Till innehåll på sidan

Analys av ökad antibiotikaförskrivning till barn

Skriftlig fråga 2016/17:1333 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-05-03
Överlämnad
2017-05-04
Anmäld
2017-05-05
Sista svarsdatum
2017-05-10
Svarsdatum
2017-05-17
Besvarad
2017-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Antibiotika är ett mycket effektivt och viktigt läkemedel för att behandla bakteriella infektioner. Men det är viktigt att använda antibiotika rätt för att inte riskera antibiotikaresistens. Nyckeln till att bekämpa antibiotikaresistens är bland annat en god användning av antibiotika i sjukvården. Vi måste ha fokus på rätt användning av antibiotika och framför allt undvika onödig behandling. 

För barn mellan 0 och 6 år samt mellan 7 och 19 år ökade försäljningen under 2016 med 4,5 procent respektive 1,5 procent, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten. Att det sker en ökning av antibiotikaanvändningen hos barn rimmar väldigt illa med regeringens strategi för att bekämpa antibiotikaresistens. 

Gabriel Wikström skriver i ett svar på en skriftlig fråga från mig att Folkhälsomyndigheten ska analysera ökningen av förskrivningen av antibiotika till barn. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

När förväntas analysen vara klar så att man ska kunna ta del av den?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1333 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/02775/FS

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1333 av Jenny Petersson (M) Analys av ökad antibiotikaförskrivning till barn

Jenny Petersson har frågat folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern när analysen av den ökade antibiotikaförskrivningen till barn förväntas vara klar för att kunna ta del av den. Arbetet inom regeringen är nu så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis vill jag återigen framhålla att regeringen fäster stor vikt vid både arbetet mot antibiotikaresistens och arbetet för en jämlik vård, vilket återspeglas i en rad olika åtgärder.

Folkhälsomyndigheten har bl.a., inom ramen för myndighetens ordinarie instruktion, i uppdrag att verka för att möjligheten att effektivt använda antibiotika bevaras. Det ska t.ex. ske genom att myndigheten ska samla in, analysera och aktivt förmedla kunskap i frågor som rör antibiotikaresistens. Myndigheten ska också främja insatser på lokal och regional nivå i frågor som rör rationell antibiotikaanvändning och antibiotikaresistens. Arbetet genomförs och presenteras kontinuerligt.

Sedan den 1 januari 2016 är läkemedel och varor som ingår i läkemedelsförmånerna och som förskrivs av bl.a. läkare och tandläkare kostnadsfria för barn och unga under 18 år (prop. 2015/16:1). En utgångspunkt för reformen var att möjliggöra en vård på lika villkor oavsett barnfamiljers ekonomi och därigenom utjämna hälsoskillnader mellan barn och unga. Regeringen aviserade i propositionen sin avsikt att noga följa reformen för att tidigt kunna identifiera eventuella oönskade effekter. Frågan om formerna för uppföljningen av reformen bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 17 maj 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.