Till innehåll på sidan

Bevarande och utveckling av den svenska modellen

Skriftlig fråga 2015/16:1249 av Niklas Karlsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-19
Överlämnad
2016-05-19
Anmäld
2016-05-20
Svarsdatum
2016-06-01
Sista svarsdatum
2016-06-01
Besvarad
2016-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Riskkapitalbolaget Nomad Foods, som köpte Findus i Bjuv i november 2015, meddelade i mitten på mars i år att fabriken ska läggas ned och att produktionen ska flyttas till Tyskland. 450 personer har varslats om uppsägning och runt 500 odlare berörs av beskedet. Detta är ett hårt slag mot Bjuv och Skåne. För många människor väntar arbetslöshet, och för en hel bransch av ärtodlare råder stor osäkerhet om framtiden.

I Sverige är det relativt billigt att säga upp personal och lägga ned företag. Det kan ses som en viktig konkurrensfördel för oss när nya företag ska välja placering. Sverige som ett exportberoende land måste naturligtvis göra det attraktivt för internationella företag att etablera sig i landet. Det är en viktig del av den svenska modellen.

Men i den globaliserade värld vi lever i med riskkapitalister som är ute efter att tjäna snabba pengar på att köpa upp och lägga ned lönsamma företag, skapar det också problem.

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Avser näringsministern att göra något för att bevara och utveckla den svenska modellen genom någon form av reglering så att det kostar att lägga ned lönsamma företag, eller att kräva att företag som vill lägga ned sin verksamhet gör en grundlig analys av de samhällsekonomiska effekterna?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1249 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

N2016/03636/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern


Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1249 av Niklas Karlsson (S) Bevarande och utveckling av den svenska modellen

Niklas Karlsson har frågat mig om jag avser att göra något för att bevara och utveckla den svenska modellen genom någon form av reglering så att det kostar att lägga ned lönsamma företag, eller att kräva att företag som vill lägga ned sin verksamhet för en grundlig analys av de samhällsekonomiska effekterna.

Findus besked om att flytta sin verksamhet till Tyskland har skapat en stor osäkerhet för de människor som berörs och för livsmedelsindustrin i Skåne. Det är viktigt att företaget nu tar ansvar för de anställda i den uppkomna situationen.

I den svenska arbetsmarknadsmodellen är det parterna som så långt som möjligt har att ta ansvar för vilka närmare arbetsrättsliga villkor som ska gälla i arbetslivet. Om parterna tar ett sådant ansvar, kan långsiktig stabilitet uppnås, samtidigt som parterna själva förfogar över möjligheterna att anpassa villkoren till de förutsättningar som råder i respektive bransch. Statens uppgift är att skapa förutsättningar för parterna att ta ett sådant ansvar och samtidigt säkerställa vissa grundläggande villkor.

Svensk ekonomi är stark. Tillväxten ligger på omkring 4 procent vilket är högst i Norden men även högre än USA, Tyskland och Storbritannien. Under 2015 växte exporten med över 5 procent. Sedan den här regeringen tillträdde har 110 000 fler människor ett jobb att gå till och arbetslösheten har pressats ner under 7 procent. Vi ser också att företag flyttar hem produktion till Sverige. Det tyder på att den svenska modellens konkurranskraft är stark.

Det finns i dagsläget inga förslag om att genom reglering kostnadsbelägga nedläggning av företag, eller att kräva att företag som vill lägga ned verksamhet gör en analys av samhällsekonomiska effekter.

Regeringen har presenterat en nyindustrialiseringsstrategi för att främja utvecklingen av svensk industri och tjänstesektor. Strategin ska stärka företagens omställningsförmåga och konkurrenskraft genom att fokusera på de fyra områdena digitalisering, hållbar produktion, kompetensförsörjning samt attraktiva innovationsmiljöer och forskning.

Regeringen kommer innan riksdagens sommaruppehåll att presentera en nationell livsmedelsstrategi. Strategin omfattar hela livsmedelskedjan och mål för arbetet är att öka sysselsättningen, produktionen, exporten, innovationskraften och lönsamheten i livsmedelskedjan, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås.

Detta är några av de åtgärder som står högt på regeringens dagordning för att förbättra företagsklimatet i Sverige och underlätta för industrins utveckling.

Stockholm den 27 maj 2016

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.