Till innehåll på sidan

Övergrepp mot hbt-personer i den ryska delrepubliken Tjetjenien

Skriftlig fråga 2016/17:1198 av Eva-Lena Jansson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-04-05
Överlämnad
2017-04-05
Anmäld
2017-04-06
Sista svarsdatum
2017-04-12
Svarsdatum
2017-04-24
Besvarad
2017-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Under de senaste dagarna har vi nåtts av fruktansvärda nyheter från den ryska delrepubliken Tjetjenien. Homosexuella människor fängslas och torteras i fängelser. Via medierna kommer vittnesmål från människorättsorganisationer att homosexuella också blivit levande begravda.

Det som nu pågår är en systematisk förföljelse av människor som grundar sig på deras sexuella läggning, och det är en grov kränkning av deras mänskliga rättigheter.

Ryssland har förbundit sig att följa Europarådets konvention om mänskliga rättigheter, men det är uppenbart att man från myndigheters sida inte valt att agera för att ge skydd åt hbt-personer som utsätts för fruktansvärda övergrepp.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är följande.

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder och agera, i exempelvis FN:s säkerhetsråd och i EU, för att säkerställa att ryska myndigheter aktivt arbetar för att få stopp på förföljelse och övergrepp mot hbt-personer?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1198 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



PAGE

2


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1198 av Eva-Lena Jansson (S) Övergrepp mot hbt-personer i den ryska delrepubliken Tjetjenien, fråga 2016/17:1204 av Birgitta Ohlsson (L) Tjetjeniens förföljelse av hbtq-personer, fråga 2016/17:1207 av Sofia Damm (KD) Utrensning av homosexuella i Tjetjenien och fråga 2016/17:1211 av Sofia Arkelsten (M) Attacker mot hbtq-personer i Tjetjenien

Eva-Lena Jansson har frågat mig om jag och regeringen avser vidta åtgärder och agera i FN:s säkerhetsråd och i EU för att säkerställa att ryska myndigheter aktivt arbetar för att få stopp på förföljelse och övergrepp mot hbt-personer i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Birgitta Ohlsson har frågat mig på vilket sätt jag kommer att sätta press på Ryssland att släppa männen och utreda händelserna i Tjetjenien, samt i övrigt stödja landets hbtq-personer. Sofia Damm har frågat hur jag har agerat och kommer att agera för att garantera dessa individers människovärde och mänskliga rättigheter. Sofia Arkelsten har frågat på vilket sätt jag kommer att agera för att stoppa förföljelser, kränkningar och våld mot hbtq-personer i Tjetjenien. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Regeringen ser med stort allvar på uppgifterna om systematiska övergrepp, inklusive tortyr och mord, på homosexuella män i Tjetjenien, och delar frågeställarnas oro. Detta har jag själv tydligt uttryckt offentligt vid flera tillfällen.

Genom vår ambassad i Moskva och i möten med civilsamhällesorganisationer har vi fått ytterligare upplysningar som styrker medieuppgifterna. Vi fortsätter att hålla nära kontakt med de organisationer och individer som arbetar för att stödja hbtq-personer i Ryssland.

Regeringen ser insatser för att motverka hatbrott som högt prioriterade och arbetar för att de ska få ökad internationell uppmärksamhet.

Sverige verkade för att EEAS skulle göra ett uttalande som tydligt uttrycker djup oro över uppgifterna om dessa allvarliga kränkningar och som framhåller vikten av ansvarsutkrävande. EU har också gjort ett uttalande i OSSE:s permanenta råd och i Europarådet. Sverige har även ställt sig bakom ett uttalande i ”Equal Rights Coalition” vilket är en plattform för erfarenhetsutbyte inom ramen för arbetet med att stärka hbtq-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Kabinettssekreterare Söder har dessutom tydligt uttryckt vår oro över uppgifterna från Tjetjenien i direkta samtal med Rysslands ambassadör.

Förföljelserna i Tjetjenien sker mot bakgrund av en försvårad situation för hbtq-personer i Ryssland på senare år. Ett tydligt exempel på detta är den lag som infördes för några år sedan som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella sexuella orienteringar riktad mot minderåriga”. Regeringen har i samtal med ryska regeringsföreträdare vid flera tillfällen kritiserat denna lag.

Den ryska regeringen har ansvar för att säkerställa full efterlevnad av Rysslands internationella åtaganden om mänskliga rättigheter, inklusive hbtq-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna, och garantera deras säkerhet över hela Rysslands territorium – så även i Tjetjenien. Det viktiga nu är att ryska federala myndigheter omedelbart och på ett seriöst och oberoende sätt utreder vad som har inträffat. De som bär ansvaret måste ställas till svars.

Regeringen tar regelmässigt upp människorättsproblem i Ryssland i våra kontakter med ryska företrädare, till exempel vid mitt möte med Rysslands utrikesminister Lavrov i Moskva i februari i år. Det kommer vi att fortsätta med. Vi kommer också att verka för att EU fortsätter att ta upp dessa problem vid möten med ryska företrädare.

Sverige ger ett omfattande stöd till kontakter mellan det svenska civilsamhället och det ryska civilsamhället, vilket är instrumentellt för att stödja demokratisk utveckling och bidra till ökad respekt för de mänskliga rättigheterna. Stödet inkluderar juridisk hjälp till hbtq-personer.

Stockholm den 24 april 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.