först påpeka att regeringen inte fattar formella beslut om att avstå från att delta i OECD-projekt. Sverige deltar i en rad arbetsgrupper och sammanhang inom OECD där det löpande kommer förslag på projekt. Såväl regeringen som svenska myndigheter kopplade till OECD:s arbete kan välja att delta i de projekt som anses vara relevanta. Med deltagande i projekten följer ofta en kostnad som alltid bör ställas mot den förväntade nyttan.

I fallet med det rubricerade OECD-projektet gjorde Utbildningsdepartementet bedömningen att projektets kostnad översteg den förväntade nyttan av att delta. Jag vill dock poängtera att kvalitet i högre utbildning samt möjligheten till internationellt samarbete i kvalitetsfrågor är viktigt för regeringen. Ett nytt kvalitetssäkringssystem för högre utbildning implementeras just nu av Universitetskanslersämbetet, UKÄ. I och med det nya systemet har Sverige, genom UKÄ, goda möjligheter att åter kunna delta i det europeiska samarbetet för kvalitetssäkring av högre utbildning.

Stockholm den 9 juni 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.