Osund konkurrens inom åkeribranschen

Skriftlig fråga 2015/16:460 av Daniel Sestrajcic (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-08
Överlämnad
2015-12-08
Anmäld
2015-12-09
Svarsdatum
2015-12-16
Sista svarsdatum
2015-12-16
Besvarad
2015-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

De stora problemen som finns i transportbranschen – med oseriösa företag som växlar mellan olika former av F-skatt, utländska och svenska bemanningsföretag som gör allt för att utnyttja minsta lilla kryphål i regelverket och på det sättet fuska och utnyttja såväl chaufförer som att kringgå det som ska gälla på svensk arbetsmarknad – kan lösas.

Modellen finns sedan 35 år i Nederländerna och kallas den holländska modellen och har gett både positiva effekter på lönebildningen och lett till bättre arbetsvillkor. Modellen är känd av regeringen – vars ledande parti Socialdemokraterna före valet 2014 lovade alla transportarbetare att driva och genomföra den holländska modellen.

I den av Vänsterpartiet initierade interpellationsdebatten om fusk och utnyttjande i åkeribranschen (2015/16:127) hade regeringen bytt ståndpunkt och infrastrukturminister Anna Johansson menade att” om den holländska modellen har vi hittills sagt att vi inte riktigt tror att den är verkningsfull.” Oklart är varför en modell som fungerat i Nederländerna i 35 år inte skulle vara verkningsfull i Sverige och vad som förändrat detta mellan löftet före valet och verkligheten efter valsegern.

Modellen innebär i korthet att ett åkeri endast får använda sig av personal som har en tillsvidareanställning, kör åkeriets egna lastbilar och omfattas av gällande kollektivavtal. Systemet omöjliggör systematiskt fusk med F-skattsedlar och anlitande av utländska bemanningsföretag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

Avser statsrådet att ta initiativ till ett införande av en verkningsfull modell, liknande den holländska, för att förhindra osund konkurrens?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:460 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2015/08588/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:460 av Daniel Sestrajcic (V) Osund konkurrens inom åkeribranschen

Daniel Sestrajcic har frågat mig om jag avser att ta initiativ till ett införande av en verkningsfull modell, liknande den holländska, för att förhindra osund konkurrens.

  • Ordning och reda på arbetsmarknaden är en viktig prioritering för regeringen i EU-arbetet. En väl fungerande inre marknad för flyg- och vägtransporter och utstationeringsfrågorna är delar av detta.

Den holländska modellen innebär att du måste vara anställd av transportföretaget du arbetar i som ett sätt att komma åt problematiken med så kallade falska egenföretagare. Man ska komma ihåg att det civilrättsliga arbetstagarbegreppet i Sverige är tvingande och innebär att parterna inte själva förfogar över huruvida den arbetspresterande parten är att anse som arbetstagare eller inte. I den arbetsrättsliga lagstiftningen finns ingen definition av arbetstagarbegreppet. Det är ytterst domstolarna som avgör om en person är arbetstagare eller uppdragstagare genom en helhetsbedömning av omständigheterna i det enskilda fallet.

Regeringen följer den holländska modellen med intresse, men har idag inga planer på att gå fram med ett sådant förslag. Jag anser istället att det finns andra åtgärder vi bör fokusera på.

Det är viktigt att nu utvärdera effekten av redan beslutade regelskärpningar, så som klampning och sanktionsavgifter. Jag anser att det pågående arbetet med ett skärpt beställaransvar med undersökningsplikt, utredningen om distansbaserad vägskatt och kommande förslag om en revidering av EU:s vägtransportregelverk är angeläget för att skapa ordning och reda i åkeribranschen. Skulle dessa åtgärder inte lyckas eller få positiv effekt är vi även beredda att titta på ytterligare åtgärder, vilket skulle kunna inkludera den holländska modellen.

Stockholm den 15 december 2015

Anna Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.