Till innehåll på sidan

Försörjningsstödet och semesterresor utomlands

Skriftlig fråga 2015/16:1567 av Mats Persson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-09-06
Överlämnad
2016-09-06
Anmäld
2016-09-08
Svarsdatum
2016-09-14
Sista svarsdatum
2016-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

I somras beslutade förvaltningsdomstolen att en Malmöfamilj med försörjningsstöd har rätt till ersättning för en semesterresa till ett sommarland i Danmark. Kommunen har hänvisat familjen till kommunens gratisaktiviteter och erbjudit besök på sommarland i närområdet.

Även om statsrådet inte kan uttala sig i det aktuella fallet aktualiserar domen frågan om hur försörjningsstödet ska vara utformat och kopplingen mellan arbete och rättigheter. Är det rimligt att försörjningsstödet också ska ge rätt till semesterresor utomlands?

Det är viktigt att samhället har höga förväntningar på egenförsörjning och där inte enbart människors rättigheter – utan också skyldigheter – tydliggörs. Hur försörjningsstödet är utformat sänder viktiga signaler om arbetets värde. Ska tilliten till välfärdssamhället värnas måste arbetslinjen stå i centrum.

Med anledning av ovanstående ställer jag följande fråga till statsrådet Åsa Regnér:

 

Avser statsrådet att ta initiativ till en förändring av lagstiftningen kring försörjningsstödet och semesterresor?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1567 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2016/05672/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1567 av Mats Persson (L) Försörjningsstödet och semesterresor utomlands

Mats Persson har frågat mig om jag avser att ta initiativ till en förändring av lagstiftningen kring försörjningsstödet och semesterresor. Frågan är ställd mot bakgrund av ett beslut i förvaltningsdomstolen i Malmö som gav en barnfamilj rätt till ersättning för en semesterresa till ett sommarland i Danmark.

Det ekonomiska biståndet är det yttersta skyddsnätet i samhället. Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd från socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin livsföring i övrigt. Som exempel på livsföring i övrigt kan nämnas bistånd till kostnader för rekreation. Biståndet ska enligt socialtjänstlagen tillförsäkra den enskilde en skälig levnadsnivå, och utformas så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv. Biståndet är dock inte kravlöst. Regeringen har också förtydligat detta med en ny bestämmelse i socialtjänstlagen där det framgår att den som kan arbeta ska stå till arbetsmarknadens förfogande för att ha rätt till försörjningsstöd.

Socialtjänstlagen förutsätter vidare att det i varje fall görs en individuell bedömning och bedömningen ska präglas av ett helhetsperspektiv på den enskildes eller hushållets totala situation. Barnets bästa ska särskilt be-aktas, vilket innebär att barnens situation också ska uppmärksammas vid beslut om bistånd. Jag anser därmed inte att det finns någon anledning att göra förändringar i lagstiftningen i den riktning som Mats Persson föreslår.

Stockholm den 14 september 2016

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.