Våld mot Indiens kristna minoritet

Skriftlig fråga 2008/09:36 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-24
Anmäld
2008-09-25
Besvarad
2008-09-30
Svar anmält
2008-09-30
Besvarad
2008-10-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 september

Fråga

2008/09:36 Våld mot Indiens kristna minoritet

av Mikael Oscarsson (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den senaste tidens oroligheter i delstaten Orissa, Indien, kan ha lett till att uppemot 50 kristna indier har bragts om livet. Det vi vet är att människor mördats, bränts och misshandlats av hinduiska nationalister. Nunnor har våldtagits och präster misshandlats offentligt. Barnhem och skolor har liksom kyrkobyggnader bränts ned. Rapporterna från medierna är knapphändiga, men uppgifter gör gällande att uppemot 60 000 kristna kan ha gömt sig i djungelområden för att undkomma förföljelser. Förföljelserna har också spritt sig till andra delstater, och under den gångna helgen uppmanades till våldsbrott i Delhi.

Oroligheterna bröt ut efter mordet på den hinduiske politiske ledaren Laxmananand Saraswati, en händelse de kristna getts skulden för. Då maoistgerillan har tagit på sig ansvaret för dådet, får antas att situationen nu utnyttjas som en förevändning att angripa de kristna. Orissa har länge varit i frontlinjen för extrema hinduiska attacker på kristna, efter att stora skaror har konverterat till kristendomen. Orissa har som delstat 2,44 procent kristna, men i de drabbade distrikten utgör de kristna närmare 25 procent.

Uppgifterna går isär huruvida myndigheterna ingripit mot våldet eller endast betraktat händelserna ”neutralt”. Myndigheterna i Indien – och då särskilt de berörda delstaterna – måste anmodas ta det ansvar de har att upprätthålla lag och ordning och skydda minoriteters fri- och rättigheter. Detta gäller även rätten för en hindu att bli kristen, vilket är förbjudet i Orissa och flera andra delstater. Inte bara är det angeläget att få stopp på förföljelserna, utan också att bidra till religionsfrihet, demokrati och respekt mellan oliktänkande.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder i relation till Indien och delstaten Orissa gällande den aggressiva kristofobin med dess fruktansvärda följder?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:36 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 30 september

Svar på frågorna

2008/09:14 Våldet mot Indiens kristna minoritet

2008/09:36 Våld mot Indiens kristna minoritet

Utrikesminister Carl Bildt

Annelie Enochson och Mikael Oscarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att få stopp på våldet mot Indiens kristna minoritet. Jag besvarar båda frågorna i ett svar.

Den svenska regeringen och EU följer med oro utvecklingen av situationen för kristna i Orissa och i andra delstater. I Orissa har den senaste tidens förstörelse av egendom samt våld och trakasserier riktat mot kristna lett till att många flytt sina hem. Förföljelse på grund av religiös tillhörighet är oacceptabel.

Det indiska samhället består av en mängd olika religiösa grupper och det förekommer tidvis religiöst betingat våld. Indien är dock enligt konstitutionen en sekulär stat och diskriminering av religiösa minoriteter är förbjuden. Det finns flera lagar som syftar till att skydda minoriteters rättigheter. Efterlevnaden av dessa lagar är emellertid ibland bristande.

EU har sedan flera år en dialog om mänskliga rättigheter med Indien, där bland annat frågan om religiösa minoriteters situation diskuterats. Den specifika frågan om situationen för den kristna minoriteten i Orissa fanns på dagordningen vid årets dialog om mänskliga rättigheter i februari. Med anledning av de nyligen uppblossande våldsamheterna sände EU:s ordförandeskap i New Delhi nyligen ett brev till det indiska utrikesdepartementet.

Den indiska regeringen, inklusive premiärministern, har kraftfullt fördömt det våld som riktas mot den kristna minoriteten i Orissa och i andra indiska delstater samt vidtagit konkreta åtgärder för att förhindra att våldsamheterna fortsätter.

Samarbete mellan EU och Indien inom området mänskliga rättigheter pågår till exempel genom utbildnings- och informationskampanjer inom ramen för European Initiative for Democracy and Human Rights. EU har även gjort insatser i Indien för att motverka rasism samt för att skydda minoriteter. En EU-Indien-konferens om minoriteters rättigheter hölls under 2007.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.