Åsiktsregistrering bland svenska myndigheter

Skriftlig fråga 2016/17:1430 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-17
Överlämnad
2017-05-18
Anmäld
2017-05-19
Svarsdatum
2017-05-24
Sista svarsdatum
2017-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Den statliga myndigheten Svenska institutet har låtit upprätta en lista över människor som kan anses uttrycka ”felaktiga” åsiktsyttringar på Twitter, och därefter har tusentals konton blockerats från institutets Twitterkonto @Sweden. Merparten av de som har blockerats har aldrig ens interagerat med kontot, men myndigheten anser ändå att det finns skäl att blockera dessa personer enligt ett försvar för ageranden på Svenska institutets hemsida. Den långa blocklistan från myndighetens egen databas (daterad den 10 maj 2017) har nu även kommit till allmänhetens kännedom. I blocklistan kan vi inte helt oväntat se en lång rad kända namn på politiker, journalister och opinionsbildare.

Detta är kort och gott ett åsiktsregister fyllt med konton som anses tillhöra personer som enligt den svenska myndigheten har ”fel” åsikter. Åsiktsregistrering är, med undantag för vissa journalistiska uppdrag, som bekant olagligt.

Med bakgrund av detta, och att Svenska institutet har försvarat agerandet på sin egen hemsida, vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Är det ministerns ställningstagande att en svensk myndighet ska ha rätt att upprätta åsiktsregister och om inte, vad avser ministern att vidta för åtgärder för att så inte ska ske i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1430 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1410 av Boriana Åberg (M) Svenska institutet, fråga 2016/17:1422 av Caroline Szyber (KD) Svenska institutets blockering av följare samt fråga 2016/17:1430 av Markus Wiechel (SD) Åsiktsregistrering bland svenska myndigheter

Boriana Åberg har frågat utrikesministern vilka åtgärder hon avser vidta för att en av Sveriges officiella kommunikationskanaler inte ska exkludera personer och organisationer på grund av deras politiska hemvist.

Caroline Szyber har frågat utrikesministern om hon har tagit något initiativ till en analys för att granska effekterna av det skedda i relation till departementets prioriteringar för offentlig diplomati.

Markus Wiechel har frågat kultur- och demokratiministern om det är hennes ställningstagande att en svensk myndighet ska ha rätt att upprätta åsiktsregister och om inte, vad hon avser vidta för åtgärder för att så inte ska ske i framtiden.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara frågorna. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Svenska institutet är en myndighet som har till uppdrag att sprida information och kunskap om Sverige och det svenska språket i utlandet och främja samarbete och långsiktiga relationer med andra länder inom områdena kultur, utbildning och forskning och demokrati samt samhällsliv i övrigt. Myndighetens verksamhet syftar till att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige, öka samverkan i Sveriges närområde och främja en demokratisk, rättvis och hållbar global utveckling.

Arbetet med Sverigebilden i utlandet vägleds av kärnvärdena öppenhet, nytänkande, omtänksamhet och äkthet. Sedan 2011 har Svenska institutet drivit ett projekt benämnt Curators of Sweden – som inkluderar ett Twitterkonto kallat @sweden – där varje vecka en ny person, en ”curator”, delar sina egna åsikter och idéer.

Svenska institutet har uttalat att man brustit i sin hantering av rättsliga och andra aspekter genom att blockera vissa Twitterkonton på det aktuella Twitterkontot. Myndigheten har numera tagit bort blockeringarna.

Jag noterar att Svenska institutet nu ser över sina rutiner kring Twitterkontot @sweden, och jag avser inte vidta några vidare åtgärder.

Regeringen kommer att fortsätta sin satsning på offentlig diplomati via Utrikesdepartementet och andra departement, via utlandsmyndigheterna och via Svenska institutet.

Stockholm den 24 maj 2017

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.