KKR, Kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2013/14:2EA4D8

DOCX

Kommenterad dagordning

KKR

2014-09-12

Inför samråd med EU-nämnden den 19 september 2014

Näringsdepartementet

Utbildningsdepartementet

Utrikesdepartementet

KKR

KKR

Konkurrenskraftsrådets möte 25-26 september 2014

1. Antagande av dagordning

Lagstiftande överläggningsar

(Offentlig överläggning I enlighet med artikel 16(8) I fördraget om Europeiska unionen)

2. (ev.) Antagande av A-punkts lista

Icke lagstiftningsärenden

3. (ev.) Antagande av A-punkts lista

Inre marknad och Industri

4. Integrering av industriell konkurrenskraft

- presentation av kommissionens konkurrenskraftrapport

- policydiskussion

- antagande av rådslutsatser

Ansvarigt Statsråd: Annie Lööf

Under sommaren och hösten har rådslutsatser om industripolitiken förhandlats. I rådslutsatserna behandlas framförallt temat integrering av industriell konkurrenskraft i andra politikområden samt hur arbetet för Konkurrenskraftsrådets högnivågrupp ska organiseras. Ordförandeskapet har också i rådslutsatserna föreslagit att det mål som kommissionen antagit om att industrin ska utgöra minst 20% av BNP ska likställas med EUs klimat- och miljömål.

I förhandlingarna har regeringen drivit på för att tona ned skrivningarna om 20%-målet och att detta mål inte ska likställas med miljö- och klimatmålen. Detta har regeringen fått gehör för. Det har också varit viktigt för regeringen att få till skrivningar om vikten av goda ramvillkor, att hinder för gränsöverskridande handel elimineras, att kommissionens kommande vägkarta också ska utgå från kommissionens meddelande om en vision för den inre marknaden för industriprodukter samt behovet av att inhämta synpunkter utifrån på kommissionens konsekvensutredningar.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen föreslår att Sverige noterar kommissionens presentation.

Regeringen verkar för att rådslutsatserna uttalar riktlinjer till en modern och balanserad industripolitik där omställning, hållbarhet och tjänster ingår som en integrerad del tillsammans med tillverkning.

(Prel) Regeringen föreslår vidare att Sverige kan ställa sig bakom ordförandeskapets utkast till rådslutsatser.

I diskussionen föreslår regeringen att Sverige anför hur viktigt det är att arbeta för att stärka EUs konkurrenskraft och att kommissionens konsekvensutredningar är viktiga redskap för detta. Vidare föreslår regeringen att Sverige framför vikten av forskning och innovation för konkurrenskraften samt att Europa stärker sitt arbete med att ställa om industrin mot ökad hållbarhet och resurseffektivitet. Även vikten av att ta bort hinder på den inre marknaden samt att öka frihandeln kan framföras.

Se vidare rådspromemoria

5. Europe 2020 strategin: Halvtidsöversyn

- Diskussion

Doc 12797/14

Ansvarigt statsråd: Annie Lööf

Den 5 maj lanserade kommissionen ett offentligt samråd om Europa 2020. Samrådet är en del av en översyn av Europa 2020 som väntas pågå fram till våren 2015. Det italienska ordförandeskapet (ORDF) har tagit initiativ till att organisera debatt i konkurrenskraftsrådet och ett flertal andra rådsformationer i syfte att kunna leverera en sammanfattning till GAC (General Affairs Council - Allmänna rådet) i december som ett bidrag till Europeiska rådets möte samma månad. ORDF har valt att styra diskussionen genom ett underlagsdokument med frågor om genomförande, effektiviseringar, hinder, möjligheter etc.

Förslag på svenska ståndpunkt: Regeringen föreslår att Sverige välkomnar kommissionens offentliga samråd och en översyn av Europa 2020-strategin.

Se vidare rådspromemoria

6. Övriga frågor

(a) Rapport COM (2014) 387 från kommissionen om ”En ny strategi för europeiskt försvar” Färdplan för genomförandet av meddelandet COM (2013) 542 - ”Mot en mer konkurrenskraftig och effektiv försvars- och säkerhetssektor i EU”

- Presentation av Kommissionen

Ansvarigt statsråd: Karin Enström

Den 24 juni 2014 presenterade kommissionen en färdplan för genomförandet av kommissionens meddelande från juli 2013 ”Mot en mer konkurrenskraftig och effektiv försvars- och säkerhetssektor”. Det meddelandet utgjorde ett ingångsvärde inför Europeiska rådet i december 2013, och diskuterades också vid Konkurrenskraftsrådet 26 september 2013.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar kommissionens presentation av färdplanen.

(b) Konsumentskyddssamarbete

  • Presentation av kommissionens rapport om tillämpningen av konsumentskyddsförordningen (CPC- Consumer Protection Cooperation)
  • Information från ordförandeskapet om utfallet av konferensen ”Europeiska unionens samarbete för konsumenters rättigheter” (Rom 7-8 juli 2014)

Ansvarigt statsråd: Birgitta Ohlsson

Frågan har inte tidigare behandlats i EU-nämnden.

Förordningen om konsumentskyddssamarbete trädde i kraft 2006. Förordningen innebär en skyldighet för medlemsstaters berörda tillsynsmyndigheter att samarbeta vid gränsöverskridande överträdelser av gemensamma konsumentskyddsregler (utbyte av information, varningsmekanismer, och samordnade tillsynsinsatser). Samarbetet har bidragit till en stärkt tillsyn men har inte alltid fungerat så effektivt. En översyn av förordningen har därför inletts. Den rapport som kommissionen ska presentera publicerades i juli 2014 och innehåller en redogörelse för hur förordningen tillämpats i praktiken. En konsekvensanalys planeras till slutet av 2014.

Förslag till svensk ståndpunkt: SE välkomnar en information om översyn av förordningen i syfte att stärka och förbättra tillsynen av konsumentskyddslagstiftningen inom EU.

(c) Det enhetliga patentskyddet och den enhetliga patentdomstolen

- Presentation av ordförandena från respektive genomförandekommitté

Ansvarigt statsråd: Beatrice Ask

Kommissionen har bett den förberedande kommittén, som ansvarar för inrättandet av den enhetliga patentdomstolen, och det särskilda utskottet under den Europeiska patentorganisationens förvaltningsråd, som ansvarar för inrättandet av det enhetliga patentskyddet, att ge en lägesrapport över implementeringen av det enhetliga patentsystemet.

Förslag till svensk ståndpunkt: SE kan välkomna informationen från kommittéerna.

(d) Investeringsprogram för Europa

- Begäran från Franska delegationen

Ansvarigt statsråd: Annie Lööf

Under dagordningspunkten förväntas den franska delegationen framföra idén om att Konkurrenskraftsrådet i likhet med Ecofin framgent kan bidra till diskussionerna kring Junkers investeringsprogram.

Förslag till svensk ståndpunkt: SE noterar FR begäran

Icke lagstiftande verksamhet

FORSKNING

7. Europa 2020-strategin: Halvtidsöversyn – Forskning och innovation som källa till förnyad tillväxt

Policydiskussion

Ansvarigt statsråd: Jan Björklund

I mars presenterade kommissionen ett meddelande om Europa 2020, EU:s övergripande tillväxt- och sysselsättningsstrategi. Meddelandet är ett första steg inför en kommande halvtidsöversyn av Europa 2020-strategin. Översynen sker i form av samråd där kommissionen välkomnar bidrag utifrån vilka den nya kommissionen förväntas ta fram förslag till eventuella revideringar eller förtydliganden av strategin.

Avsikten är att vid Europeiska rådet i mars 2015 komma överens om hur strategin ska se ut för de kommande fem åren.

Inom ramen för den övergripande tillväxtstrategin EU2020 ska bl.a. utvecklingen och status för forskning och innovation i EU utvärderas.

KOM presenterade i juni ett meddelande ”Forskning och innovation som källor till förnyad tillväxt” i vilket ett antal förslag anges för att effektivisera utfallet av investeringar i forskning och innovation bl.a. genom nationella reformer.

Det italienska ordförandeskapet har tagit initiativ till att organisera diskussioner i flera av rådsformationerna med målsättningen att lämna in en sammanfattning i slutet av året till GAC (General Affairs Council/Allmänna rådet) vilket blir ett bidrag till Europeiska rådets möte.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar kommissionens offentliga samråd och en översyn av Europa 2020-strategin. Regeringen är även positivt inställd till kommissionens meddelande om forskning och innovation som källor till ekonomisk tillväxt.

8. Andra framstegsrapporten för det Europeiska forskningsområdet (ERA)

(Möjligen) Presentation av kommissionen

Utbyte av åsikter

Ansvarigt statsråd: Jan Björklund

Europeiska rådet (ER) beställde 2011 att det Europeiska forskningsområdet (ERA) ska vara förverkligat i år 2014. En första lägesrapport kom i september 2013 då kommissionen konstaterade att ERA ännu inte implementerats fullt ut. En slutrapport från kommissionen förväntas komma i slutet av september, i agendan för KKR anges att den i så fall ska presenteras av kommissionen vid mötet.

I rapporten bedöms förverkligande av ERA både i EU som helhet och även i varje medlemsstat. Enligt ORDF (i RAG forskning) ska ERA behandlas på ER under hösten, troligtvis både i oktober och i december. Rådsslutsatser om ERA planeras för KKR i december.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen står bakom ett förverkligat Europeiskt forskningsområde (ERA) och avser stödja det fortsatta arbetet med att implementeringen av ERA. Kommissionens slutrapport blir ett viktigt underlag för att kunna ta ställning till och analysera det fortsatta ERA-arbetet och inom vilka områden som kommissionen bedömer att det krävs ytterligare ansträngningar.

9. Any other business

(a) Meddelande från kommissionen "Mot en blomstrande datadriven ekonomi”

Presentation av kommissionen

Ansvarigt statsråd: Jan Björklund

I oktober 2013 presenterades Europeiska rådet slutsatser som var inriktade på den digitala ekonomin, innovation och tjänster som drivkraft för tillväxt och sysselsättning. Kommissionens meddelande ”Mot en blomstrande datadriven ekonomi” (SWD(2014) 212 final) utgör ett svar på slutsatserna där framtidens datadrivna ekonomi skisseras. I meddelandet redogörs också för området molnbaserade datortjänster.

I meddelandet framhålls att en blomstrande datadriven ekonomi kännetecknas av tillgång till tillförlitliga och betrodda data av god kvalitet, standardiserade och gemensamma format och protokoll för data samt solida infrastrukturer, resurser och tjänster för data.

Kommissionen kommer att hålla ytterligare samråd med Europaparlamentet, rådet, medlemsstaterna och alla berörda parter för att utforma en mer detaljerad handlingsplan mot framtidens datadrivna ekonomi.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen föreslås notera informationen.