Till innehåll på sidan

Nationellt maritimt kristräningscentrum i Kalmar

Skriftlig fråga 2008/09:71 av Liljevall, Désirée (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-07
Anmäld
2008-10-07
Besvarad
2008-10-15
Svar anmält
2008-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 oktober

Fråga

2008/09:71 Nationellt maritimt kristräningscentrum i Kalmar

av Désirée Liljevall (s)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Det behövs regelbunden utbildning och övning för att minimera skador på människor, samhälle och miljö vid stora olyckor och kriser till sjöss. Det finns behov av att träna tvärsektoriellt mellan organisationer och myndigheter för att på så sätt bygga upp kunskap och erfarenheter när det gäller att hantera större olyckor till sjöss. För detta behövs det ett nationellt maritimt kristräningscentrum vilket i dag saknas. Utbildning och övning förstärker organisationer och myndigheters möjligheter att hantera en oväntad situation. Samordningen och samverkan mellan olika aktörer behöver förstärkas.

Genom sitt strategiska läge vid Östersjön har Kalmar under många århundraden varit en metropol för sjöfarten vilket innebär att det lokalt finns kompetens och erfarenhet som kan komma till användning vid ett nationellt maritimt krishanteringscentrum. Även Sjöfartsskolan har en lång maritim erfarenhet som skulle vara en tillgång vid etableringen av ett maritimt kristräningscentrum.

Kalmar har egen hamn och flygplats med reguljärtrafik med Stockholm samt tågförbindelse med Södra stambanan till Malmö och även tågförbindelse till Linköping.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att ett nationellt maritimt kristräningscentrum kan etableras i Kalmar?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:71 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 15 oktober

Svar på fråga

2008/09:71 Nationellt maritimt kristräningscentrum i Kalmar

Statsrådet Åsa Torstensson

Désirée Liljevall har frågat försvarsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att ett nationellt maritimt kristräningscenter kan etableras i Kalmar. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som svarar på frågan.

Utbildning och övning är två grundstenar för att kunna hantera olyckor och kriser som hotar människor, miljö eller egendom – oavsett om olyckan inträffar på land eller till sjöss. Denna typ av händelser involverar också, som Désirée Liljevall framhåller i sin fråga, ofta ett flertal aktörer. Ansvaret för olika typer av olyckor till sjöss är så fördelat att Kustbevakningen svarar för miljöräddning medan Sjöfartsverket ansvarar för sjöräddningen. I fråga om egendom till sjöss rör det sig främst om fartyg och dess laster, vilket är en fråga för fartygs- och lastägare samt befraktare.

Behovet av utbildning måste emellertid ses i ett brett perspektiv, då det finns ett flertal utbildningsanordnare som erbjuder olika typer av utbildningar. Utbildningsanordnarna består bland annat av universitet, högskolor och statliga myndigheter såväl som privata aktörer. Universitet och högskolor såväl som privata aktörer har möjlighet att profilera sig i förhållande till olika områden. I dag bedrivs utbildning till sjöbefäl både i Kalmar och i Göteborg och rad statliga myndigheter bedriver dessutom utbildning för sin verksamhet. Olika typer av utbildningssamarbeten finns dessutom inom Norden och EU men också globalt.

Om det föreligger behov av att utveckla den tvärsektoriella krishanteringsutbildningen och övningsmöjligheterna med maritim inriktning nationellt i Sverige är emellertid en fråga berörda myndigheter har att ta ställning till och i så fall tillse att nödvändig utbildning och samordning kommer till stånd. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.