Till innehåll på sidan

Utrikesministerns möte med chefen för Provstoppsavtalets genomförandeorganisation (CTBTO)

Skriftlig fråga 2016/17:1040 av Karin Enström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-03-10
Överlämnad
2017-03-14
Anmäld
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-22
Svarsdatum
2017-03-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 13 februari besökte chefen för Provstoppsavtalets genomförandeorganisation (CTBTO) Lassina Zerbo utrikesminister Margot Wallström för att diskutera provstopp för kärnvapen. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad diskuterades på mötet med chefen för Provstoppsavtalets genomförandeorganisation (CTBTO) Lassina Zerbo den 13 februari?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1040 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1040 av Karin Enström (M) Utrikesministerns möte med chefen för Provstoppsavtalets genomförandeorganisation (CTBTO)

Karin Enström har frågat mig vad som diskuterades på mötet med chefen för Provstoppsavtalets genomförandeorganisation (CTBTO) Lassina Zerbo den 13 februari.

Provstoppsavtalet CTBT:s ikraftträdande tillhör Sveriges och EU:s allra viktigaste nedrustningsprioriteringar. Inte minst Nordkoreas upprepade provokationer och provsprängningar i strid mot säkerhetsrådets resolutioner pekar på vikten av att främja provstoppet för kärnvapen för att förhindra all kärnvapenspridning. Sverige har varit en av de största förkämparna för CTBT alltsedan förhandlingarna på 1990-talet. Några exempel på svenskt politiskt stöd innefattar:

Sveriges medförslagsställarskap av FN:s säkerhetsrådsresolution 2310 (2016) till stöd för CTBT;

Regeringens stöd för Hans Blix engagemang inom ramen för CTBTO:s ”Group of Eminent Persons”;

Det förtroendeuppdrag som Sverige hade tillsammans med Mexiko 2011-2013 för att främja CTBT:s ikraftträdande; samt

Sveriges aktiva roll i överenskommelsen från 2000 års översyns-konferens för ickespridningsfördraget NPT om 13 konkreta steg mot kärnvapennedrustning, vilka innefattar ratifikation av CTBT.

Därtill har Totalförsvarets forskningsinstitut FOI på regeringens uppdrag utvecklat världsledande verifikationsteknologi för användning inom ramen för CTBTO:s internationella övervakningssystem. I samband med Lassina Zerbos besök i februari genomfördes en rund-vandring på FOI:s lokaler i Kista med presentation av den uppgradering av det s.k. SAUNA systemet (Swedish Automatic Unit for Noble Gas Aquisition) som inom kort kommer att överlämnas till CTBTO.

Mina samtal med Lassina Zerbo berörde aktuella utmaningar för CTBTO och den globala nedrustnings- och ickespridningsregimen. Vi var bl.a. överens om vikten av att NPT-åtagandena genomförs snarast, och att de förestående förhandlingarna om ett förbud mot kärnvapen inte får tas som en ursäkt för att fördröja dessa ytterligare. Särskilt viktigt är det att engagera Nordkorea och de två övriga länderna med kärnvapen som ännu inte har skrivit under CTBT.

Stockholm den 27 mars 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.