Problem med jämställd bilkörning

Skriftlig fråga 2016/17:1155 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-28
Överlämnad
2017-03-30
Anmäld
2017-03-31
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05
Besvarad
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

I en intervju i Göteborgs-Posten den 8 mars sa miljöminister Karolina Skog: "Bilen körs i stor utsträckning av män. Genom att ge bilen stort utrymme ger vi också män utrymme – på bekostnad av kvinnor."

Ansvaret för att planera sin egen vardag ligger på individen. I de fall där en familj äger och kör en bil är det rimligtvis upp till den berörda familjen att komma överens om hur den bilen ska köras och av vem. Hur, av vem och när bilen körs beror ofta på kommunikationer till arbete, barnomsorg eller fritidsaktiviteter. Om det sedan är en man eller en kvinna som använder bilen mest är inte en fråga för politiker att lägga sig i.

Frågan är om ministern ser några problem med att försöka påverka hur familjer själva väljer att dela upp användandet av sin bil, och jag vill därför fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att styra familjers bilanvändning, eller instämmer ministern i att detta är en sak som familjerna själva ska bestämma?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1155 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)



PAGE

2


Dnr M2017/00831/Kl

M2017/00832/Kl

M2017/00833/Kl

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på frågorna 2016/17:1153 av Boriana Åberg (M) Jämställd bilkörning, 2016/17:1154 av Boriana Åberg (M) Jämnare könsfördelning när det gäller bilkörning och 2016/17:1155 av Boriana Åberg (M) Problem med jämställd bilkörning

Boriana Åberg har frågat mig om det är min ståndpunkt att det har en negativ miljöpåverkan att män statistiskt sett kör mer bil än kvinnor, och vilka omständigheter och fakta baserar jag detta i så fall på. Vidare frågar Boriana Åberg om jag avser att vidta åtgärder för att styra familjers bilanvändning, eller om jag instämmer i att detta är en sak som familjerna själva ska bestämma, och i så fall vilka åtgärder avser jag att vidta för att skapa en jämnare könsfördelning när det gäller användandet av bil.

Regeringens ambition är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Alla politikområden måste bidra till att klara de stora utmaningarna. Transportsektorns miljöpåverkan och utsläpp måste minska kraftigt för att Sverige ska nå sina miljö- och klimatmål samt de internationella åtaganden som följer av Parisavtalet. Samtidigt ska de transportpolitiska målen nås, där ingår att Transportsystemet ska vara jämställt, dvs. likvärdigt svara mot kvinnors respektive mäns transportbehov. I den proposition om ett klimatpolitiskt ramverk som regeringen lämnat till riksdagen föreslås att växthusgasutsläppen från inrikes transporter (förutom inrikes luftfart som ingår i EU:s utsläppshandelssystem, EU ETS) ska minska utsläppen minst 70 procent senast 2030 jämfört med 2010.

Det är i städerna som de bästa förutsättningarna finns för en omställning mot mindre utsläpp. Därför har regeringen förstärkt stadsmiljöavtalen. Satsningen utvidgas nu till att även gälla investeringar i cykelinfrastruktur.

Statistiskt reser kvinnor generellt kortare sträckor än män och kvinnors resande görs i större utsträckning med gång, cykel och kollektivtrafik än män. Detta framgår bland annat av undersökningen På väg – En resa i jämställdhet som tagits fram av Malmö stad men också i RVU från Trafikanalys samt Trafikanalys (PM 2016:16) Jämställdhetsanalys av trender inom transportsektorn.

Bilen har många fördelar när det gäller flexibilitet och tillgänglighet men det är sällan ett yteffektivt transportsätt i stadsmiljö. Förutsättningarna att välja gång, cykel och kollektivtrafik framför bilen måste stärkas.

Stockholm den 5 april 2017

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.