Till innehåll på sidan

Regeringens arbete mot kränkande särbehandling, trakasserier och mobbning i arbetslivet

Skriftlig fråga 2014/15:205 av Ali Esbati (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-02-06
Överlämnad
2015-02-06
Anmäld
2015-02-10
Svarsdatum
2015-02-18
Sista svarsdatum
2015-02-18
Besvarad
2015-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Många far illa i arbetslivet på grund av kränkande särbehandling, trakasserier eller mobbning utan att detta leder till åtgärder. Dagens regelverk fungerar uppenbarligen inte tillfredsställande.

Fackförbundet Vision har presenterat förslag till en ny lagstiftning på området. Vänsterpartiet har tidigare motionerat om just detta. Vid den senaste riksdagsbehandlingen bifölls inte detta förslag, men däremot att ge regeringen i uppdrag att se över frågan med samma utgångspunkt och återkomma med förslag.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är:

 

Avser arbetsmarknadsministern att tillsätta en utredning med uppdrag att ta fram förslag, eventuellt nya lagförslag, mot kränkande särbehandling, trakasserier och mobbning i arbetslivet?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:205 besvarad av Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister

Dnr A2015/442/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:205 av Ali Esbati (V) Regeringens arbete mot kränkande särbehandling, trakasserier och mobbning i arbetslivet

Ali Esbati har frågat mig om jag avser att tillsätta en utredning med uppdrag att ta fram förslag, eventuellt nya lagförslag, mot kränkande särbehandling, trakasserier och mobbning i arbetslivet.

Det är riktigt som Ali Esbati säger att riksdagen förra våren riktade ett tillkännagivande om att regeringen bör återkomma med förslag om hur mobbning och trakasserier i arbetslivet ska minska. Det var ett initiativ som jag själv stod bakom och som jag fortsatt ser som angeläget.

Kränkande särbehandling, mobbning och trakasserier medför fruktansvärt lidande för de som drabbas och förgiftar de arbetsplatser där det sker.

Nu tar regeringen fram en ny strategi för arbetsmiljöpolitiken i nära samarbete med arbetsmarknadens parter. Ett viktigt fokusområde kommer vara den psykosociala arbetsmiljön och regeringen kommer i detta sammanhang bland annat under våren anordna ett kunskapsseminarium, som behandlar den psykosociala arbetsmiljön inklusive frågor om kränkande särbehandling och hur arbetsplatserna bäst kan rustas för att hantera psykiska arbetsmiljörisker.

Inom ramen för arbetet för strategin hoppas vi att fånga upp vilka behov av stöd som finns för att alla arbetsgivare ska kunna ta sitt ansvar. En viktig del i att minska mobbning och trakasserier i arbetslivet tror jag är relevanta och bra sätt att utbilda arbetsgivare, arbetsledare och skyddsombud så att de står väl rustade för att förebygga och lösa arbetsmiljörisker av psykosocial natur. Det är också så att Arbetsmiljöverket nu tar fram nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, vilka även innefattar kränkande särbehandling. Beslutas föreskrifterna blir de ett nytt ramverk för att hantera dessa frågor. I nuläget ser jag mot bakgrund av ovan inte att det i dagsläget finns något behov av att tillsätta en utredning.

Stockholm den 18 februari 2015

Ylva Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.