Till innehåll på sidan

Ökade incitament för att stimulera till snabbare avklarade studier

Skriftlig fråga 2015/16:376 av Hans Rothenberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-25
Överlämnad
2015-11-26
Anmäld
2015-11-27
Svarsdatum
2015-12-02
Sista svarsdatum
2015-12-02
Besvarad
2015-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Sverige har ett i många stycken väl fungerande studiestödssystem. Studielånssystemet är såväl för den enskilde studenten som för samhället ett långsiktigt ömsesidigt åtagande. För studenten är studielånet förhoppningsvis en biljett till framtida inkomster och för samhället en investering i kompetens som ska komma samhället till godo.

Om studierna genomförs fortare än vad studieplanen anger innebär det att den enskilde studenten inte behöver ta lika mycket studielån samtidigt som staten kan hålla nere utlåningsmängden vilket är till nytta för båda parter. Incitament att stimulera till snabbare avklarade studier saknas dock.

 

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin om han avser att vidta några åtgärder för att öka incitamenten för att stimulera till snabbare avklarade studier.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:376 besvarad av Statsrådet Aida Hadzialic (S)

Dnr U2015/05584/SF

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:376 av Hans Rothenberg (M) Ökade incitament för att stimulera till snabbare avklarade studier

Hans Rothenberg har frågat utbildningsministern om han avser att vidta några åtgärder för att öka incitamenten för att stimulera till snabbare avklarade studier.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är viktigt att studiemedelssystemet uppmuntrar till välplanerade och effektiva studier, bl.a. för att hålla nere skuldsättningen för den enskilde. Inom systemet finns bestämmelser om under hur lång tid en studerande maximalt kan få studiemedel och krav på uppnådda studieresultat, vilket syftar till sådan uppmuntran.

Samtidigt är det viktigt att studiemedelssystemet har en rekryterande effekt på olika grupper i samhället. Den som t.ex. är föräldraledig eller sjuk under studietiden ska inte missgynnas ekonomiskt.

Regeringen följer denna fråga noggrant.

Stockholm den 2 december 2015

Aida Hadzialic

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.