Till innehåll på sidan
Sveriges Riksdags logotyp, tillbaka till startsidan

TTE, Kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2013/14:2C3A72

Kommenterad dagordning

Rådet

2013-11-25

Näringsdepartementet

Internationella sekretariatet

Rådets möte (telekom och transport) den 5 december 2013

Kommenterad dagordning

1. – Godkännande av dagordningen

Icke lagstiftande verksamhet

2. – (ev.) Godkännande av A-punktslistan

Lagstiftningsöverläggningar

(offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om

Europeiska unionen)

3. – (ev.) Godkännande av A-punktslistan

TELEKOMMUNIKATION

Dp. 4 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om åtgärder för att säkerställa en hög gemensam nivå av nät- och informationssäkerhet i hela unionen (första behandlingen) Interinstitutional file 2013/0027 (COD)

Lägesrapport

Ansvarigt statsråd: Anna-Karin Hatt

Förslaget presenterades i FöU och EUN inför TTE-rådet i juni 2013.

Bakgrund

Förslaget till direktiv ålägger alla medlemsstater att

 – Ha en miniminivå av nationell kapacitet genom att inrätta nationella myndigheter för nät- och informationssäkerhet, inrätta incidenthanteringsorganisationer (Computer Emergency Response Teams (CERT)) och anta nationella strategier för nät- och informationssäkerhet och nationella samarbetsplaner,

 – de nationella myndigheterna samarbetar inom ett nätverk som

tillåter säker och effektiv samordning, inbegripet ett samordnat informationsutbyte samt upptäckt och insatser på EU-nivå, och

 – utifrån ramdirektivet för elektronisk kommunikations modell

säkerställa att en riskhanteringskultur utvecklas och att information utbyts mellan privat och offentlig sektor. Företag inom kritiska sektorer och offentliga förvaltningar kommer att åläggas att bedöma de risker som de står inför och vidta ändamålsenliga åtgärder som står i proportion till hoten för att garantera nät- och informationssäkerheten. De kommer att vara skyldiga att underrätta de behöriga myndigheterna om alla incidenter som utgör ett hot mot deras nät- och informationssystem och som på ett allvarligt sätt påverkar kontinuiteten för kritiska tjänster och tillhandahållandet av varor.

Den 10 april 2013 skickade Riksdagen ett motiverat yttrande till Europaparlamentet, Rådet och kommissionen (2012/13:FöU11) i vilket Riksdagen finner att kommissionens förslag strider mot subsidiarietetsprincipen. Kommissionen svarade på Riksdagens yttrande och framhöll att de inte delar Riksdagens åsikt om att förslaget inte är förenligt med subsidiaritetsprincipen.

Behandlingen av förslaget till direktiv påbörjades i februari 2013 i rådsarbetsgruppen. Flera MS, däribland SE, har skickat in skriftliga kommentarer och frågor på förslaget och framför allt på den konsekvensutredning som hör till förslaget och däri framfört frågor och kommentarer kring bl.a. subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen. Det irländska ordförandeskapet sammanställde inför TTE den 6 juni

2013 en lägesrapport över arbetet och tog fram frågor till vägledning för den diskussion som hölls kring förslaget på rådsmötet. Ytterligare rådsarbetsgruppsmöten har hållits under hösten då bl.a. Kommissionens konsekvensanalys samt artiklarna 4-13 diskuterats.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Ordförandeskapet kommer att presentera sin lägesrapport för arbetet. Någon diskussion om förslaget är inte planerad. Eventuellt kan dock Sverige fråga vad nästa steg i processen är och om kommissionen har för avsikt att kompromissa rörande de synpunkter som flera medlemsstater framfört.

Dp. 5 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation (Första behandlingen)

Lägesrapport

Dokument

Lagstiftningsförslag: COM (2013) 147 final

Rådspromemoria

Ansvarigt statsråd

Anna-Karin Hatt

Förslaget presenterades i TU och EUN inför TTE-rådet i juni 2013. Ordförandeskapet kommer att presentera en lägesrapport.

Kommissionen publicerade förslaget till förordning den 26 mars 2013

med syftet att effektivisera och sänka kostnaderna för utbyggnad av bredbandsnät. Förslaget ingår som en av tolv nyckelåtgärder inom ramen för EU:s andra inre marknadspaket. Kommissionen vill med förslaget skapa incitament för utbyggnad av bredband genom att främja gemensam användning av befintlig infrastruktur och underlätta framtida utbyggnad till lägre kostnad.

Förslaget har varit uppe för genomgång några artiklar åt gången i rådsarbetsgruppen under hösten och SE har lämnat in kommentarer på förslaget.

Förslag till svensk ståndpunkt

Lägesrapporten har ännu inte kommit. Regeringen föreslår att Sverige ska notera informationen.

Se vidare i rådspromemoria.

Dp. 6 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om åtgärder för att fullborda den europeiska inre marknaden för

elektronisk kommunikation och upprätta en uppkopplad kontinent, om och ändring av direktiven 2002/20/EG, 2002/21/EG, 2002/22/EG samt förordningarna (EG) nr 1211/2009 och (EU) nr 531/2012

Orienteringsdebatt

Dokument: KOM(2013) 627 slutlig

Ansvarigt statsråd: Anna-Karin Hatt

Frågan har delvis behandlats i EU-nämnden den 23 okt inför mötet i ER.

Bakgrund

Kommissionens förslag syftar till att främja uppkomsten av alleuropeiska elektroniska kommunikationstjänster och operatörer som verkar i fler än en medlemsstat. Särskilda bestämmelser föreslås bland annat för att harmonisera bredbandstjänster på grossistnivå, harmonisera skyldighetsbeslut gentemot operatörer samt göra konsumenträttigheter mer enhetliga. Åtgärder föreslås för att samordna tillståndsgivning för trådlöst bredband över hela EU. Dessutom föreslås en ny incitamentsstruktur i syfte att pressa ner de mobila roamingavgifter som operatörer tar ut.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen ser positivt på förverkligandet av en inre marknad anpassad för en digital ekonomi, samtidigt som möjligheter att vidta nationella åtgärder för att nå angelägna mål måste kunna behållas. Regeringen menar att regelverket bör förenklas så långt möjligt, konkurrensen främjas och konsumenters rättigheter stärkas.

Se i övrigt rådspromemoria.

TRANSPORT

Lagstiftningsöverläggningar

(offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om

Europeiska unionen)

Landtransport

Dp 7. Det fjärde järnvägspaketet

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska unionens järnvägsbyrå och om upphävande av förordning (EG) nr

881/2004 (första behandlingen)

Interinstitutionellt ärende: 2013/0014 (COD)

Lägesrapport

6012/13 TRANS 38 CODEC 225

Dokument:

Ordförandeskapets lägesrapport till rådsmötet ännu ej tillgänglig.

Tidigare dokument:

6012/13 TRANS 38 CODEC 225 (KOM (2013) 27 slutlig)

Ansvarigt statsråd: Catharina Elmsäter-Svärd

Förslaget har inte tidigare behandlats i EU-nämnden.

Bakgrund

Förslaget till ny byråförordning ingår i fjärde järnvägspaketet. Det offentliggjordes av kommissionen den 30 januari i år. Tillsammans med förslaget till omarbetat driftskompatibilitetsdirektiv och omarbetat järnvägssäkerhetsdirektiv utgör förordningen en del av den tekniska pelaren i paketet. Förslaget är föranlett av att byrån ges nya behörigheter inom säkerhets- och driftskompatibilitetsområdet. De nya uppgifterna kommer delvis att finansieras av avgifter från marknadsaktörer som ansöker om fordonsgodkännande och säkerhetsintyg. Anledningen till att kommissionen föreslår en helt ny förordning och ett nytt namn på byrån är en anpassning till det gemensamma uttalandet och den gemensamma ansatsen av rådet, Europaparlamentet och kommissionen om decentraliserade organ från sommaren 2012.

Behandlingen i rådsarbetsgruppen har hittills omfattat tre mötesdagar och ägnats åt en första genomläsning av förordningens artiklar. De frågor som främst debatterats är fördelningen av intäkter mellan byrån och de nationella myndigheterna, ansvarsfrågor, styrelsens samman- sättning, aktörernas kostnader för godkännanden och intyg samt

överklagandenämndens roll. Förhandlingarna kommer att fortsätta under grekiskt ordförandeskap nästa år.

Förslag till svensk ståndpunkt

Ordförandens rapport bör noteras.

Intermodala transporter och transportnät

Dp 8. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen (första behandlingen)

Interinstitutionellt ärende: 2013/0012 (COD)

Allmän riktlinje

5899/13 TRANS 93 AVIATION 12 MAR 12 ENER 21 ENV 74 IND

28 RECH 29 CAB 4 CODEC 193

Dokument:

Dokument inför rådsmötet ännu ej tillgängligt. Behandling i Coreper är planerad till den 27 november.

Tidigare dokument:

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen; 5899/13

Förslaget har tidigare behandlats i EU-nämnden den 8 mars 2013.

Ansvarigt statsråd: Catharina Elmsäter-Svärd

Bakgrund

Kommissionens förslag till direktiv kräver att medlemsstaterna bygger upp en minimiinfrastruktur med laddningsstationer för elbilar och tankningsstationer för naturgas (LNG och CNG) och väte senast år

2020. Denna infrastruktur ska uppfylla gemensamma tekniska specifikationer. Direktivet ställer också krav på att medlemsstaterna ska inrätta nationella politiska ramar för marknadsutvecklingen av alternativa drivmedel och dess infrastruktur.

Under behandlingen i rådet har flera medlemsstater, inklusive Sverige, varit kritiska till kommissionens förslag på flera punkter. En gemensam nämnare har varit att kravet på utbyggnad av infrastrukturen inte tar hänsyn till de enskilda medlemsstaternas förutsättningar. Det har bl.a. också funnits kritik mot att förslaget innebär en för långtgående reglering vad gäller standarder och regler för försäljning av el till elfordon.

Ordförandeskapets förslag till allmän inriktning innehåller därför flera förändringar jämfört med kommissionens förslag. Till exempel är kraven på ett minsta avstånd mellan tankställen för gas och ett minsta antal laddstationer borta. Likaså det absoluta kravet på att LNG-terminaler

ska finnas i samtliga stomnätshamnar i det transeuropeiska transportnätverket. Däremot är kravet på medlemsstaterna att ta fram nationella planer kvar. Planerna ska bl.a. innehålla nationella mål för utbyggnaden av tankställen och laddningsstationer. Dessa mål kan dock anpassas och revideras till efterfrågan på det aktuella drivmedlet.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen kan ställa sig bakom ordförandeskapets förslag. Regeringen ser positivt på att förslaget har förändrats under behandlingen i rådsarbetsgruppen.

Se vidare i rådspromemoria.

Luftfart

Dp 9. Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 261/2004 om fastställande av gemensamma regler om kompensation och assistans till passagerare vid nekad ombordstigning och inställda eller kraftigt försenade flygningar och av förordning (EG) nr 2027/97 om lufttrafikföretags skadeståndsansvar avseende lufttransport av passagerare och deras bagage (första behandlingen)

Interinstitutionellt ärende: 2013/0072 (COD)

Allmän riktlinje/lägesrapport

7615/13 AVIATION 47 CONSOM 47 CODEC 616

Dokument: Dokument inför rådsmötet ännu ej tillgängligt. Behandling i

Coreper är planerad till den 29 november.

Tidigare dokument: 7615/AVIATION 47 CONSOM 47 CODEC 616 (KOM:s förslag), AVIATION 150 CONSOM 163 CODEC 2019

Ansvarigt statsråd: Beatrice Ask

Förslaget har tidigare behandlas i EU-nämnden den 4 oktober 2013.

Bakgrund

Kommissionen har initierat en översyn av två EU-förordningar som gäller flygpassagerarnas rättigheter. De mest centrala frågorna rör flygbolagens skyldigheter vid olika fall av resestörningar. Vad som står till passagerarnas förfogande är ett system av ekonomisk kompensation och assistans i olika former. Förslaget har under hösten förhandlats i rådsarbetsgruppen för luftfart. Det litauiska ordförandeskapet vill vid rådsmötet uppnå en allmän inriktning kring ett kompromissförslag. Ordförandeskapet har också angett en lägesrapport som en alternativ dagordningspunkt för det fall de två återstående mötena i rådsarbetsgruppen medför att en allmän riktlinje inte anses realistisk.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen har under förhandlingarna haft som övergripande inställning att passagerarna bör omfattas av ett starkt konsument- och ersättningsrättsligt skydd samtidigt som utvecklingen inom luftfartssektorn visar att det finns ett behov av att justera några bestämmelser i den nuvarande förordning (EG) nr 261/2004 i syfte att lindra de ekonomiska påfrestningarna för flygbolagen i vissa situationer. Regeringen anser att Sverige fortsatt ska verka för att balansen mellan dessa båda intressen ska kunna upprätthållas i förhandlingarna.

Se vidare i rådspromemoria.

Dp 10. Utkast till beslut av rådet och företrädarna för regeringarna i Europeiska unionens medlemsstater, församlade i rådet, om bemyndigande för kommissionen att inleda förhandlingar med Förbundsrepubliken Brasilien om ett övergripande avtal om lufttransporttjänster

Antagande

11187/1/13 TRANS 340 AVIATION 85 RELEX 540

AMLAT 11 – RESTREINT UE

+ COR 1

Dokument:

Föreligger ännu inte.

Den 8 oktober 2010 behandlades frågan om det ursprungliga förhandlingsmandatet för kommissionen, inför TTE-rådet den 15 oktober 2010. Frågan behandlades även som övrig punkt i EU-nämnden

8 mars, 2013.

Ansvarigt statsråd: Catharina Elmsäter-Svärd

Bakgrund

I maj 2010 presenterade kommissionen ett förslag till mandat att förhandla med Brasilien om ett omfattande luftfartsavtal. Ett sådant avtal paraferades den 17 mars 2011.

Därefter har Brasilien meddelat att man inte kan underteckna avtalet i paraferat skick utan att en del av bestämmelserna i avtalet ändras, i synnerhet i syfte att öppna marknaden för s.k. femte frihetsrättigheter. Dessa omfattas inte av det mandat rådet gav i oktober 2010. Femte friheten innebär rätten för ett lands flygbolag att ta trafik mellan två länder utanför hemlandet, förutsatt att trafiken börjar eller slutar i hemlandet. Exempelvis rätten för ett flygbolag att trafikera linjen Stockholm – Miami – Rio och att ta passagerare även på delsträckan Miami – Rio.

Enligt kommissionen kommer det inte vara möjligt att ingå något avtal med Brasilien utan ett utvidgat förhandlingsmandat som ger kommissionen rätt att förhandla också om femte frihetstrafik för passagerare. Detta vore enligt kommissionen mycket beklagligt.

Det nu föreslagna reviderade förhandlingsmandatet innebär att kommissionen kan förhandla även om ömsesidiga, hållbara, balanserade, gradvisa och geografiskt begränsade femte frihetsrättigheter för passagerare.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen stöder förslaget till utvidgat förhandlingsmandat.

Övriga frågor Dp 11. Telekommunikation

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om riktlinjer för transeuropeiska telekommunikationsnät och om upphävande av beslut nr 1336/97/EG (första behandlingen)

Interinstitutionellt ärende: 2011/0299 (COD)

Information från ordförandeskapet

Dokument

Lagstiftningsförslag: KOM(2011) 657

Behandlat i EU-nämnden maj och december 2012.

Ansvarigt statsråd: Anna-Karin Hatt

Bakgrund

Dessa förslag till riktlinjer för transeuropeiska telekommunikationsnät hör till förslaget till förordning om inrättande av fonden för ett sammanlänkat Europa (KOM(2011) 665).

Riktlinjerna fastställer mål och prioriteringar för bredbandsnät och infrastruktur för digitala tjänster som ska kunna få ekonomiskt stöd från EU via de instrument som finns tillgängliga enligt förordningen om inrättande av fonden för ett sammanlänkat Europa.

Riktlinjerna har överenskommits mellan ORDF, EP och Kommissionen.

Förslag till svensk ståndpunkt

Information från ORDF noteras.

(b) Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden (Första behandlingen) Interkonstitutionellt ärende 2012/0146 (COD)

Information från ordförandeskapet

Ansvarigt statsråd: Anna-Karin Hatt

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: 14 december 2012 samt 31 maj 2013.

Avsikten med förslaget är att stärka förtroendet för och säkerheten i elektroniska transaktioner samt att undanröja rättslig fragmentering och brist på interoperabilitet på området. Syftet är att möjliggöra ett effektivt elektroniskt samspel mellan företag, medborgare och myndigheter över nationsgränserna.

Förordningen reglerar vilka villkor som ska gälla för att e-legitimationer ska kunna användas i gränsöverskridande sammanhang. Vidare ställer förordningen upp krav på tillhandahållare av s.k. betrodda tjänster, vilken tillsyn som ska bedrivas över dessa och hur tjänsterna ska vara

utformade. Förordningen säkerställer att betrodda tjänster ges rättslig

verkan och kan åberopas som bevis vid rättsliga förfaranden och ger en särställning till tjänster som uppnår en viss säkerhetsnivå (kvalificerade tjänster). Regleringen innebär vidare bl.a. att myndigheter i sina e- tjänster måste godta e-legitimationer och signaturer från andra medlemsstater.

Transport

c) EU:s utsläppshandelssystem/luftfart

Information från kommissionen

Bakgrund

Från och med 2012 ingår flygningar till och från samt inom EU i systemet för handel med utsläppsrätter, EU ETS. I april i år beslutade EU om att tillfälligt undanta flygningar till och från EU från handelssystemet eftersom länder utanför EU uttryckt krav på att EU skulle visa anpassbarhet till ett kommande internationellt styrmedel (det s.k. stop-the-clock beslutet). På ICAO:s generalförsamling i oktober 2013 enades världens länder om att införa ett globalt marknadsbaserat styrmedel för flyget från år 2020. Den närmare utformningen av styrmedlet ska beslutas på ICAO:s generalförsamling 2016. När det gäller regionala marknadsbaserade styrmedel, som EU ETS, röstade majoriteten för att en gemensam överenskommelse mellan stater ska uppnås innan staters flygbolag åläggs att delta i regionala system. ECAC:s 44 medlemsstater reserverade sig angående skrivningarna om regionala system.

Med anledning av utfallet från ICAO:s generalförsamling lade Kommissionen den 16 oktober i år fram ett förslag till förändring av utsläppshandelsdirektivet. Förändringen av direktivet föreslås gälla från 2014 till 2020 då det globala

marknadsbaserade styrmedlet för flyget ska vara infört. Förslaget innebär att samtliga flygningar mellan flygplatser inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) är inkluderade. Flygningar mellan en flygplats i EES och tredje land är inkluderade enbart på den sträcka som flygs inom EES luftrum. Flygningar mellan EES och ett tredje land som är ett utvecklingsland (enligt Världsbankens definition) samt som står för mindre än 1 % av den sammanlagda globala flygtrafiken undantas.

d) Säkerhet för passagerarfartyg

Information från kommissionen

Bakgrund

Efter olyckan med passagerarfartyget Costa Concordia uttryckte kommissionen tidigt på ett rådsarbetsgruppsmöte att man ville se gemensamma inlagor till IMO och samstämda initiativ från EU:s medlemsstater.

Kommissionen håller även på med en utvärdering av passagerarfartygsdirektivet 2009/45/EC och att ta fram ett förslag till nya regler för passagerarfartyg på nationell resa. Med revisionen vill man

modernisera, förenkla och harmonisera bestämmelserna, stärka principen om en öppen marknad och anpassa regelverket framför allt för mindre passagerarfartyg. Datumet för förslagets utkomst har skjutits upp i omgångar.

e) Effekterna av reglerna för statligt stöd på storskaliga infrastrukturprojekt i Europa

Information från kommissionen (på begäran av den danska delegationen, med stöd av den tyska delegationen)

Bakgrund

Danmark har anmält en punkt under övriga frågor om effekten av tillämpningen av statsstödsregler vid stora infrastrukturprojekt. Bakgrunden är det pågående ärendet hos kommissionen gällande ett inlämnat klagomål om påstått olagligt statsstöd för Öresundsbrokonsortiet. I det pågående ärendet finns ännu inget avgörande från kommissionen.

Danmark önskar ta upp den principiella frågeställningen om att finansieringsmodeller för stora statliga infrastrukturprojekt av stort allmänt intresse kan komma i konflikt med tillämpningen av statsstödsreglerna inom EU.

f) Framsteg när det gäller programmen Galileo och Egnos

Information från kommissionen

Bakgrund

Kommissionen avser informera om framstegen när det gäller utvecklingen av systemen under de senaste åren. Fyra satelliter cirkulerar och testerna har givit goda resultat. Men förseningar har uppstått, uppskjutningarna planerade för 2013 har flyttats till nästa år. Inga nya pengar kommer dock att behövas enligt kommissionen. De fyra satelliterna fungerar bra och ger mer precisa signaler än GPS. Nästa år planeras sex uppskjutningar och preliminära tjänster kan väntas tas i bruk i slutet av 2013. Egnossystemet är operativt och fungerar bra. Vad gäller internationella relationer ska ett avtal med Schweiz ingås inom kort. Förhandlingarna med Ryssland går framåt och en överenskommelse om utvidgning av Egnos till Ukraina ska skrivas under inom kort.

g) Blue Belt

Information från kommissionen

Bakgrund

I juli 2013 presenterade kommissionen sitt meddelande ”Blue Belt, ett gemensamt transportområde för sjöfart”1 där åtgärder planeras för att lätta på tullformaliteterna för fartyg, vilka ska minska kostnaderna, förenkla administrationen samt minska förseningarna i hamnar och därmed göra sjötransportsektorn mer konkurrenskraftig och attraktiv. För att uppnå dessa mål föreslås två viktiga åtgärder dels en förstärkning av det befintliga systemet för reguljär fartygstrafik och dels en mekanism för att underlätta för fartyg som även anlöper tredjelandshamnar. BlueBelt-konceptet förväntas genomföras senast 2015.

För mer information hänvisas till Faktapromemoria 2012/13:FPM144.

°

° – °

h) Arbetsprogram för det tillträdande ordförandeskapet

Information från den grekiska delegationen

Bakgrund

Det inkommande grekiska ordförandeskapet kommer att informera om sitt kommande arbete inom områden telekommunikation och transport.

1 KOM (2013)510

Tillbaka till dokumentetTill toppen