Kortbedrägerier

Skriftlig fråga 2014/15:626 av Ulla Andersson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-06-04
Överlämnad
2015-06-04
Anmäld
2015-06-05
Svarsdatum
2015-06-17
Sista svarsdatum
2015-06-17
Besvarad
2015-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Allt fler bankkontor väljer bort kontanthanteringen. Bankerna motiverar ofta detta med att det ökar säkerheten för såväl kunder som bankanställda. Beträffande bankernas kunder är det svårt att veta om det verkligen förhåller sig på det viset. Det kan till exempel vara så att kortbedrägerierna i stället ökar i takt med att kontanthanteringen minskar. Dessvärre är det svårt att verkligen veta hur det ligger till eftersom bankerna inte offentliggör statistik över kortbedrägerierna. Måhända är det så att bankerna inte vill att kunderna ska få veta hur vanligt det är med kortbedrägerier. För bankkunderna skulle det vara värdefullt att känna till omfattningen av kortbedrägerierna, vilka kort som är mest drabbade, och på vilket sätt bedrägerierna sker. Ett offentliggörande av statistiken skulle också medföra att bankerna inte så lätt skulle komma undan med sina beslut att upphöra med kontanthanteringen.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag därför fråga statsrådet Per Bolund:

 

Avser statsrådet att ta initiativ till att bankerna ska offentliggöra omfattningen av kortbedrägerierna?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:626 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Dnr Fi2015/3215

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:626 av Ulla Andersson (V) om kortbedrägerier

Ulla Andersson har frågat mig om jag har för avsikt att ta initiativ till att bankerna ska offentliggöra omfattningen av kortbedrägerier.

Ulla Andersson menar att det är värdefullt för bankkunderna att känna till omfattningen av kortbedrägerierna, vilka kort som är mest drabbade och på vilket sätt bedrägerierna sker.

Vad gäller omfattningen av kortbedrägerier så går det redan i dag att få fram offentliga uppgifter om antalet anmälda kortbedrägerier via Polismyndighetens nationella bedrägericenter. Förvisso anmäls inte alla kortbedrägerier eftersom bankerna själva i stor utsträckning håller en kund skadelös i det fall man misstänker bedrägeri. Det viktiga synes dock vara att kunden hålls skadelös. Bestämmelser om vem – kunden eller banken – som ska stå för betalningsansvaret vid en obehörig transaktion finns i lagen om obehöriga transaktioner med betalningsinstrument.

I fråga om vilka kort som är säkra så har vissa banker utvecklat egna tjänster för kortbetalningar över internet för att därigenom försvåra stöld av kortinformation och öka tryggheten för kortinnehavaren. Som bankkund bör man därför informera sig om huruvida den bank eller de banker man har erbjuder sådana lösningar och även jämföra de olika bankernas säkerhetsmetoder. Därutöver har kortföretagen själva utvecklat en global standard för säkra kortbetalningar. Det kan även noteras att det för närvarande pågår ett arbete på EU-nivå att ta fram ett reviderat betaltjänstdirektiv (PSD2). Tanken är bl.a. att ändringarna i EU-regelverket för betalningar ska bidra till och främja säkerhet och effektivitet på betalningsmarknaden. Regeringen har under våren 2015 utsett en särskild utredare med uppdrag att lämna förslag på de lagändringar som krävs för att genomföra bl.a. betaltjänstdirektivet i svensk lag. Betaltjänstdirektivet föreslås vara genomfört i nationell lagstiftning två år efter direktivets ikraftträdande.

Vad slutligen gäller på vilket sätt bedrägerierna sker så finns information att tillgå bl.a. på Polismyndighetens hemsida, de olika bankernas hemsidor och Konsumenternas bank- och finansbyrås hemsida.

Mot bakgrund av ovanstående har jag för närvarande inte för avsikt att ta något initiativ till att bankerna själva ska vara skyldiga att offentliggöra uppgifter om omfattningen av misstänkta kortbedrägerier.

Stockholm den 17 juni 2015

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.