Hotade folkrörelser i Nicaragua

Skriftlig fråga 2008/09:177 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-29
Anmäld
2008-10-29
Besvarad
2008-11-05
Svar anmält
2008-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 oktober

Fråga

2008/09:177 Hotade folkrörelser i Nicaragua

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Svenska frivillig- och folkrörelser har länge varit närvarande i Nicaragua. I ett av Latinamerikas fattigaste länder har man spelat en viktig roll i att bekämpa fattigdom, stärka kvinnors rättigheter och bygga upp folkrörelser.

Under de senaste veckorna har den svenska organisationen Forum Syd tillsammans med två av sina nicaraguanska samarbetsorganisationer, Cinco och MAM, utsatts för skarp kritik och rena trakasserier från den nicaraguanska regeringens sida. Organisationerna har anklagats för penningtvätt, att arbeta för abort och för att deras verksamhet skulle ha politiska syften samt motarbeta regeringen i landet. Även flera andra av landets starkaste kvinnoorganisationer befinner sig under stark press. Både inrikesministeriet och skatteverket granskar nu Forum Syd, som under de senaste veckorna tagit fram över 100 000 dokument i tre exemplar. Inga formella åtalspunkter har presenterats, men mycket talar för att Forum Syd snart kommer att ställas inför rätta. Mycket tyder även på att detta bara är början på ett hårdare klimat för utländska och nicaraguanska folkrörelser.

Den nicaraguanska regeringens agerande har kritiserats av både EU och Reportrar utan gränser. Sverige har en särställning i landet eftersom Sverige kontinuerligt bedrivit bistånd där sedan 1979. Sverige har därför en möjlighet att spela en viktig roll för att försvara organisationsfriheten i landet.

Jag vill med anledning av detta fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att försvara de hotade organisationernas rätt att verka i Nicaragua?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:177 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 5 november

Svar på fråga

2008/09:177 Hotade folkrörelser i Nicaragua

Statsrådet Gunilla Carlsson

Hans Linde har frågat utrikesministern vilka åtgärder han avser att vidta för att försvara de hotade organisationernas rätt att verka i Nicaragua. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen delar Hans Lindes oro över situationen för det civila samhällets organisationer i Nicaragua. Vad vi sett de senaste månaderna är en mycket oroande utveckling som försvårar och hotar det civila samhällets arbete i Nicaragua och som också får konsekvenser för utvecklingssamarbetet. Vi har ännu inte fått några tillfredsställande förklaringar till vilka misstankar som ligger till grund för granskningarna. Vi följer utvecklingen i Nicaragua nära via vår ambassad i Guatemala och genom sektionskontoret i Managua.

Den 26 september inleddes undersökningar av ett antal organisationer i Nicaragua som får medel från internationella givare. Dessa organisationer har alla koppling till två givarfonder för det civila samhället som Sverige ger bidrag till; den ena är en fond för demokratisk samhällsstyrning och den andra för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Eftersom Forum Syd fungerar som tekniskt sekretariat för fonden för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter har de varit särskilt utsatta i den granskning som har inletts.

Sverige har varit mycket aktivt i denna fråga lokalt. Vår ambassadör i Guatemala, som är sidoackrediterad i Nicaragua, har besökt Managua för att träffa Forum Syd samt ha möten med representanter för de mest utsatta lokala organisationerna MAM och CINCO i syfte att skapa sig en egen bild av situationen och efterhöra vilket stöd de efterfrågar från oss. Ambassadören har också deltagit vid möten inom EU-kretsen i Managua för att diskutera och samordna EU:s agerande. Det svenska sektionskontoret i Managua har regelbundna möten med Forum Syd och chefen för sektionskontoret beledsagade Forum Syds personal när de lämnade in dokumentation till åklagaren. UD har dessutom haft ett möte med Forum Syd i Stockholm för att diskutera situationen och få en bild av vilken typ av stöd som de behöver framöver. Vi kommer att fortsätta att hålla nära kontakt med Forum Syd och andra berörda organisationer.

En stor enighet finns inom givarsamfundet som är närvarande i Nicaragua och bland EU:s medlemsländer kring att nuvarande situation är mycket allvarlig. Frågan har den senaste tiden stått högst på dagordningen för de flesta möten inom de olika givargrupper som Sverige tillhör. Inom dessa givargrupper utvärderar vi gemensamt situationen och vi kommer överens om fortsatt gemensamt agerande gentemot nicaraguanska myndigheter. Efter en överenskommelse inom EU-kretsen uppvaktade trojkan för två veckor sedan Nicaraguas utrikesminister. Vid detta möte framhöll EU bland annat det civila samhällets organisationers strategiska betydelse som samarbetspartners för de europeiska ländernas utvecklingssamarbete i landet samt vår oro över det som regeringen nu utsätter dessa organisationer för.

Det finns all anledning för Sverige att fortsätta att följa utvecklingen i Nicaragua nära. Det civila samhället har en betydelsefull plats i det nicaraguanska samhället. På grund av Sveriges starka engagemang för Nicaraguas utveckling genom flera decennier har vi en viktig roll att spela för att försvara organisationsfrihet och verka för en positiv utveckling i landet på flera plan. Genom att verka tillsammans med andra, inom EU-kretsen eller andra givargrupper, tillvaratar vi också möjligheten att få ett större genomslag för vårt agerande. Inom ramen för dessa gruppen har Sverige en tongivande och initiativtagande roll.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.