Skogsindustrin och Värmland

Skriftlig fråga 2008/09:21 av Ternemar, Tommy (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-23
Anmäld
2008-09-25
Besvarad
2008-10-01
Svar anmält
2008-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 september

Fråga

2008/09:21 Skogsindustrin och Värmland

av Tommy Ternemar (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

I Värmland är närmare en fjärdedel av befolkningen direkt sysselsatt inom skogsindustrin och näringen står för ca 35 procent av det totala värmländska produktionsvärdet.

Svensk i likhet med finsk skogsindustri har stora problem. Skogsindustrin själv och fackliga organisationer lyfter fram behovet av en långsiktig energipolitik, att klara råvaruförsörjningen samt satsa på forskningen. När det gäller råvaruförsörjningen till skogsindustrin krävs det ett långsiktigt skogsbruk. Råvaran har långa omloppstider, mellan 60 och 100 år beroende på vilken landsända vi talar om. Det krävs att staten tar ansvar för att formulera en politik som gör det möjligt för skogsvårdsmyndigheten att få alla skogsägare att agera i ett långsiktigt perspektiv.

Det är också nödvändigt med en intensifierad forskning för att skogsindustrin ska kunna utveckla gamla såväl som nya produkter och produktionsprocesser. För att upprätthålla en hög kvalitet på forskningen är det nödvändigt att samhället tar ett större ansvar. Detta är inte minst viktigt i ett internationellt perspektiv då företagen väljer fritt mellan olika länder både när man ska göra nya investeringar och när man bestämmer var forskning och utveckling ska förläggas. Goda generella villkor för näringslivet kan inte skymma blicken för nödvändigheten av selektiva åtgärder för att möta problem i och stärka vissa branscher. Skogsindustrin är en bärande svensk bransch av stort nationellt och regionalt intresse.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att säkerställa och utveckla skogsindustrin i Värmland och Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:21 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 1 oktober

Svar på fråga

2008/09:21 Skogsindustrin och Värmland

Näringsminister Maud Olofsson

Tommy Ternemar har frågat mig vilka initiativ jag tänker ta för att säkerställa och utveckla skogsindustrin i Värmland och Sverige.

Låt mig inleda med att säga att jag helt delar uppfattningen att skogsindustrin är en bärande svensk bransch av stort nationellt och regionalt intresse.

Företagen inom den svenska skogsindustrin verkar under hård internationell konkurrens och det är av högsta prioritet för mig att skapa ett näringsklimat i vårt land som bidrar till att svenska företag blir konkurrenskraftiga och kan klara de globala utmaningar de möter.

Regeringen arbetar för att få till stånd väl fungerande konkurrens, öppna marknader och fri handel. Åtgärder för att tillgodose industrins krav på högkvalificerad arbetskraft och kompetens, effektiva  forsknings- och innovationssystem, en trygg och säker råvaruförsörjning samt en långsiktig energi-, klimat- och miljöpolitik är andra centrala områden för insatser.

Genom en rad riktade åtgärder inom den regionala tillväxtpolitiken verkar regeringen för att skapa ett bättre företagsklimat och förutsättningar för en stärkt utvecklingskraft i vårt land, som är angelägen för företagen, kommunerna och regionerna i hela Sverige. Genomförandet av denna politik är dels beroende av insatser inom flera olika politikområden, dels anförtrott den lokala och regionala nivån.

Avslutningsvis vill jag nämna en rad konkreta åtgärder som regeringen vidtagit för att underlätta en gynnsam utveckling inom de skogsbaserade näringarna såväl nationellt som regionalt. Tillsammans med EG-kommissionen har regeringen under lång tid agerat vad gäller Rysslands exporttullar. Regeringen har dessutom lagt fram en proposition om framtida skogspolitiken som bland annat syftar till att öka råvarutillgången för industrin. Vidare har regeringen tillfört resurser för att förbättra möjligheten att få tillgång till välutbildad arbetskraft. Därutöver har regeringen sett till att det finns långsiktiga och stabila spelregler vad gäller energiförsörjningen, vilket kommer att underlätta för ökade industriella investeringar framöver.

I den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen kommer dessutom en kraftfull satsning på forskning och innovation att presenteras. Denna satsning innebär att det statliga stödet från och med 2009 successivt ökar för att 2012 nå en permanent förstärkning om totalt 5 miljarder kronor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.