Bättre förhållanden för utländska bärplockare

Skriftlig fråga 2014/15:769 av Ulf Berg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-08-24
Överlämnad
2015-08-25
Anmäld
2015-08-27
Svarsdatum
2015-09-08
Sista svarsdatum
2015-09-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Bärplockningssäsongen står för dörren. I år förväntas det bli ett bra år med mycket bär i skogarna. För någon vecka sedan hade Migrationsverket fått in över 4 000 ansökningar om arbetstillstånd för bärplockare vilket är närmare 25 procent fler än vid samma tid förra året.

Det har gjorts insatser på senare år för att förbättra förhållandena för bärplockarna. Exempelvis måste utomeuropeiska bemanningsföretag som anställer plockare numera följa svenska kollektivavtal.

Men även om situationen har blivit bättre är det inte ovanligt att bärplockare utnyttjas av oseriösa aktörer. Detta får efterverkningar i flera led. Bärplockare tvingas arbeta under oskäliga villkor, markägare drabbas och i slutändan utsätts även tredjeman för risker då det uppstår brister i livsmedelskontrollen.

En översyn kring vilka förbättringar som behöver göras för att skapa drägliga förhållanden i skogarna är direkt nödvändig. En sådan översyn måste även ta hänsyn till de markägare som drabbas när bärplockare slår upp läger i skogen utan att ha begärt tillstånd.

Att avhysa bärplockarna innebär identifiering, avgifter till Kronofogdemyndigheten och en omfattande byråkratisk process. För de markägare som saknar stora ekonomiska marginaler kan detta bli alltför kostsamt.

Justitieministern har tidigare aviserat striktare kontroller av bärföretagen och skarpare straff.  

 Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson blir därmed:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att skapa en bättre och mer rättssäker situation för bärplockare och markägare?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:769 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2015/06244

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:769 av Ulf Berg (M) Bättre förhållanden för utländska bärplockare

Ulf Berg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att skapa en bättre och mer rättssäker situation för bärplockare och markägare.

Arbetstagares villkor är en högt prioriterad fråga för regeringen. Att människor som kommer till Sverige för att arbeta utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare är oacceptabelt. Goda villkor ska gälla för alla som arbetar i Sverige.

Systemet för arbetskraftsinvandring får inte användas för att utnyttja människor. Regeringen har nyligen beslutat att tillsätta en utredning för att se över och förbättra skyddet för alla arbetskraftsinvandrare, inklusive bärplockare. Utredaren ska kartlägga i vilken omfattning arbetskraftsinvandrare utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden och föreslå lämpliga åtgärder för att motverka sådant utnyttjande. Det kan röra sig om åtgärder i samband med tillståndsprocessen hos Migrationsverket eller åtgärder som rör arbetstagarens rättigheter när han eller hon är på plats i Sverige. Utredaren ska bland annat överväga utökade sanktioner mot arbetsgivare.

När det gäller frågan om markägare så har jag tidigare aviserat att en utredare ska få i uppdrag att analysera hur markägares möjligheter att få hjälp med åtgärder vid otillåtna bosättningar kan förbättras. Anledningen är att det i många fall kan vara både svårt och kostsamt för en markägare att ta till vara sin rätt för att få personer i en otillåten bosättning att lämna platsen. Jag avser att tillsätta utredningen inom kort. Utredningen kan förväntas vara klar före nästa sommar.

Regeringen kommer att fortsätta arbeta med dessa frågor och jag följer givetvis utvecklingen på området.

Stockholm den 3 september 2015

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.