Till innehåll på sidan

Vindkraftsetablering och dess påverkan på FMV:s och Saab Kockums provverksamhet

Skriftlig fråga 2015/16:1427 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-06-30
Överlämnad
2016-07-01
Sista svarsdatum
2016-07-15
Svarsdatum
2016-08-03
Anmäld
2016-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Jag har tidigare ställt frågan till försvarsministern om hur en vindkraftsetablering i Hanöbukten skulle påverka Försvarsmaktens möjligheter att öva. I det svar jag fick från miljöminister Karolina Skog står att ärendet är omfattande och berör en rad olika intressen och att det för närvarande bereds inom Regeringskansliet.

Just på grund av att särskilt försvarsintresset riskeras att påverkas negativt är det centralt att det verkligen görs en grundlig konsekvensanalys av hur en eventuell vindkraftsetablering skulle drabba olika delar av Försvarsmakten när det gäller möjligheter att öva, kostnader och ytterst dess påverkan på det försvarsbeslut som riksdagen antog 2015.

I Försvarsmaktens underlag till regeringen om vindkraftsetableringen beskrivs vilka konsekvenser som ett beslut om vindkraftsetablering skulle få för Sveriges försvar. Där anges tre möjliga alternativ för den marina verksamhetens framtid om det skulle ske en vindkraftsetablering. Följande alternativ anges:

1. Att den marina verksamheten stannar kvar i Blekinge men att övningar sker i Stockholmsområdet.

2. Att hela den marina verksamheten omlokaliseras till Stockholmsområdet.

3. Att den marina verksamheten inklusive övningarna stannar kvar i Blekinge men att övningsområdet delvis flyttas till internationellt vatten.

Det konstateras vidare att en etablering skulle få negativa konsekvenser för flygvapnets övningsmöjligheter och för FMV:s och Saab Kockums provverksamhet för modifierad och nyutvecklad materiel.

Det är allvarligt att det svenska försvarets operativa förmåga riskerar att påverkas negativt i en tid då Sverige står inför allt större säkerhetspolitiska utmaningar. Det försvarsbeslut som fattades i bred politisk enighet och som började genomföras från årsskiftet utgår från åtgärder som ska ge högre operativ förmåga här och nu och som stärker Sveriges nationella försvar.

Regeringen måste därför noggrant beakta de negativa konsekvenser som en eventuell vindkraftsetablering i Hanöbukten skulle få för Sveriges försvarsförmåga.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka konsekvenser bedömer försvarsministern att en eventuell vindkraftsetablering skulle få för FMV:s och Saab Kockums provverksamhet för modifierad och nyutvecklad materiel?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1427 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

M2016/01820/Me

M2016/01821/Me

M2016/01822/Me

M2016/01823/Me

M2016/01824/Me

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på frågorna 2015/16:1423, 1424, 1425, 1426, 1427 av Hans Wallmark (M) Vindkraftsetablering i Hanöbukten och dess påverkan på Försvarsmaktens övningsverksamhet

Hans Wallmark (M) har ställt fem frågor till försvarsminister Peter Hultqvist vilka samtliga berör resonemang kring konsekvenser av en vindkraftspark i Hanöbukten i förhållande till Försvarsmaktens verksamhet i området. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna. Samtliga frågor har sin utgångspunkt i regeringens prövning av ärende dnr M2013/00540/Me. Frågorna kan besvaras i ett gemensamt svar.

Ärendet som frågorna gäller avser en ansökan från bolaget Blekinge Offshore AB om tillstånd enligt miljöbalken för att uppföra och driva
en gruppstation för vindkraft i Hanöbukten. Jag har nyligen besvarat en tidigare fråga från Hans Wallmark rörande samma ärende. Som Hans Wallmark väl känner till är ärendet under beredning i Regeringskansliet och som statsråd varken kan eller får jag föregripa denna pågående regeringsprövning. Men jag kan försäkra Hans Wallmark om att det i beredningen ingår att bland annat utreda eventuella konsekvenser för totalförsvaret.

Stockholm den 3 augusti 2016

Karolina Skog

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.