Till innehåll på sidan

Villkoren för deltidsanställda inom Försvarsmakten

Skriftlig fråga 2014/15:153 av Jan R Andersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-12-22
Överlämnad
2014-12-22
Besvarad
2015-01-07
Sista svarsdatum
2015-01-07
Svarsdatum
2015-01-07
Anmäld
2015-01-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Villkoren för reservofficerare har förändrats kraftigt under de senaste 25 åren. Många av de förmåner som tidigare lockade duktiga officerare att trots en civil karriär under några dagar per år lämna sitt vanliga jobb för att öva sina förmågor inom Försvarsmakten är nu borta. Vidare var det tidigare heller inte något betydande problem för reservofficerare att få ledigt från sitt civila arbete för dessa uppgifter då Försvarsmakten genom pliktlagen kunde kalla soldater liksom reservofficerare till tjänstgöring.

I dag är erfarenheterna annorlunda. Från flera håll kommer signaler som tyder på att det för många deltidsanställda soldater och sjömän är svårt att få ledighet för att tjänstgöra inom Försvarsmakten då arbetsgivaren inte längre behöver bevilja ledighet för tjänstgöring inom Försvarsmakten då detta är ett frivilligt åtagande.

Detta är problematiskt både för Försvarsmaktens förmåga och för möjligheten att rekrytera nya deltidsanställda soldater, sjömän och reservofficerare. Vidare bidrar en minskad möjlighet för deltidsanställda i Försvarsmakten att faktiskt delta och öva till en minskad folkförankring av det svenska försvaret.

 

Med anledning av ovanstående önskar jag svar på följande fråga. Vilka åtgärder avser försvarsminister Peter Hultqvist att vidta för att underlätta rekrytering och tjänstgöring för soldater och sjömän vilka inte har heltidsanställning?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:153 besvarad av Peter Hultqvist (S), försvarsminister

Svar på fråga 2014/15:153 av Jan R Andersson (M) Villkoren för deltidsanställda inom Försvarsmakten

Jan R Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att underlätta rekrytering och tjänstgöring för soldater och sjömän vilka inte har heltidsanställning.

Tidvis tjänstgörande personal spelar en viktig roll för det militära försvaret. Det gäller såväl avseende bemanning av krigsförbanden som för folkförankringen av det militära försvaret i det svenska samhället. Personalförsörjningen av det militära försvaret har flera utmaningar vilket inte minst gäller den tidvis tjänstgörande personalen. Det är Försvarsmakten som ansvarar för rekrytering och för anställningsvillkoren för sin personal. Försvarsmakten arbetar aktivt med dessa frågor, bland annat för att öka rekryteringen av tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldater och sjömän.

Rätt till ledighet för tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldater och sjömän från sina civila arbeten regleras i lagen (2012:332) om vissa försvarsmaktsanställningar. Lagen innehåller bl.a. bestämmelser som innebär att den tidvis tjänstgörande personalen under vissa omständigheter har rätt till ledighet från sina civila arbeten.

Utredningen om Försvarsmaktens militära personalförsörjning redovisade sitt betänkande i november 2014. Betänkandet är nu ute på remiss. Fortfarande bemannas krigsförbanden till en avsevärd del av krigsplacerad men ej anställd personal. Med detta i beaktande och mot bakgrund av de säkerhetspolitiska förändringarna i vår omvärld, har regeringen fattat beslut om att aktivera pliktlagstiftningen i den del som gäller möjligheten att repetitionsutbilda krigsplacerad men ej anställd personal.

Den långsiktiga personalförsörjningen är central för Försvarsmaktens förmåga. Det är regeringens ambition att söka gemensamma och långsiktiga lösningar i försvarspolitiken. Regeringen avser att återkomma till frågan om personalförsörjningen som helhet under våren 2015, bl.a. inom ramen för den försvarspolitiska inriktningspropositionen.

Stockholm den 7 januari 2015

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.