Regional hänsyn i lokaliseringsfrågor

Skriftlig fråga 2006/07:162 av Olovsson, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-16
Anmäld
2006-11-16
Besvarad
2006-11-22
Svar anmält
2006-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga

2006/07:162 Regional hänsyn i lokaliseringsfrågor

av Fredrik Olovsson (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

I ett antal statliga myndigheter pågår omorganisationer. Dessa syftar bland annat till att skapa ökad effektivitet i verksamheterna samt att stärka möjligheterna till likformig rättstillämpning. En mer effektiv statlig förvaltning är något som generellt sett gynnar medborgarna. Strävan efter effektiva myndigheter får dock inte oförhindrat och obetänkt ske på de anställdas och lokaliseringsorternas bekostnad. De regionala konsekvenserna bör tas i särskilt beaktande när man utformar förslagen till förändringar. Statliga myndigheter är en mycket viktig arbetsgivare i många lokala arbetsmarknadsregioner. Det kan därför bli ett svårt slag för en ort om arbetstillfällen försvinner till följd av organisationsförändringar i olika statliga myndigheter. Omorganisationer som görs i syfte att effektivisera verksamheter tenderar, utan att det egentligen finns sakliga skäl för det, att innebära en förflyttning av arbetstillfällen från de mindre kontoren till de befolkningstätaste orterna i regionen. En ort som har drabbats på detta sätt är Katrineholm, där kronofogden ska lägga ned sin verksamhet och skattekontoret har minskat kraftigt. Staten borde ta särskild hänsyn till hur medelstora orter i en region drabbas vid en omorganisation av myndigheterna. Det är viktigt att regionala konsekvenser inte enbart beaktas ur den enskilda myndighetens perspektiv. Vi behöver ha en övergripande helhetssyn på de statliga myndigheternas lokalisering av arbetsplatser för att förhindra att en situation uppstår där en ort riskerar att förlora arbetstillfällen från flera olika myndigheter. Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att försäkra att ett regionalt helhetsperspektiv beaktas när den statliga sektorn omorganiserar?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:162 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 22 november

Svar på fråga

2006/07:162 Regional hänsyn i lokaliseringsfrågor

Statsrådet Mats Odell

Fredrik Olovsson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att försäkra att ett regionalt helhetsperspektiv beaktas när den statliga sektorn omorganiserar.

När regeringen beslutar att inrätta en ny myndighet eller att en befintlig myndighet ska omorganiseras beaktas regionalpolitiska aspekter. Regeringens förvaltningspolitik bygger sedan på att myndigheterna i största möjliga utsträckning själva ska bestämma över sin organisation. Det följer av riksdagens riktlinjer för myndigheternas inre organisation (prop. 1993/94:185, bet. 1993/94:KU42, rskr. 1993/94:381). När det gäller verksamhet som är spridd över landet innefattar detta också lokaliseringen av kontor och andra enheter.

Det är myndigheten som är bäst lämpad att utforma sin organisation efter de krav verksamheten ställer. På så sätt skapas förutsättningar för att kunna utnyttja tillgängliga resurser på bästa sätt för hög kvalitet i verksamheten. En effektiv statlig förvaltning som ger god service till medborgare och företag skapar förutsättningar för ökad tillväxt och därmed nya arbetstillfällen.

Att de statliga myndigheterna alltmer har koncentrerat sin verksamhet till större orter har kommit ur behovet av att effektivisera förvaltningen. Samtidigt är det viktigt att statliga myndigheter har en sådan lokal närvaro att de kan ge medborgare och företag en god service. I regeringsförklaringen framhölls att det är viktigt med tillgång till samhällsservice i hela landet. Ett kostnadseffektivt sätt att upprätthålla servicen är att myndigheter i högre grad samverkar.

Olika former av lokal samverkan sker redan i dag. Utvecklingen av den lokala statliga servicen är emellertid splittrad och sker utan nationell samordning. Regeringen avser därför att främja en ökad samverkan och stimulera inrättandet av lokala servicekontor för att tillgodose de behov som medborgare och företag har. Genom att stimulera utvecklingen, undanröja hinder och samordna arbetet kan myndigheternas samverkan öka och ge en bättre service i hela landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.