Åldersgränser för gode män

Skriftlig fråga 2015/16:500 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-14
Överlämnad
2015-12-16
Anmäld
2015-12-17
Svarsdatum
2015-12-30
Sista svarsdatum
2015-12-30
Besvarad
2015-12-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Flyktingströmmen vi ser i dag är extraordinärt stor. En stor andel är ensamkommande barn. Ensamkommande flyktingbarn som anländer till Sverige är mycket utsatta. Barn kan lätt fara illa och utnyttjas i sitt svaga tillstånd. Kompetenta och erfarna gode män är därför mer behövliga än någonsin. Det finns dessutom även brist på gode män i dag i många kommuner och därför tvingas man vänta på förmyndare.

Trots denna brist har till exempel Överförmyndarnämden i Göteborgs kommun en policy som innebär att individer över 70 år inte tillåts få några nya uppdrag. Individer över 70 års ålder är fullt kompetenta att åta sig uppdrag och mycket talar för att dessa typer av policyer utgör åldersdiskriminering.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

Delar kultur- och demokratiministern min uppfattning om att det ur diskrimineringssynpunkt är problematiskt med övre åldersgränser för att t.ex. få åta sig uppdrag som gode män, och föranleder detta i så fall några generella åtgärder från ministerns sida?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:500 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Dnr Ku2015/03017/DISK

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:500 av Robert Hannah (L) Åldersgränser för gode män

Robert Hannah har frågat mig om jag delar uppfattningen om att det ur diskrimineringssynpunkt är problematiskt med övre åldersgränser för att t.ex. få åta sig uppdrag som gode män, och om detta i så fall föranleder några generella åtgärder från min sida.

Just nu pågår den svåraste flyktingsituationen i modern tid. Fram till mitten av december har mer än 156 000 personer sökt asyl i Sverige varav 34 000 är barn utan vårdnadshavare. Det innebär betydande utmaningar för vårt samhälle och däri ingår bl.a. att tillförsäkra ensamkommande asylsökande barn det mottagande och det stöd som de behöver och har rätt till. Asylsökande barn i Sverige har samma rättigheter enligt FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) som alla andra barn.

Systemet med gode män, bl.a. för ensamkommande barn, bygger på att enskilda personer i alla delar av samhället kan åta sig uppdrag som god man och därmed göra en viktig insats för en medmänniska. I rådande situation, när antalet ensamkommande barn som kommer till Sverige har ökat dramatiskt, är det viktigt att det finns tillgång till erfarna gode män som vill åta sig uppdrag.

För att bli god man gäller att personen ska vara rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig för uppdraget. Det finns således ingen i lag föreskriven övre åldersgräns utan lämplighetsprövningen vilar på överförmyndaren att göra i varje enskilt fall.

Jag anser att det är viktigt att vi motverkar fördomar och stereotypa föreställningar som utgår från en människas ålder. Utgångspunkten bör istället vara att den enskilde bemöts utifrån sina särskilda förutsättningar och behov och inte utifrån sin ålder.

I diskrimineringslagen (2008:567) regleras skyddet mot diskriminering på grund av bl.a. ålder. I vissa fall är dock skyddet mot diskriminering i offentlig verksamhet begränsat på så sätt att det endast omfattar när den offentligt anställde bistår allmänheten med upplysningar, vägledning, råd eller annan sådan hjälp, eller på annat sätt i sin anställning har kontakter med allmänheten.

Regeringen beslutade nyligen om tilläggsdirektiv till Utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering (A 2014:01). Utredaren har fått i uppdrag att bl.a. analysera och ta ställning till behovet av ändring av regleringen om skydd mot diskriminering i offentlig verksamhet. En ny reglering skulle t.ex. kunna avse överförmyndarens verksamhet. Utredningens uppdrag ska redovisas senast den 16 december 2016.

Stockholm den 30 december 2015

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.