Till innehåll på sidan

Kemikalieinspektionens handläggningstider

Skriftlig fråga 2014/15:538 av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-19
Överlämnad
2015-05-20
Anmäld
2015-05-21
Svarsdatum
2015-05-27
Sista svarsdatum
2015-05-27
Besvarad
2015-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

På Kemikalieinspektionen är långa handläggningstider ett problem som funnits i flera år. På senare tid har detta blivit extra tydligt, då ett flertal företag och organisationer anmält Kemikalieinspektionen till Justitiekanslern. Det handlar främst om anmälningar som gäller hur lång tid det tar att pröva och godkänna nya bekämpningsmedel, bland annat för trädgårdsprodukter.

Kemikalieinspektionen har i en egen prognos pekat på att de kommer vara i fas med godkännanden år 2019. Det är därför inte förvånande att kritik kommit in i ökande takt. LRF, Ekonomistyrningsverket, Statskontoret och JO är några aktörer som lyft problemen – bland annat vad gäller ofullständiga rutiner.

Sverige har med höga krav på djur- och växtskydd en särställning i Europa. Detta har en tydlig påverkan på konkurrenskraft och lönsamhet hos verksamheter i Sverige som odlar växter och föder upp djur. Kemikalieinspektionens långa handläggningstider försvårar våra svenska lantbrukares redan hårt utsatta konkurrenssituation ytterligare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöministern:

 

Vilka insatser gör ministern och regeringen för att korta Kemikalieinspektionens handläggningstider och påskynda godkännandet av nya växtskyddsprodukter och därmed undvika att svenska lantbrukares konkurrenssituation blir än mer utsatt?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:538 besvarad av Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister

Dnr M2015/2209/Ke
M2015/2210/Ke
M2015/2247/Ke

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på frågorna 2014/15:536 av av Jesper Skalberg Karlsson (M) Ömsesidig prövning av växtskyddsmedel och 2014/15:538 av Jesper Skalberg Karlsson (M) Kemikalieinspektionens handläggningstider samt 2014/15:555 av Betty Malmberg (M) Kemikalieinspektionens långa handläggningstider

Jesper Skalberg Karlsson (M) och Betty Malmberg (M) har frågat mig dels om regeringen är redo att se över regelverket och verka för att införa ömsesidig prövning av nya växtskyddsmedel i samarbete med andra EU-länder, dels vilka insatser regeringen gör för att korta Kemikalieinspek-tionens handläggningstider och påskynda godkännandet av nya växt-skyddsprodukter och därmed undvika att svenska lantbrukares kon-kurrenssituation blir än mer utsatt.

Kemikalieinspektionen har ansvaret för bland annat prövning av ärenden rörande bekämpningsmedel. Syftet med prövningen är att säkerställa en hög skyddsnivå både för människors och djurs hälsa och för miljön samt att förbättra den inre marknadens funktionssätt och samtidigt förbättra jordbruksproduktionen. Prövningen baseras på försiktighetsprincipen.

Prövningen av produktgodkännande styrs av EU:s förordning (1107/ 2009) om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden. Medlems-staterna samarbetar kring produktgodkännanden inom fastställda zoner. EU:s förordning reglerar också ett förenklat förfarande av ömsesidigt er-kännande av produktgodkännanden. Genom detta förfarande kan inne-havaren av ett produktgodkännande ansöka om produktgodkännande av samma växtskyddsmedel för samma användning och enligt jämförbar jordbrukspraxis i en annan medlemsstat. Den medlemsstat till vilken en sådan ansökan lämnas in ska som utgångspunkt godkänna det berörda växtskyddsmedlet på samma villkor som den medlemsstat som ursprung-ligen prövade ansökan. I båda fallen gäller att en medlemsstat under vissa omständigheter kan frångå slutsatserna i den bedömning som den andra medlemsstaten har gjort och vägra att godkänna växtskyddsmedlet på sitt territorium om den, på grund av sina specifika miljö- eller jordbruks-förhållanden, har skäl att anse att den aktuella produkten utgör en oacceptabel risk för människors eller djurs hälsa eller för miljön.

Enligt förordningen ska kommissionen senast den 14 december 2014 lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet om hur det öm-sesidiga erkännandet av produktgodkännanden fungerar och särskilt om medlemsstaternas tillämpning av möjligheten att vägra produktgod-kännande. Denna översyn är försenad och någon rapport har ännu inte publicerats. Regeringen avvaktar kommissionens rapport och kommer därefter att utveckla sin ståndpunkt kring behovet av översyn av för-ordningen bland annat utifrån svenska myndigheters analys av förord-ningens funktion och i beaktande av synpunkter från svenska aktörer.

Jag ser allvarligt på att handläggningstiderna för prövningen av bekämp-ningsmedel inte hålls. Avgiftsfinansieringen har dragits med stora under-skott under många år och även om de borgerliga regeringarna har försökt lösa frågan kvarstår problemet. För att möta problemen har Kemikalie-inspektionen löpande rapporterat om ett antal vidtagna åtgärder för att effektivisera handläggningen. Dessa har dock inte gett de resultat som eftersträvas. Regeringens målsättning är att ärendehandläggningen aldrig ska hämmas av brist på resurser.

Förstärkta åtgärder i syfte att förbättra uppföljningen av myndighetens kostnader och öka kostnadseffektiviteten i handläggningen av bekämp-ningsmedelsärenden pågår inom myndigheten. Kemikalieinspektionen har vidare fått tydligare återrapporteringskrav i regleringsbreven vad gäller kostnadsuppföljning och redovisning av handläggningstider.

Kemikalieinspektionen kommer att redovisa en handlingsplan för de inneliggande prövningsärendena senast den 1 juni 2015.

Stockholm den 27 maj 2015

Åsa Romson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.