Behöriga lärare i friskolorna

Skriftlig fråga 2008/09:120 av Örnfjäder, Krister (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-20
Anmäld
2008-10-21
Besvarad
2008-10-29
Svar anmält
2008-10-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 oktober

Fråga

2008/09:120 Behöriga lärare i friskolorna

av Krister Örnfjäder (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

För sex år sedan infördes krav på att även friskolornas lärare ska ha lärarexamen. Trots detta beslut så ökar nu antalet obehöriga lärare i friskolorna.

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att vända den negativa trenden med en ökande andel obehöriga lärare i friskolorna?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:120 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 29 oktober

Svar på fråga

2008/09:120 Behöriga lärare i friskolorna

Utbildningsminister Jan Björklund

Krister Örnfjäder har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att vända den negativa trenden med en ökande andel obehöriga lärare i friskolorna.

Lärarna är vår viktigaste resurs för att åstadkomma en skola med god kvalitet. Andelen behöriga lärare är dock alldeles för låg då 15 procent av lärarna i grundskolan och drygt 25 procent i gymnasieskolan läsåret 2007–2008 inte hade examen från lärarutbildning eller motsvarande utbildning. Ungefär en tredjedel av lärarna i fristående grundskolor och knappt hälften i fristående gymnasieskolor var inte behöriga. Skolverkets lärarstatistik visar dock att trenden tycks ha vänt; sedan 2004 har andelen behöriga lärare i friskolorna ökat något. Det krävs dock mer för att Sverige ska ha en skola i världsklass. Därför har regeringen tagit flera initiativ till att öka andelen behöriga inom lärarkåren.

Många formellt obehöriga lärare har en längre lärarutbildning bakom sig men saknar examensbevis. Regeringen satsar inom Lärarlyftet 180 miljoner kronor åren 2007–2009 så att i dag verksamma men obehöriga lärare kan vidareutbilda sig och erhålla en lärarexamen (VAL-projektet). Regeringen gav i december 2006 en särskild utredare i uppdrag att se över skollagens reglering av lärares kompetens i syfte att stärka verksamhetens kvalitet (dir. 2006:140). I uppdraget ingick att lämna förslag på utformning av behörighetsregler och att uppmärksamma hur behörighetsreglerna kan skärpas när det gäller tillsvidareanställning av lärare. Lärarutredningen lämnade sitt förslag i maj 2008 i betänkandet Legitimation och skärpta behörighetsregler (SOU 2008:52) och det har precis remissbehandlats. Samtidigt arbetar en arbetsgrupp inom Utbildningsdepartementet med att ta fram ett förslag till ny skollag. Regeringen har ännu inte tagit ställning till förslagen men avser att återkomma till riksdagen med en proposition när så skett.

Genom att regeringen inrättat Statens skolinspektion skärps kontrollen av att de nationella kvalitetskraven uppfylls på skolorna. Jag har erfarit att Skolinspektionen när de nu startar sitt arbete kommer att prioritera kontrollen av lärarnas behörighet, något jag välkomnar.

Från regeringens sida har vi varit tydliga med att lärare ska vara behöriga och det är bra att den negativa trenden vänt. Det är min bestämda uppfattning att regeringens initiativ kommer att medföra att andelen behöriga lärare med utbildning i de ämnen de undervisar i kommer att öka märkbart.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.