Ökad repression mot det civila samhället i Egypten

Skriftlig fråga 2014/15:65 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2014-11-12
Överlämnad
2014-11-13
Anmäld
2014-11-14
Sista svarsdatum
2014-11-19
Svarsdatum
2014-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

”Egypten blir ett tystare land från och med den 11 november”, så beskriver SVT:s korrespondent Bo Inge Andersson det egyptiska samhället efter att en lag från Mubarakdiktaturen åter trätt i kraft. Lagen som trätt i kraft begränsar kraftigt det civila samhällets verksamhet i Egypten. Verksamhet ska registreras och öppnas upp för inspektioner. Verksamhet kan vidare förbjudas och de aktiva åtalas av den egyptiska regimen. Staten får också rätt att stoppa bidrag som kommer från utlandet, vilket riskerar att slå hårt mot många grupper inom det civila samhället som arbetar med mänskliga rättigheter och som får utländskt stöd.

I Egypten råder ett alltmer repressivt klimat; särskilt för människorättsaktivister. De utmålas från regeringshåll som agenter för utländska intressen, och människorättsaktivister har tvingats fly landet. Fler och fler organisationer inom det civila samhället har sett sig tvungna att lägga ned sina verksamheter.

Det är nu viktigt att såväl Sverige som EU och FN agerar för att försvara den grundläggande rätten för varje människa att organisera sig utan inblandning från staten.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska agera för att värna föreningsfriheten i Egypten och förmå regimen att upphäva den lagstiftning som åter trätt i kraft?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:65 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:65 av Hans Linde (V) Ökad repression mot det civila samhället i Egypten

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser ta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska agera för att värna föreningsfriheten i Egypten och förmå regimen att upphäva den lagstiftning som åter trätt i kraft.

Regeringen följer noga situationen i Egypten och är mycket oroad över det alltmer repressiva klimat som råder i landet samt över utvecklingen vad gäller situationen för mänskliga rättigheter och civilsamhället. Inte minst beträffande den lagstiftning som reglerar civilsamhällesorganisationers verksamhet och möjlighet att verka fritt i Egypten.

Sverige har vid ett flertal tillfällen gett uttryck för sin oro över detta, senast den 5 november i år i samband med att Egypten granskades i FN:s universella granskningsmekanism, Universal Periodic Review (UPR), inom ramen för FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Sverige framförde då sin oro över situationen för mänskliga rättigheter och civilsamhället i Egypten och rekommenderade landet att se över rådande lagstiftning, bland annat vad gäller föreningsfrihet.

Inom EU är Sverige en av de medlemsstater som oftast lyfter dessa frågor. Sverige har också, både bilateralt och genom EU, vid ett flertal tillfällen tagit upp situationen för civilsamhällesorganisationer, inklusive lagstiftning och kravet på registrering, med egyptiska motparter.

Inom ramen för den regionala samarbetsstrategin för Mellanöstern och Nordafrika stödjer också Sverige civilsamhällesorganisationer som arbetar med frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter i Egypten, inklusive kvinnors och ungas rättigheter.

Stockholm den 21 november 2014

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.