Regelförenklingar för näringslivet

Skriftlig fråga 2015/16:1553 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-08-31
Överlämnad
2016-09-01
Anmäld
2016-09-08
Svarsdatum
2016-09-15
Sista svarsdatum
2016-09-15
Besvarad
2016-09-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har aviserat att den avser att kraftigt inskränka avdragsrätten för företagens representation. Målsättningen med den inskränkta avdragsrätten beskrivs som en regelförenkling. Samtidigt anger regeringen att den inskränkta avdragsrätten för representation förväntas generera ökade skatteintäkter med 640 miljoner kronor under det första året och därefter 1 miljard årligen. Detta leder onekligen tankarna till att förändringen inte är en regelförenkling utan de facto är en dold skattehöjning.

I näringslivet, liksom inom offentlig verksamhet, ingår representation som en naturlig del i verksamheten. Sverige tillämpar redan i dag ett restriktivt regelverk vad gäller avdragsrätt för representation. De restriktiva reglerna är även accepterade av näringslivet.

Den inskränkta avdragsrätten för representation riskerar att framför allt drabba små och medelstora företag negativt. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern, och i så fall när, att genomföra regelförenklingar för näringslivet som de facto inte innebär en skattehöjning?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1553 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2016/03020/S1

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1553 av Margareta Cederfelt (M) Regelförenklingar för näringslivet

Margareta Cederfelt har frågat mig om, och i så fall när, jag avser att genomföra regelförenklingar för näringslivet som de facto inte innebär en skattehöjning.

Som bakgrund uppger Margareta Cederfelt att regeringen har aviserat en inskränkt avdragsrätt för representation som förväntas öka skatteintäkterna, samtidigt som förslaget beskrivs som en regelförenkling.

Förslaget finns i en lagrådsremiss som regeringen beslutade i maj i år. På grund av EU-rätten är det nödvändigt att ändra reglerna om avdrag för mervärdesskatt på utgifter som avser måltidsrepresentation. För att företagen ska slippa hantera olika beloppsgränser vid redovisningen av mervärdesskatt respektive inkomstbeskattningen föreslås reglerna förenklas. Det föreslås dels en inskränkt avdragsrätt vid inkomstbeskattningen, vilket ökar skatteintäkterna, dels ett utökat avdrag för mervärdesskatt på representationsmåltiden, vilket minskar skatteintäkterna. I den senare delen utvidgas avdraget ytterligare jämfört med den utvidgning Skatteverket i praktiken redan tillämpat på grund av EU-rätten. Sammantaget är det emellertid riktigt att ändringarna leder till ökade skatteintäkter.

Ett konkurrenskraftigt och dynamiskt näringsliv är grunden för fler jobb i Sverige. Goda villkor för företag i alla delar av landet genom väl utformade regelverk och administrativa system är därför centrala och viktiga åtgärdsområden för regeringen. Regeringen strävar alltid efter att utforma föreslagna regler, oavsett vad de i övrigt innebär för företagen, så att de ska vara enkla för företagen att tillämpa.

Nyttan av förenklingar ska dock alltid vägas mot behovet av att värna skatteintäkterna, åstadkomma rättvisa mellan skattskyldiga samt motverka skattefusk och skatteundandragande.

Stockholm den 14 september 2016

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.