Beskattningen av biodrivmedel

Skriftlig fråga 2015/16:961 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-10
Överlämnad
2016-03-11
Anmäld
2016-03-15
Svarsdatum
2016-03-23
Sista svarsdatum
2016-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den svenska beskattningen av biobränslen är i mångt och mycket ett resultat av EU:s statsstödsregler och den svenska regeringens tolkningar av dessa. Statsstödsreglerna innebär bland annat att biodrivmedel inte får ”överkompenseras”. Biodrivmedel får därmed inte genom stöd eller skattenedsättningar göras billigare än sina fossila motsvarigheter. Reglerna behöver verkligen förändras. För mig är det självklart att det måste vara möjligt att ha ett skattesystem som gör förnybara drivmedel mer konkurrenskraftiga än fossila.

Sverige måste minska transportsektorns klimatpåverkan och sträva efter att nå den av Alliansen uppsatta visionen om en fossiloberoende fordonsflotta 2030. En kraftigt ökad produktion och användning av biodrivmedel behövs om detta ska vara möjligt, vilket fordrar att biodrivmedlen ges goda förutsättningar. Den svenska regeringen måste därför med kraft driva på för en översyn av EU:s statsstödsregler och i väntan på regelförändringar tillämpa nuvarande regelverk på bästa möjliga sätt genom att inte beskatta biodrivmedel hårdare än vad som absolut är nödvändigt.

Energimyndigheten har lämnat in sin övervakningsrapport avseende skattebefrielse för flytande biodrivmedel under året 2015. I denna rapport har man kommit fram till att det inte funnits någon överkompensation under 2015 för etanol eller RME. Detta innebär att biobränsle, obeskattat, inte var billigare än det fossila bränslet och att den skattehöjning på biodrivmedel som beslutades under hösten 2015 efter regeringens förslag inte var fullt ut motiverad. Regeringen har tagit ut en för hög skatt på biodrivmedel. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansministern:

 

Hur ställer sig finansministern och regeringen till de slutsatser Energimyndigheten har kommit fram till, och avser finansministern att återkomma med förslag till förändringar av beskattningen av biodrivmedel med anledning av de uppgifter som framkommit?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:961 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2016/00979/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:961 av Johan Hultberg (M) Beskattningen av biodrivmedel

Johan Hultberg har frågat mig hur jag ställer mig till de slutsatser Energimyndigheten har kommit fram till, och om jag avser att återkomma med förslag till förändringar av beskattningen av biodrivmedel med anledning av de uppgifter som framkommit.

Kommissionen har i december 2015 godkänt Sveriges skattebefrielse av biodrivmedel t.o.m. den 31 december 2018 för flytande biodrivmedel och t.o.m. den 31 december 2020 för biogas som drivmedel. Statsstödsgodkännandena är förenade med vissa villkor som måste uppfyllas för att skattenedsättning ska få ges. Ett av villkoren är att biodrivmedlet inte får överkompenseras i förhållande till det fossila drivmedel det ersätter. Det är därmed inte förenligt med villkoren för skattebefrielsen att biodrivmedel får högre skattebefrielse än vad merkostnaden vid produktionen kräver i jämförelse med dess fossila motsvarighet.

Energimyndigheten har i uppdrag att regelbundet rapportera till regeringen om de skattebefriade biodrivmedlen överkompenserats. Under 2015 lämnade myndigheten två sådana rapporter, dels en för 2014, dels en för de tre första månaderna 2015. Båda rapporterna visade på överkompensation. Den 26 februari 2016 kom Energimyndighetens rapport för biodrivmedel för 2015. Med anledning av resultatet i den rapporten har Finansdepartementet remitterat en promemoria med förslag om sänkt skatt på vissa biodrivmedel. Frågan bereds nu vidare inom Regeringskansliet.

Stockholm den 23 mars 2016

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.