Riktade statsbidrag till kommunsektorn

Skriftlig fråga 2015/16:993 av Larry Söder (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-16
Överlämnad
2016-03-17
Anmäld
2016-03-18
Svarsdatum
2016-03-23
Sista svarsdatum
2016-03-23
Besvarad
2016-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Kommunerna står inför stora utmaningar, och fokus för många kommuner just nu är flyktingsituationen som ska hanteras med boenden, skola och arbete. Även en åldrande befolkning tillsammans med stora personalavgångar ställer allt högre krav på kommunerna.

Sveriges kommuner har alla olika förutsättningar och olika behov. Avvägningar för hur man på bästa sätt använder de resurser man har avgörs därför bäst på lokal nivå.

Trenden gällande statsbidrag till kommunerna har de senaste åren gått mot alltmer riktade bidrag, alltså bidrag där staten pekar ut ett ändamål som resurserna måste användas till. Rekordet gällande antalet riktade statsbidrag slås nu med god marginal av den rödgröna regeringen. Antalet riktade statsbidrag är nu uppe i över 80 stycken och omfattar ca 30 miljarder kronor.

Allt som oftast krävs en ansökan för att få de riktade statsbidragen. Detta gör att de mindre kommunerna har mycket svårare att klara av att ta del av det riktade statsbidraget, då administrationen kräver alltför stora resurser.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet vad statsrådet och regeringen avser att vidta för åtgärder för att minska små kommuners svårigheter att ta del av statsbidrag.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:993 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Dnr Fi2016/01093/K

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:993 av Larry Söder (KD) Riktade statsbidrag

Larry Söder har frågat mig vad jag och regeringen avser att vidta för åtgärder för att minska små kommuners svårigheter att ta del av riktade statsbidrag.

Det kommunala självstyret har tjänat Sverige väl och måste värnas. Att stärka tilliten i samarbetet mellan stat och kommun är något vi alla tjänar på. På samma sätt som styrningen av välfärdens verksamhet måste bygga på tillit till professionen, är det viktigt att staten kan lita på att kommunerna har medborgarnas bästa för ögonen.

För regeringen är det viktigt att minska det totala antalet styrsignaler som kommuner och landsting möter. Regeringen kommer därför att arbeta för en mer strategisk användning av statsbidragen, där större hänsyn tas till den samlande mängden styrsignaler från staten, liksom till kommuners och landstings olika förutsättningar.

Vidare bör de riktade kommunbidrag som delas ut utformas så att den administrativa bördan för kommunerna blir så liten som möjligt. Det är också angeläget att regeringens uppföljning av de riktade statsbidragen blir mer systematisk.

Stockholm den 21 mars 2016

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.