Till innehåll på sidan

Kommunernas inflytande på mottagandet av nyanlända

Skriftlig fråga 2015/16:346 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-18
Överlämnad
2015-11-19
Anmäld
2015-11-20
Svarsdatum
2015-11-25
Sista svarsdatum
2015-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Det har framkommit i medierna och i samtal med flera kommunstyrelseordföranden runt om i landet att de anser att Arbetsförmedlingen inte klarar sitt ansvar när det gäller att ha hand om etableringen av flyktingar. Arbetsförmedlingen har dessutom inte kvar sina kontor i alla berörda kommuner.

Många av kommunföreträdarna menar att det vore bättre att kommunerna själva kunde sköta hela etableringsuppdraget, i stället för att Arbetsförmedlingen under två år är ansvarig och först därefter kommunen. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

Hur ser ministern på kommunernas önskemål och hur avser ministern att förbättra mottagandet av nyanlända?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:346 besvarad av Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A/2015/03023/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:346 av Sten Bergheden (M) Kommunernas inflytande på mottagandet av nyanlända

Sten Bergheden har frågat mig hur jag ser på önskemål från kommuner om att själva kunna sköta hela etableringsuppdraget och hur jag avser att förbättra mottagandet av nyanlända.

Att så många människor nu söker sin tillflykt till vårt land innebär stora utmaningar, inte minst för kommunerna. Regeringen tar situationen på största allvar. Läget är särskilt ansträngt när det gäller mottagande av ensamkommande barn, som medför stora påfrestningar för den kommunala socialtjänsten. Det råder ingen tvekan om att kommunerna har lång erfarenhet och stor kunskap när det gäller mottagande av nyanlända och är en central och viktig aktör i arbetet med nyanländas etablering. Men i det mycket ansträngda läge som vi befinner oss är det avgörande att staten inte frånsäger sig sitt ansvar.

Arbetsförmedlingen har en central roll för att uppnå regeringens mål om en snabbare etablering av nyanlända på arbetsmarknaden. För att nå framgång med detta uppdrag är det avgörande att samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna fortsätter att utvecklas. Jag har en löpande dialog med myndighetens ledning och betonar där vikten av en god samverkan med kommunerna.

I dag är mottagandet av nyanlända i landets kommuner otillräckligt och ojämnt fördelat. För att nyanlända snabbare ska bli mottagna i en kommun och påbörja sin etablering i samhället avser regeringen inom kort föreslå en ny lag som innebär att alla kommuner blir skyldiga att efter anvisning ta emot nyanlända för bosättning. Kommuner som har en jämförelsevis god arbetsmarknad, stor befolkning, lågt mottagande och förhållandevis få asylsökande kommer att få ta emot fler nyanlända än kommuner med sämre förutsättningar. Det innebär att fler nyanlända kommer att komma till kommuner där det finns goda etableringsförutsättningar.

För att kunna hantera den akuta flyktingsituationen och säkra välfärden tillförs landets kommuner och landsting nu 9,8 miljarder kronor som en engångsutbetalning. I budgetpropositionen för 2016 föreslår regeringen också att kommunerna får en kraftigt höjd schablonersättning per nyanländ som tas emot från och med 1 januari 2016.

I budgetpropositionen för 2016 föreslår regeringen vidare ett antal investeringar som ska leda till en snabbare etablering på arbetsmarknaden, däribland arbetsmarknadsinriktade insatser och satsningar på validering. En grundläggande förutsättning för att etablera sig på arbetsmarknaden är att man har någonstans att bo. Därför investerar regeringen också stort i ökat bostadsbyggande.

Regeringen är inställd på att det kommer att krävas ytterligare insatser för att skapa ett hållbart system för mottagande och mer effektiva insatser för snabb etablering på arbetsmarknaden.

Stockholm den 25 november 2015

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.