KKR, RådsPM om vadslagning, dp 18b

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2010/11:2933EF

DOC
Rådspromemoria

2011-05-24

Finansdepartementet

Enheten för kommunal lagstiftning och spelreglering

Konkurrenskraftsrådet (KKR) den 30 maj 2011
Dagordningspunkt 18 (b)

Rubrik: Framework for Gambling and Betting - Regulatory cooperation between Member States
- Presidency report

Dokument: 9853/11 MI 241 ECOFIN 245 EF 65 ETS 12 JUR 222 SPORT 17 COMPET 172

Tidigare dokument: Föreligger inte

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: Ej tidigare behandlad

Bakgrund

Under våren har rådsarbetsgruppen (RAG ) för etablering och tjänster sammankallats vid tre tillfällen för att diskutera spelfrågor. Det ungerska ordförandeskapet (ORDF) har prioriterat frågan om regulativt samarbete mellan tillsynsmyndigheter. Det ökande antalet speltjänster som förmedlas över Internet innebär stora utmaningar för nationella tillsynsmyndigheter. Ett sätt att underlätta för dessa är ett ökat samarbete mellan MS myndigheter. ORDF ställde därför ett antal frågor till samtliga MS och resultatet presenterade i en rapport vid mötet i RAG den 4 mars.

Ordförandeskapsrapporten behandlar frågor om MS erfarenheter av existerande samarbeten mellan olika nationella myndigheter men även samarbete på nationell nivå. Myndigheter föreslås samarbeta med varandra med hjälp av förvaltningserfarenheter, exempelvis hur man bedriver tillsyn, kontroll och reglering. Förslag har framförts av såväl ORDF som MS om att upprätta svartlistor med illegala operatörer. För att förhindra illegalt spelande har även information ur belastningsregister och pågående förundersökningar föreslagits utbytas i den mån nationell reglering medger att så kan ske.

Samtliga MS är positiva till någon form av administrativt samarbete. Nivån på samarbetet är beroende av vad de nationella regleringarna medger. Informationssystemet för den inre marknaden, IMI, har presenterats som ett lämpligt verktyg för de nationella tillsynsmyndigheternas samarbete. Samtliga MS har varit positiva till att tillämpa IMI förutsatt att MS kommer överens om vad man ska samarbeta kring samt att det inte medför några kostnader för MS. Systemet ska därför utredas av både MS och KOM innan det eventuellt kommer att tillämpas på spelområdet.

Spelmarknaden är icke-harmoniserad. Majoriteten av MS vill att det tydligt ska framgå i rapporten att MS är obehindrade att själva utforma den nationella spelpolitiken utifrån nationella hänsynstaganden förutsatt att politiken är proportionerlig och förenlig med EU-domstolens praxis. Rapporten tydliggör även att principen om ömsesidigt erkännande inte gäller på spelområdet.

Förutom ordförandeskapsrapporten har KOM:s grönbok om onlinespel på den inre marknaden diskuterats i RAG. KOM presenterade en grönbok om onlinespel den 24 mars och håller den uppe för konsultation fram till den 31 juli 2011. Grönboken syftar till att KOM ska få en bättre uppfattning om hur spelregleringen ser ut i de olika MS vad beträffar spel på Internet.

Ingen MS har hittills haft synpunkter på grönboken. Regeringen håller för närvarande på att samla in synpunkter från myndigheter, spelaktörer och organisationer och kommer att presentera ett svenskt svar till KOM under sommaren 2011.
Rättslig grund och beslutsförfarande
Inte aktuellt; frågan utgör endast en informationspunkt.

Svensk ståndpunkt
Sverige har framfört vid mötena i RAG att vi stödjer ORDF i dess ambitioner att förbättra det regulativa samarbetet och informationsutbytet mellan MS.

Sverige stödjer vidare ORDF ambition att samarbeta djupare kring vissa områden, tex. information om auktoriserade aktörer och om ledningen för dessa bolag. Däremot har Sverige tydligt markerat att vi inte kan stödja ett förslag som syftar till att utbyta information om en person återfinns i brottsregistret eller ur pågående förundersökning med hänvisning till nationell rätt.

Ett förslag som syftar till gemensamma informationskampanjer inom flera områden ser Sverige som positivt liksom ett system som syftar till att utbyta information mellan MS om de åtgärder som har vidtagits för att komma till rätt med illegala speloperatörer. En förutsättning är dock att eventuella ekonomiska konsekvenser finansieras inom normala budgetramen.

Slutprodukten är en kompromiss mellan MS vars spelpolitik skiljer sig åt markant. Sverige accepterar att ett utbyte av känslig information är villkorad med en hänvisning till nationell rätt. Dessutom finns det inget som talar för att ett utökande av IMI-systemet kommer att innebära ökade kostnader för MS.

Grönboken för onlinespel på den inre marknaden har presenterats för kulturutskottet den 28 april. Ett samlat svenskt svar kommer att presenteras för KOM före den 31 juli i år. Grönboken innehåller inte några konkreta förslag utan syftar endast till informationsinhämtning. Regeringens ståndpunkt är att regleringen på spelområdet även fortsättningsvis ska ligga på nationell nivå. Däremot är regeringen positiv till administrativ samverkan på EU-nivå.
Europaparlamentets inställning
Inte känd.
Förslaget
Inget förslag har presenterats i egentlig mening. Ordförandeskapsrapporten är en återgivning av de diskussioner som har förts kring ett administrativt samarbete på EU-nivå. IMI-systemet har dock föreslagits som ett verktyg för att underlätta ett sådant samarbete.

Grönboken om onlinespel på den inre marknaden innehåller inga konkreta förslag utan består i ett antal frågor som KOM vill få svar på.
Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa
Sverige har meddelat att vi inte kan utbyta information ur belastningsregister eller pågående förundersökning med hänvisning till nationell rätt. Rapporten har därför infört en särskild skrivning om att den typen av information endast kan utbytas om nationell rätt medger att så kan ske.

Den svenska onlinespelmarknaden regleras i lotterilagen (1994:1000). Enligt 45 § lotterilagen har regeringen rätt att bevilja tillstånd i annat fall och annan ordning än som anges i lotterilagen. AB Svenska Spel och AB Trav och Galopp har beviljats tillstånd till onlinespel med stöd av undantaget i 45 § lotterilagen. Vissa folkrörelser har beviljats tillstånd för att bedriva onlinespel av Lotteriinspektionen. Eftersom grönboken inte innehåller några konkreta förslag går eventuella effekter på den svenska regleringen inte att förutspå.

Ekonomiska konsekvenser
Inga ekonomiska konsekvenser till följd av en tillämpning av IMI. Grönboken innehåller inga konkreta förslag varför ekonomiska konsekvenser inte går att förutspå.
Övrigt