Till innehåll på sidan

Den palestinska myndighetens propaganda och uppvigling

Skriftlig fråga 2015/16:880 av Tuve Skånberg (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-02-26
Överlämnad
2016-02-29
Anmäld
2016-03-01
Svarsdatum
2016-03-09
Sista svarsdatum
2016-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

En fråga som alltför sällan uppmärksammas är hur den palestinska myndigheten och Fatah, Socialdemokraternas systerparti, sprider antisemitisk och antiisraelisk propaganda.

Den palestinska myndigheten sprider antisemitisk och antiisraelisk propaganda via sina mediekanaler samt via undervisning i skolor. Judar beskrivs på ett hatiskt och antisemitiskt sätt, medan palestinska terrorister hyllas som hjältar och förebilder. Företrädare för Fatah och den palestinska myndigheten hyllar regelbundet terrorattackerna mot israeler, och den palestinska myndigheten uppkallar gator, torg, skolor och idrottsturneringar till terroristernas ära. Indirekt finansierar den palestinska myndigheten terrorism genom att de betalar ut löner till dömda och frisläppta palestinska terrorister.

Den här sortens uppvigling till våld är den främsta orsaken till den senaste terrorvågen i Israel där många av förövarna är mycket unga. Många terrorister har dessutom nämnt uppviglingen till våld som orsaken till varför de begick terrorattackerna – antingen i förhör efter attackerna eller i inlägg på sociala medier före attackerna.

Antisemitiska uttalanden och uppvigling till våld av palestinska ledare dokumenteras bland annat av forskningsinstitutet Palestinian Media Watch. På deras webbsida hittar man dagligen nya exempel på sådana uttalanden, med goda referenser och belägg. Hittills har inte Palestinian Media Watch fällts för felaktigheter eller felöversättningar trots att de konstant granskas i sin rapportering.

Ett stort hinder för ett framtida fredsavtal är den ständiga retorik som utmålar judar och israeler som omänskliga och som endast förtjänar att utrotas.

Eftersom Sverige är ett av de största biståndsländerna till Palestina har vi mycket inflytande som kan användas för att främja freden. Biståndet till Palestina borde därför villkoras med att den palestinska myndigheten slutar sprida antisemitisk propaganda, slutar hylla terrorister och slutar uppvigla till våld.

Jag vill ställa följande fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Är utrikesministern beredd att dels tydligt fördöma den Palestinska myndighetens antisemitiska propaganda, uppvigling till våld och utbildning med hatfyllda inslag, dels göra Sveriges bistånd till den Palestinska myndigheten villkorat på så sätt att denna propaganda m.m. måste upphöra innan myndigheten kan få ytterligare bistånd från Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:880 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:880 av Tuve Skånberg (KD) Den palestinska myndighetens propaganda och uppvigling

Tuve Skånberg har frågat mig om jag är beredd att dels tydligt fördöma Palestinska myndighetens antisemitiska propaganda, uppvigling till våld och utbildning med hatfyllda inslag, dels göra Sveriges bistånd till den Palestinska myndigheten villkorat på så sätt att denna propaganda m.m. måste upphöra innan myndigheten kan få ytterligare bistånd från Sverige.

Regeringen är tydlig i dialogen med företrädare för såväl Palestina som Israel om vikten att ta avstånd från våld och hatpropaganda och annat agerande som för parterna längre ifrån varandra. Regeringens ambition är att Sveriges bistånd, utöver uppsatta mål, ska bidra till att motverka hatpropaganda och uppvigling.

I interpellationssvaret den 5 maj 2015 redogjorde biståndsministern för innehållet i samarbetsavtalet mellan Sverige och Palestina som bland annat omfattar ett antal partnerskapsprinciper. Bland dem finns ett ömsesidigt åtagande att verka för demokratisering och ökad respekt för mänskliga rättigheter samt jämställdhet i Palestina. I interpellationssvaret den 4 mars i år redogjorde biståndsministern för att Sverige ställer krav i genomförandet av biståndet, på god kontroll och respekt för mänskliga rättigheter, på kamp mot korruption, arbete för jämställdhet och fortsatt reformarbete. Sverige har regelbunden utvecklingspolitisk dialog med det palestinska ledarskapet. Generalkonsulatet i Jerusalem följer upp varje enskilt program, som alla är rättighetsbaserade.

Sveriges stöd till den Palestinska myndigheten kanaliseras via EU. EU leder, å alla medlemsstaters vägnar, uppföljningen av stödet till den Palestinska myndigheten genom den så kallade PEGASE-mekanismen.

EU:s bistånd till den Palestinska myndigheten är centralt och skulle, om det upphörde, få negativa konsekvenser för alla inblandade, inklusive för Israel.

Stockholm den 9 mars 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.