Familjeläkare i nordvästra Skåne

Skriftlig fråga 2006/07:206 av Johansson, Ylva (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-23
Anmäld
2006-11-23
Besvarad
2006-11-29
Svar anmält
2006-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 november

Fråga

2006/07:206 Familjeläkare i nordvästra Skåne

av Ylva Johansson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

En fast familjeläkare skapar förutsättningar för effektiv och bra primärvård för en stor grupp patienter. Speciellt viktigt är det för dem med en lång sjukdomshistoria, något som gäller för många äldre liksom för kroniskt sjuka, till exempel reumatiker. På samma sätt är det mycket viktigt för psykiskt sjuka att ha en fast läkarkontakt. Att under lång tid kunna bygga upp kunskap och förtroende är en viktig förutsättning som spolieras om patienten alltför ofta tvingas byta läkare eller vårdcentral.

Mot denna bakgrund förlängde nyligen nordvästra Skånes sjukvårdsdistriktsnämnd avtalen med 31 privata familjeläkare genom direktupphandling. Den då socialdemokratiska regionledningen hänvisade till hälso- och sjukvårdslagens skrivning om patientens rätt till en fast vårdkontakt då man ville prioritera patientens rätt till kontinuitet.

Nu har dock länsrätten slagit fast att denna direktupphandling strider mot LOU:s krav på konkurrens och därför måste göras om.

När två lagar står emot varandra, som i detta fallet med LOU och HSL, borde enligt min mening patientens rätt till en fast och kontinuerlig vårdkontakt vara viktigare än överdriven konkurrensutsättning inom sjukvården.

Jag vill mot bakgrund av detta fråga socialministern:

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att patienterna i nordvästra Skåne ska få behålla sina familjeläkare?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:206 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 29 november

Svar på fråga

2006/07:206 Familjeläkare i nordvästra Skåne

Socialminister Göran Hägglund

Ylva Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att patienterna i nordvästra Skåne ska få behålla sina familjeläkare.

Jag kan inte kommentera de avtal som tecknades med familjeläkare i nordvästra Skånes sjukvårdsdistrikt eller den domstolsprocess som följde därpå. Men frågan som Ylva Johansson ställer är principiellt betydelsefull, om än inte enkel. Det är mycket viktigt att alla patienter känner trygghet i hälso- och sjukvården. En faktor för att säkra tryggheten kan vara att få träffa samma vårdgivare vid besök. Men förutom kontinuitet i vården är det angeläget att de tjänster som erbjuds håller en hög kvalitet och att de är tillgängliga för alla som har behov av dem. Jag är övertygad om att alternativa driftformer, och därmed en ökad valfrihet för patienter, stöder utvecklingen mot en bättre hälso- och sjukvård. 

Jag är förvissad om att de upphandlingar av vårdtjänster som landsting och kommuner genomför har som målsättning att förbättra vårdens kvalitet och att öka tillgängligheten. Ett upphandlingsförfarande utesluter inte heller att vårdgivare som tidigare har varit kontrakterade får förnyat förtroende av sjukvårdshuvudmännen. En upphandling ger dessutom sjukvårdshuvudmännen en möjlighet att fortlöpande styra vårdens innehåll och inriktning. Därutöver får privat verksamma vårdgivare som är nya på marknaden en möjlighet att konkurrera med sina tjänster.

En annan möjlighet för landstingen är att ingå överenskommelser med privat verksamma läkare att arbeta enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning. I dessa fall saknas krav på offentlig upphandling och vårdgivaren kan i första hand arbeta fram till dennes 70-årsdag. Även efter denna tidpunkt har landsting och läkare möjlighet att komma överens om förlängd avtalstid.

Offentlig upphandling, och där ibland frågan om direktupphandlingar, har nyligen varit föremål för en statlig utredning (SOU 2006:28). Utredningen lämnade sitt slutbetänkande i våras och är nu under beredning inom Regeringskansliet. Regeringen bedömer emellertid att det finns behov av att göra ytterligare översyn av lagen (1992:1528) om offentlig upphandling och dess förhållande till hälso- och sjukvårdstjänster. Regeringen avser därför att återkomma i denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.